Bitcoin: Ali je to začetek konca denarja?

Denarnice kar naenkrat postajajo digitalne in jih nosimo v svojih pametnih telefonih, v njih digitalni kovanci bitcoini iz ure v uro pridobivajo ali izgubljajo vrednost, denar se prenaša neposredno in mimo centralne avtoritete - tako so nakazila sorodnikom, plačila ali donacije izjemno hitre in brez dodatnih stroškov. Za povrhu se lahko vsake toliko kar sam od sebe na vašem računu pojavi kak nov kovanec, a le pod pogojem, da ste se odločili za rudarjenje oziroma iskanje posebne šifre s pomočjo računalnika.


Zveni zmedeno? Dobrodošli v svetu kriptovalute bitcoin. Nad njo ne bdi nihče - hkrati pa nad njo bdijo vsi. Ker je na voljo le omejena količina bitcoinov, je njihova vrednost odvisna od ponudbe in povpraševanja v spletnih menjalnicah. Dobičke pa seveda kujejo tisti, ki so jih začeli uporabljati prvi. In s tem spodbujajo nove uporabnike.

Najdražja pica na svetu?

Norvežan Kristoffer Koch je pred 5 leti zamenjal 20 evrov v digitalno valuto bitcoine in jih pozabil v svoji digitalni denarnici. Ko se je aprila 2013 spomnil nanje, so bili vredni 670.000 evrov - le petino jih je prodal in si z njimi kupil stanovanje v luksuznem delu Osla. Če je preostanek obdržal, je ta danes vreden 1.480.000 evrov*, novembra 2013 pa je bil ta kupček digitalnih cekinov vreden celo 3,8 milijona evrov. 560-kratni 5-letni donos res ni slab, vendar gre bolj za srečno naključje.

Na drugi strani je možakar po imenu Laszlo Hanyecz 22. maja 2010, ko je bil bitcoin še v povojih in menjalno razmerje izjemno nizko, želel dokazati, da se da z bitcoinsko tehnologijo plačevati tudi vsakdanje stvari. V krajevni piceriji je naročil pico in dostavili so mu jo na dom. Takrat je izvedel "prvo pravo" bitcoinsko transakcijo - za pico je plačal 10.000 bitcoinov. Takrat je bilo to verjetno vredno manj od 20 dolarjev, danes bi bilo to vredno približno 3,7 milijona evrov*. Draga pica, ni kaj!

Kako poteka nakup z bitcoinom?
"Na prodajnem mestu uporabnik, ki želi plačati z bitcoinom, uporabi svoj pametni telefon in aplikacijo, ki se ji reče "bitcoinska denarnica" - obstaja več denarnic, od nedavnega so na voljo tudi na telefonih iPhone, že dlje časa pa na vseh androidih. Prodajalec pripravi račun za znesek, ki ga bo obračunal kupcu, in na zaslonu prodajnega terminala se prikaže podatkovna koda prodajnega mesta. Kupec požene bitcoinsko denarnico in s fotoaparatom poskenira kodo prodajalca ali pa kodo pretipka v aplikacijo in tako nakaže bitcoine. Na enak način lahko vsakdo prejema plačila, donacije in podobno. Pri tem je najbolj zanimivo, da so s transakcijami za zdaj povezani nični stroški, saj ne potekajo prek bank, pač pa prek skupnega razpršenega računalniškega sistema za preračunavanje in hranjenje podatkov o transakcijah. Bitcoine pa lahko fiksno unovčijo v evre z avtomatiziranim postopkom," pojasnjuje Kristian Ilijevski, ki je plačilni sistem vzpostavil tudi v prodajalni moških oblačil Sens in nekaterih drugih lokalih.

Špekulativna veselica?

Danes z bitcoini ponekod že plačujejo pogodbene delavce, celo v Sloveniji je več kot 35 prodajnih mest, število pa počasi raste, imamo tudi že prvi bankomat za bitcoine.  Z Miho Martincem, svetovalcem za področje storitve IT, ki živi v Londonu, smo se pogovarjali o tem, kako varno je poslovati z bitcoinom: "Predvsem na začetku je bil bitcoin privlačna tarča za organizirane vdiralce, saj je bila večina menjalnic razvitih za hobi. Z izkoriščanjem lukenj v platformah za trgovanje so lahko vdiralci manipulirali borzno ceno s trgovalnimi roboti in kradli bitcoine. No, tudi sam sem se enkrat opekel - ko sem prvič trgoval z bitcoini, sem uporabljal nemško borzo BTC-24, ki je bila polna lukenj in posledično tarča vdora. Lastnik jo je umaknil in povrnil približno 75 odstotkov vseh nakazanih vplačil. Danes je situacija precej drugačna, zanesenjaki so se začeli organizirati v pravnoformalne družbe, obstajajo odbori, ki definirajo prihodnost razvoja protokola, uporabniki so veliko bolj ozaveščeni itd. Situacija je primerljiva s prihodom elektronskih trgovin na internet, ko nihče ni hotel kupovati prek spleta zaradi strahu pred zlorabo kreditnih kartic."

Ne čudi, da je bitcoin priljubljen pri ljubiteljih radodarnih donosov in špekulantih. V minulih dveh letih je vrednost kar nekajkrat brutalno zanihala, obdobja nihljajev pa so bila dolga približno pol leta. Ko je v letu 2013 iz nekaj deset zrasla celo do vrtoglavih skoraj 938 evrov, je v tistem trenutku presegla celo ceno unče zlata. No, vsaj dvakrat v minulih letih pa je bitcoinu v le nekaj urah padla vrednost na trgu za več kot polovico ... Če bi bitcoine vsi hkrati želeli prodati, bi se vrednost verjetno približala ničli.

Digitalna zlata mrzlica

Če nimate sreče, da bi bili na pravem kraju ob pravem času in bi poceni kupili bitcoine, vam preostane še možnost, da se odpravite na tlako v rudnik. "Rudarjenje" se namreč imenuje poganjanje posebnega programa - ta program se vključi v bitcoinsko omrežje, kjer pomaga procesirati transakcije, kar uspešno nadomesti centralne bančne sisteme. Omrežje samo lastnike teh računalnikov občasno nagradi z nagrado, ki ni majhna. Kar tako vam lahko na račun zažvenketa 25 bitcoinov, za katere lahko trenutno iztržite približno 9.250 evrov*. A za to potrebujete izjemno zmogljivo računalniško opremo. Obstajajo posebna podjetja, ki mesečno s tem zaslužijo milijone.

Rudarske zmogljivosti lahko tudi najamete, denimo, pri rudarskem središču MegaBigPower, sestavljenem iz kar 1,4 milijona računalnikov. Upravitelj Dave Carlson trdi, da pri njih proizvedejo oziroma najdejo od 7 do 10 odstotkov vseh novih bitcoinov, sam pa se pohvali s približno 5.000 bitcoini v svoji osebni denarnici. Carlson je sicer eden izmed 1000 lastnikov, ki skupno obvladujejo več kot polovico bitcoinov - trenutno jih je v obtoku približno 13 milijonov, skupna predvidena količina pa je 21 milijonov.

Nekaj zanimivih dejstev o bitcoinu

 • Tvorca bitcoina ne pozna nihče, niti to ni znano, ali je en sam ali pa skupina ljudi.
 • Nihče ga ne uravnava - matematični algoritem se uravnava samodejno.
 • Leta 2011 so nekemu uporabniku ukradli kar 25.000 bitcoinov iz digitalne denarnice.
 • Pravni vidiki uveljavljanja nove valute so kompleksni, pravnike in regulatorje na tem področju čaka še veliko dela.
 • Na Kitajskem so nakupovanje in prodajo bitcoinov prepovedali.
 • Bitcoin je največji vzpon doživel po krizi na Cipru - takrat je marsikdo svoje prihranke na tak način umaknil iz bank.

Amazon, eBay in drugi: bo podpora, ali ne bo?

Gregor Knafelc, direktor podjetja GreCom, ki svetuje nekaterim vodilnim bitcoinskim podjetjem iz ZDA in Kanade, pravi, da so tudi tehnološki velikani, ki postavljajo trende v svetu, bitcoin že prepoznali in verjamejo v idejo in uporabnost: "Apple je tako letos znova dovolil nameščaje elektronskih denarnic prek svoje on-line trgovine, računalniški velikan Dell je začel sprejemati bitcoine kot plačilno sredstvo, izvršni direktor eBaya je napovedal implementacijo bitcoina poleg že uveljavljenega PayPala." Bitcoin sicer deluje predvsem zato, ker nekateri ljudje verjamejo vanj. Vendar pa gre, po mnenju Jamesa Angela, profesorja poslovnih znanosti na univerzi v Georgetownu, predvsem za zelo obsežno spletno igro za več igralcev, kjer poskuša vsak špekulirati bolje od drugih, cena pa ni dovolj stabilna, da bi lahko z bitcoini resno načrtovali svoje finančno življenje.

Pot do razumevanja bitcoinske tehnologije je dolga in lahko tudi naporna, saj vodi skozi džunglo tehnoloških tujk, kot so algoritem, distribuirana tabela zapisov, transakcije, overjanje, avtorizacije A slehernik mora, poenostavljeno povedano, vedeti le, da je to visoka tehnologija, da je skoraj nerazumljivo lepa in hkrati zapletena ter da mora vanjo enostavno zaupati.
Kaj mu pa, na koncu, drugega preostane? Lahko si le povezne rudarsko čelado na glavo in gre iskat še preostale izmed 9 milijonov digitalnih kovancev Ali pa jih kupi - za ceno, ki bo pač tisti trenutek veljala, odvisno od povpraševanja in ponudbe. Pri tem seveda mora vsakdo na svoj denar paziti sam!

Opozorilo uporabnikom
Evropski bančni organ (EBA) je decembra 2013 izdal svarila:

 • svoj denar lahko v bitcoinski menjalni platformi izgubite,
 • vašo virtualno valuto vam lahko ukradejo iz vaše digitalne denarnice,
 • če uporabljate virtualne valute kot plačilno sredstvo, niste zaščiteni,
 • vrednost vaše virtualne valute se lahko hitro spremeni ali celo pade na nič,
 • transakcije v virtualni valuti se lahko zlorabijo za kriminalne dejavnosti, vključno s pranjem denarja,
 • preverite, ali so zaslužki z bitcoinom v določeni državi že obdavčeni.

 

EBA še posebej izpostavlja, da se lahko zavarujete predvsem tako, da se v celoti seznanite s posebnimi značilnostmi in jih razumete. Za nakup bitcoina ne uporabljajte "resničnega" denarja, za katerega si ne morete privoščiti, da ga izgubite.
S svojo digitalno denarnico morate ravnati enako previdno kot z običajno denarnico. V njej ne hranite velikih vsot denarja daljši čas. Proučite preglednosti menjalnih platform, ki jih nameravate uporabiti.

Zneski so bili preračunani na dan, 25. avgust 2014.

september, 2014

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se