Blaž Brodnjak: Odpirajo se nam širša obzorja z novim znanjem in svežimi pogledi

Delo, Sobotna priloga, 28. december 2018

»Nismo le banka, smo največja finančna skupina in najdobičkonosnejša družba v Sloveniji, s sistemskim pomenom v petih državah,« je v pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Med drugim je v osrednjem intervjuju najuglednejšega slovenskega časopisa pojasnil, kaj, poleg novih lastnikov, prinaša nedavna privatizacija banke. Znova je poudaril, da »glava in srce banke ostajata v Ljubljani«, ter dodal, da iz pisarne na Trgu republike usmerja pogled tudi proti jugovzhodu, kjer ima NLB velike načrte.

»NLB je največja finančna inštitucija v državi in je sistemsko pomembna v regiji. Ključno je, da poslujemo na način, da se odločitve sprejemajo lokalno. Tako da sta glava in srce banke, kot sem že nekajkrat povedal, v Ljubljani. Kot regijski specialist lahko ostanemo samostojni, ker bolje poznamo lokalno okolje, imamo osebne odnose s strankami, odločevalci in predstavniki oblasti v teh državah, razumemo jezike, kulturo in mentaliteto,« je dejal predsednik uprave NLB.

Dejansko poslujemo lokalno, je poudaril in pojasnil, da tudi sam osebno obiskuje stranke po vaseh vseh držav, kjer poslujemo. To je povsem drugačen pristop od drugih mednarodnih bančnih skupin v regiji.

»Zame je to najbolj pomembno, manj pa poreklo lastništva. Ključno je, da ima ta hiša lastniško strukturo, ki je odgovorna in zagotavlja neodvisno in profesionalno korporativno upravljanje, da lahko enakopravno in brez omejitev tekmujemo na trgu,« je dodal Brodnjak.

Na srednji rok bomo v celoti poplačali državno pomoč

Predsednik uprave NLB je prepričan, da bo banka z uspešnim poslovanjem na srednji rok poplačala vso državno pomoč.

»Kupnina [za 65 odstotkov delnic, op. a.] je znašala skoraj 670 milijonov evrov. Dodatno je banka izplačala za 380 milijonov evrov dividend. Država ima še vedno v lastništvu 35-odstotni delež, ki ga lahko ovrednotite po borzni ceni. In država bo tudi po prodaji preostalih 10 odstotkov ostala 25-odstotni lastnik in bo deležna prihodnjega dividendnega toka. Na ta način verjamemo, da bomo na srednji rok poplačali celotno državno pomoč iz leta 2013,« je pojasnil.

Poudaril je, da so med novimi latniki najuglednejši svetovni finančni vlagatelji. »Ti so nam zaupali in večjega priznanja si težko želimo. Se pa zavedamo, kakšna so njihova pričakovanja, in verjamemo, da jih bomo upravičili,« je dejal. 

Priznal je, da je bil 14. november – dan, ko so delnice NLB začele kotirati na borzah v Ljubljani in Londonu –, dan, ki smo ga čakali dolga leta. 

Po njegovih besedah smo zdaj na poti, da da bomo končno lahko razbremenjeni močno omejujočih zavez. Moody's nam je ponovno podelil investicijski rating, kar je, kot poudarja Brodnjak, naš ključni interes: da NLB Skupina ostaja celovita finančna skupina – kar se je v določenih trenutkih lomilo – in lahko tekmuje kot enakopraven ponudnik finančnih storitev v celotni regiji.

»Smo javna delniška družba in to prinaša novo dimenzijo in priložnost za naložbo za nove vlagatelje. S tem se nam odpirajo širša obzorja z novim znanjem in svežimi pogledi na strategijo. Tega se veselimo, vemo, da bo zahtevno, a ko so pred nami profesionalne zahteve, se jih nikoli ne bojimo,« je v intervjuju dejal predsednik uprave NLB.
»Banka je še vedno v odlični kondiciji, poslujemo v skladu z načrti. NLB Skupina je tri leta zapored najdobičkonosnejša slovenska poslovna skupina. Ob tem se moram iz srca zahvaliti celotni ekipi sodelavk in sodelavcev. Brez njihovega izjemnega odrekanja in predanosti nam to ne bi uspelo,« je še poudaril predsednik uprave NLB.

Celoten intervju lahko preberete na spletnih straneh časnika Delo.

__________________________________________

Vir: Delo – Sobotna priloga                                                                                                                                                          Naslov: Pričakoval sem, da bodo Slovenci pokazali več zanimanja za nakup delnic NLB 
Datum izdaje: 29. december 2018
Avtor: Miha Jenko

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB

         Že 4. leto zapored.