Želite nastaviti vstopno stran za Podjetja kot privzeto vstopno stran?

Clean Feed, wrong but strong for 15 years
15 let založbe Clean Feed, 5 let Ljubljana Jazz Series

1. 6.−26. 7. 2016

Partnerstvo med založbo Clean Feed Records in Jazz festivalom Ljubljana sega v leto 2011, ko so bili prvi umetniki te založbe uvrščeni v program festivala, v katalogu založbe pa je bila premierno predstavljena zbirka Ljubljana Jazz Series, ki onkraj slovenskih meja predstavlja nekatere od najpomembnejših slovenskih glasbenikov, kot so Kaja Draksler, Cene Resnik, Igor Lumpert in Dre Hočevar, pa tudi delo zelo posebnega orkestra EMJO.


Sodelovanje med festivalom, ki se odvija v Sloveniji, in glasbeno založbo s Portugalske, državama, ki ležita na
nasprotnih koncih evropske celine, ni nenavadno, če pogledamo miselnost obeh projektov. Jazz festival Ljubljana in Clean Feed sledita isti filozofiji: razmišljata globalno in tako tudi delujeta, saj jima uspeva izvažati tisto najboljše v glasbenem ustvarjanju obeh narodov ter svojemu občinstvu približati glasbo ostalega sveta.
Letos založba Clean Feed praznuje 15. obletnico, izdala je 400 naslovov, njena distribucijska mreža obsega 13 držav, nepričakovan, a zaslužen uspeh pa je dosegla, ko so jo specializirane publikacije, kot sta All About Jazz New York in New York City Jazz Record, ter organizacije, kot je Jazz Journalists Association, razglasile za najboljšo mednarodno jazzovsko glasbeno založbo v letih 2007 in 2008.

Razlog za ta uspeh je kakovost posnete glasbe velikega števila največjih glasbenikov, ki delujejo na jazzovskem področju, pa tudi izzivalnih novih pristopov, ki se zmeraj znova pojavljajo na vseh štirih koncih našega planeta. Vendar pa te glasbe ne bi nikoli slišali, če ne bi bil vsak izdelek podprt z dobro marketinško strategijo in trdno podobo. Zaradi tega je grafično oblikovanje CD in vinilnih plošč, ki jih izdaja založba Clean Feed, izredno pomembno. Razstava prikazuje delček te umetnosti oblikovanja ovitkov, ki je bila večkrat nagrajena z mednarodnimi priznanji. Avtorja sta Rui Garrido, ki je oblikoval prvih 100 izdaj, in Travassos, ki se je podpisal pod zadnjih 300 objavljenih naslovov in je hkrati njihov ilustrator.
Uživajte v razstavi in lepo vabljeni k lastnemu ustvarjanju: skupaj bomo lahko svet napolnili z glasbo in umetnostjo ter ga tako spreminjali v zmeraj boljšega.

Rui Eduardo Paes

Življenjepis Travassos

Travassos se je kot Jorge Trindade rodil leta 1972 v Barreiru, predmestju Lizbone, in v otroštvu potoval od mesta do mesta po Portugalski in Španiji. Diplomiral je iz oblikovanja, podiplomski študij trajnostnega oblikovanja pa je zaključil na univerzi v mestu Aveiro.   

V Aveiru je v času študija delal na jazzovskem oddelku znamenite glasbene trgovine Valentim de Carvalho, oblikoval program večerov »projecto 70&Set« Kulturnega in kongresnega centra in leta 2001 ustanovil tamkajšnji 1. jazz festival. Po zaključku študija je leto dni preživel v Barceloni, kjer je delal v mednarodni agenciji CDN – Competitive Design Network.

Ko se je Travassos vrnil na Portugalsko, se je priključil podjetju Trem Azul, ki mu je vse odtlej popolnoma predan. V zadnjih letih se posveča predvsem umetniškemu oblikovanju ovitkov in do zdaj jih je za založbo Clean Feed izdelal že približno 300.

Hkrati je ustanovitelj in direktor glasbenih festivalov Rescaldo in Muco. Prav tako stoji za blagovno znamko Shhpuma založbe Clean Feed.

Portugalska knjižna založba Chilli con Carne namerava v kratkem izdati monografijo njegovih del.

www.travassos.info

Utrinki z odprtja razstave


Razstava je nastala v sodelovanju med založbo Clean Feed, Cankarjevim domom in NLB Galerijo Avla ter je del spremljevalnih dogodkov 57. jazz festivala Ljubljana.

               

VAS ZANIMA UMETNOST?


 

Naročite se na naša sporočila

KONTAKT


Fortunata Polenšek
E : fortunata.polensek@nlb.si

NLB GALERIJA AVLA


Trg republike 2, SI-1520 Ljubljana
Odprto:
vsak delovnik od 8. do 18. ure