Kako izbrati primeren računovodski servis?

Dober računovodja je lahko za podjetnika zakladnica dodatnih prihrankov, čeprav je na prvi pogled dražji od konkurenčnih servisov. Poznavanje možnosti v okviru zakonodaje lahko podjetniku naložbo v servis večkrat povrne. Prav tako ga lahko "poceni" servis zaradi nepotrebnih kazni in neizkoriščanja možnih prihrankov še kako veliko stane.Elizabeta Hren Bojc

Ko se ga navadimo, ga težko zamenjamo

Velika večina podjetij uporablja storitve računovodskih servisov, ker je to stroškovno ugodneje, kot če bi sami zaposlili računovodjo za polni delovni čas. Ko enkrat sklenemo pogodbo z računovodskim servisom, ga težko zamenjamo čez noč, zato je smiselno pred podpisom pogledati tiste odlike posameznih servisov, ki nam bodo glede na naravo posla in naše zahteve dale kar največ.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri?

Za stvari, ki jih ne poznamo, pa jih moramo najeti, se navadno odločamo na podlagi priporočil, včasih tudi poznanstev. Zelo podobno izbiramo računovodske servise. Posebej podjetnik začetnik se največkrat koncentrira na iskanje najcenejšega ponudnika, ne pa na ponudbo in preverjanje kakovosti servisa. Toda z razvojem dejavnosti so pri servisu pomembne tudi druge odlike. Zato je smiselno preveriti:

 • Kakšna je kakovost storitev in v kakšnih rokih jih opravlja? Kakšne reference ima? Poznam kakšno znano podjetje, ki ga servis podpira?
 • Je servis član GZS - Zbornice računovodskih servisov in objavljen v njenem Katalog računovodskih servisov? To namreč pomeni, da ima zaposleno vsaj eno osebo z listino o usposobljenosti za vodenje računovodskega servisa.
 • Ali servis opozarja na napake, ki jih denimo podjetnik dela pri izdajanju računov?
 • Kako servis sodeluje s svojimi naročniki in ali se nanj za nasvet lahko obrnete tudi, ko se odločate o razširitvi poslovanja ali novih dejavnostih?
 • Je servis tako velik, da mu boste zaupali, in hkrati ne prevelik, da zanj ne boste le številka?
 • Je servis seznanjen o vseh spremembah predpisov na računovodskem področju in ali o tem poroča svojim strankam?
 • Mu boste lahko zaupali varovanje zaupnih podatkov o poslovanju vaše firme?

Kaj opažajo poslovni skrbniki pri sodelovanju podjetnikov z računovodskimi servisi?

Elizabeta Hren Bojc, direktorica tržnega segmenta v NLB, nam je dala nekaj koristnih nasvetov za podjetnike pri poslovanju z računovodskimi servisi in banko:

 • Ko računovodski servis ocenjujete, glejte, da ne bo samo vaš knjigovodja. Svetovalna vloga je lahko za uspešnost vašega poslovanja zelo pomembna.
 • Uspešna podjetja z razvojem poslovanja in širitvijo večkrat potrebujejo tudi svetovalca: takšnega, ki bo dal nasvet in bo "nadzoroval" celotno poslovanje podjetja. Boljši računovodski servisi to poslovno storitev že ponujajo. In vam na podlagi pridobljenih podatkov lahko tudi svetujejo. Za svetovalno storitev boste pri računovodskem servisu plačali veliko manj, kot če bi svetovalca najemali samostojno.
 • Tudi banka razvršča računovodske servise na boljše in slabše. Če ne veste natančno, s kakšnim računovodskim servisom imate opravka, povprašajte svojega poslovnega skrbnika. Morda ima o servisu več informacij.
 • Če se boste prijavljali na javne razpise, vam dober računovodski servis z lahkoto priskrbi in pripravi ustrezno dokumentacijo (poslovni načrt), slabši ima pri pripravi po navadi težave.

Prihranite dragocen čas in skrbi ter povežite banko in računovodski servis

Za podjetnika je priporočljivo, da že kmalu po pričetku poslovanja pooblasti banko (poslovnega skrbnika) za možnost direktnega sodelovanja banke v imenu podjetja z računovodskim servisom. Razlogov je kar nekaj:

 • Hitrost operativnih finančnih storitev se poveča, obdelava podatkov je na višji strokovni ravni.
 • Poveča se natančnost prenosa podatkov.
 • Podjetnik prihrani čas, saj mu ni treba usklajevati aktivnosti med banko in računovodskim servisom, zlasti ob potrebnem skupnem sodelovanju pri pripravi dokumentacije (denimo za pridobitev zahtevnejših kreditnih aranžmajev).

junij, 2013

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!