10. september 2013
NLB Galerija Avla

Peter Kocjančič: Slovenski filmski plakat

Napoved razstave v NLB Galeriji Avla, Trg republike 2, Ljubljana. Odprtje razstave bo v četrtek, 19. septembra 2013, ob 20. uri. Razstava bo odprta od 19. septembra do 7. novembra 2013. Na odprtju vam bo razstavo predstavila Metka Dariš, kustosinja razstave.

Peter Kocjančič, grafični oblikovalec in fotograf, se je rodil 27. novembra 1895 v Podgori pri Gorici. Potem ko je absolviral na šoli za dekorativno slikarsko umetnost, je nekaj semestrov obiskoval likovno akademijo v Benetkah. Po prvi svetovni vojni je delal kot grafik in ilustrator v Jugoslovanski tiskarni v Ljubljani, leta 1930 pa se je začel ukvarjati s fotografijo. Bil je član Društva likovnih oblikovalcev Slovenije in Fotokino zveze Slovenije od njune ustanovitve. Od leta 1932 je sodeloval na številnih domačih in mednarodnih fotografskih razstavah. Prejel je kar 82 zlatih, srebrnih in bronastih medalj in plaket ter 40 diplom. Fotozveza Jugoslavije mu je podelila najvišje priznanje "Mojster fotografije", leta 1967 pa ga je Mednarodna zveza fotografske umetnosti odlikovala s častnim nazivom "Hon. EFIAP". V zgodovino slovenskega grafičnega oblikovanja se je zapisal kot pionir uporabe fotografije. Umrl je 23. aprila 1986 v Ljubljani.

V drugi polovici 20. let prejšnjega stoletja so nastali plakati, ki veljajo za prve ohranjene slovenske avtorske filmske plakate. Njihov avtor Peter Kocjančič je pri oblikovanju uporabil abstrahirano ilustracijo, barvo, prekrivanje besedila in slike ter ročno izrisane črke. Kot predloge zanje je uporabil tedaj najpogosteje uporabljene in modne črkovne vrste. Ohranjeni plakati pričajo o njegovem iskanju možnih vizualnih rešitev za različne filmske žanre, so oblikovno raznoliki in segajo od manj do bolj uspešnih. Nudijo vpogled v razvoj in razpon Kocjančičeve oblikovalske govorice. Nastali so pred njegovim začetkom ukvarjanja s fotografijo, ki ga je povsem prevzela in se je zato s svojimi kasnejšimi oblikovalskimi deli v zgodovino slovenskega grafičnega oblikovanja vpisal kot pionir uporabe fotografije kot glavnega nosilca sporočila. Kocjančičevi filmski plakati še danes opravljajo svojo nalogo. Še vedno prenašajo informacije in nas vabijo, le da nas danes nagovarjajo z zgodbo o kinu, filmskem programu in načinu komunikacije z obiskovalci ter nam pripovedujejo o sočasnem nastajanju stroke, ki ji danes pravimo oblikovanje vizualnih komunikacij.

Metka Dariš
kustosinja in vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke

Razstava je pripravljena v sklopu projekta Leto kina. Gradivo je izposojeno iz kartografske in slikovne zbirke NUK, Ljubljana.

Odprtje razstave bo v četrtek, 19. septembra 2013, ob 20. uri. Razstava bo na ogled do 7. novembra 2013, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure.

Selektor in organizator razstave je Emzin, Zavod za kreativno produkcijo, Metelkova ulica 6, Ljubljana. Kontaktna oseba: Jasna Rackov, telefon: 01 430 35 44, 031 685 067.
Emzin podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več o razstavi