Kriptovalute: Ne nasedajte lažnim oglasom o zaslužkih

11. februar 2021

Zavajajoče oglaševanje o donosnih zaslužkih s kriptovalutami je vse bolj pogost pojav na družbenih omrežjih, spletnih straneh, forumih in v poštnih predalih, najpogostejše žrtve pa so začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja.

Goljufi prepričevanju žrtev namenijo veliko časa. Najprej jih prepričajo v namestitev programske opreme, ki omogoča oddaljen dostop do računalnika. Na ta način oseba, ki se predstavlja za »strokovnjaka« na področju trgovanja s kriptovalutami, dostopa do trgovalnega računa žrtve in izvaja transakcije (nakup/prodajo) v njenem imenu.

V prvi fazi lahko žrtev običajno spremlja navidezne dobičke, ki jih je ustvaril »strokovnjak«, v drugi fazi, nekaj dni ali tednov pozneje, pa sledijo enormne izgube in negativno stanje na trgovalnem računu, pogosto pa tudi grožnje in izsiljevanje s strani goljufov, naj žrtev nemudoma pokrije nastalo izgubo z novimi vplačili na trgovalni račun.

V večini primerov gre za ponarejene številke trgovalnih oziroma kripto računov. Izvedena vplačila se v teh primerih prenašajo na osebne račune in v anonimne bitcoin denarnice goljufov po vsem svetu, zato žrtvi vloženega denarja običajno ne uspe dobiti nazaj.

Kako prepoznamo goljufe?

Goljufe prepoznamo na podlagi naslednjih značilnosti:

 • Po telefonu oziroma spletnem klepetu poskušajo predstaviti potek trgovanja s kriptovalutami, da bi pri potencialnih žrtvah ustvarili občutek zaupanja.
 • Obljubljajo visoke zaslužke z minimalnimi denarnimi vložki.
 • Ob prvem donosu na trgovalnem računu nakažejo denarna sredstva na osebni račun, da bi pri potencialnih žrtvah ustvarili občutek zaupanja. V teh primerih gre za nizke zneske;
 • Spodbujajo k večjim denarnim vložkom pod pretvezo, da je donos višji v primeru višjih vložkov.
 • Donose podkrepijo z grafi iz trgovalne platforme, ki prikazujejo ponarejene podatke.
 • Ponujajo lažne spletne povezave, ki prikazujejo navidezno rast naložb. Povezave niso dosegljive preko uradnih strani trgovalne platforme.
 • V primeru doseženih donosov ne moremo prenesti denarja iz trgovalnega računa na osebni račun.

Če že trgujete s kriptovalutami in prejemate pozive, v katerih vas napeljujejo:

 • k vplačilu dodatnih denarnih vložkov,

 • v nameščanje programske opreme, ki omogoča oddaljen dostop,

 • k izvajanju vplačil/izplačil v imenu »strokovnjaka«,

 • na spletne povezave za spremljavo trgovanja, ki niso dostopne preko uradnih strani trgovalne platforme,

odsvetujemo izvajanje nadaljnjih nakazil za kritje nastalih stroškov in prenos večjih nakazil na trgovalni račun oziroma trgovalno platformo.

Priporočamo, da preverite ali trgovalna platforma omogoča izplačila z namenom prenosa denarja iz trgovalnega računa na osebni račun. Če vam denarja iz trgovalnega računa ne uspe prenesti, prenehajte s trgovanjem oziroma trgovanje prenesite drugam, dogodek pa prijavite policiji.

Opozorilo glede vlaganj v kripto imetja je objavila tudi Agencija za trg z vrednostnimi papirji.

Nasvet za prvi ali zadnji poskus v svetu kriptovalut

Če razmišljate o investicijah v različne trgovalne platforme, svetujemo, da se pred prvim nakazilom posvetujte s strokovnjaki na področju investicijskega poslovanja. Bodite previdni pri iskanju informacij na spletu. Goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene trgovalnih platform. Naložbe, ki bi bile hkrati varne in visoko donosne, v realnem svetu ne obstajajo.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!