Stopili smo ob bok vodilnim svetovnim ponudnikom inovativnih rešitev za finančne storitve

14. oktober 2021

NLB se je s svojimi inovativnimi digitalnimi rešitvami in arhitekturo znašla v družbi najboljših svetovnih ponudnikov IT rešitev in podatkovne analitike s področja financ. Naša iniciativa Fintech arhitektura v jedru tradicionalne banke, ki je bila razvita v okviru projekta uporabe in upravljanja podatkov naše Skupine, se je namreč uvrstila med šest finalistov tekmovanja Gartner Eye on Innovation Awards za leto 2021.

Družba Gartner vsako leto podeli nagrade finančnim podjetjem za najbolj inovativne tehnološke in poslovne rešitve v finančni panogi. Finalisti so izbrani glede na kriterije najboljših v svetovnem merilu.

Ta dosežek je še posebej pomemben, ker je družba Gartner tokrat prejela rekordno število prijav. »Letos smo prejeli skoraj 300 prijav finančnih institucij iz celega sveta, kar je odličen pokazatelj konkurenčnosti, iznajdljivosti in inovativnega duha v panogi,« so sporočili. Zmagovalci bodo razglašeni na Gartnerjevem EMEA simpoziju 11. novembra.

»Zelo smo ponosni na to uvrstitev in z njo potrditev našega dela, truda in dosežkov, saj nas uvršča v sam svetovni vrh inovacij na področju upravljanja podatkov. NLB se je tako s svojimi inovativnimi rešitvami in arhitekturo postavila ob bok svetovnim finančnim velikanom,« poudarja direktor Upravljanja podatkov v NLB Goran Golubović

Fintech arhitektura v jedru tradicionalne banke – kaj to pomeni?

Nova NLB fintech podatkovna arhitektura je zgrajena na zasebnem analitičnem oblaku (IBM Watson studio), ki omogoča napredne analitične rešitve. Te skupaj s centraliziranimi izračuni profitabilnosti in pametnim izračunom obresti omogočajo, da strankam pripravimo prilagojene ponudbe. Vsa metodologija in izračuni za članice naše Skupine (9 bank) je centralizirana na sedežu v Ljubljani in na voljo članicam za njihovo lokalno uporabo. Svoj fokus torej z razvoja storitev in kanalov preusmerjamo na stranke, predvsem v štiri nove komponente: pomembnost podatkov, takojšen odziv, lokacijo strank in preference kanalov med strankami.

»Naša vizija je vzpostaviti fintech način razmišljanja in arhitekturo v samem središču oziroma srcu tradicionalne banke, s pomočjo novega podatkovnega ekosistema, ki je neke vrste vmesnik med poslovnimi storitvami in tehnologijo. Rezultati so že vidni: proces sprejemanje odločitev pri pripravi kreditov poteka že petkrat hitreje, medtem ko je ob uporabi nove podatkovne tehnologije postopek uvedbe poslovnih pravil kar tridesetkrat hitrejši. Delež komitentov, ki uporabljajo digitalne storitve, pa se je povečal za 11 odstotkov,« pojasnjuje Golubović.

To je sicer šele začetek digitalne preobrazbe NLB Skupine v enega najboljših podjetij za IT in podatkovno analitiko v regiji Jugovzhodne Evrope. Kot pojasnjuje pomočnik uprave (Chief Data Officer) dr. Franc Bračun, sočasno potekata dve pobudi - prva, ki vzpostavlja tehnološke temelje za upravljanje podatkov in umetno inteligenco, druga pa podatkovno DNK transformacijo med zaposlenimi.

»Velik poudarek namenjamo talentom, podatkovni pismenosti, sprejemanju odločitev na osnovi podatkov, aktivnosti na osnovi podatkov in monetizaciji podatkov. Postopno prehajamo na napredno analitiko na osnovi podatkov, upravljanje poslovnih pravil in strojno učenje. Integracijo analitike v realnem času v poslovne operacije pa razumemo kot ključnega pomena za monetizacijo podatkov,« še poudarja Bračun.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!