S&P zvišal bonitetno oceno NLB na naložbeni razred

17. maj 2019

Bonitetna agencija Standard and Poor's je zvišala bonitetno oceno NLB za eno stopnjo na BBB- iz BB + (prihodnji izgledi stabilni), kar pomeni prehod v naložbeni razred.

S&P je zvišanje ocene utemeljil z zmanjšanjem tveganja v slovenskem bančnem sistemu zaradi zmanjšanja državnega lastništva v bankah in zaradi močnejšega bančnega nadzora. Poleg tega je agencija poudarila, da je finančni profil NLB stabilen, ključni kazalniki uspešnosti v letu 2018 pa so bili v veliki meri skladni z njihovimi pričakovanji, medtem ko so se kazalniki kakovosti portfelja izboljšali hitreje od pričakovanj.

»Drugo zvišanje ene od ključnih bonitetnih agencij na naložbeni razred (BBB-, Baa2) je še en mejnik v naših strateških prizadevanjih, da NLB postane glavna regionalna banka v državah, kjer poslujemo. To je potrditev našega opaznega napredka tako na področju stabilnih poslovnih rezultatov kot normalizacije kreditnega portfelja in ravni slabih posojil. Na to neodvisno mednarodno priznanje NLB smo zelo ponosni, ob tem pa se zavedamo svoje odgovornosti kot sistemsko pomembne banke,« je dejal Archibald Kremser, član uprave, pristojen za finančno področje.

NLB Komuniciranje