Hrvaška v novo leto z evri

21. december 2022

V evroobmočju se nam bo 1. januarja pridružila tudi Republika Hrvaška. Kot uradno plačilno sredstvo bodo prevzeli evro in ukinili hrvaške kune (HRK). V NLB bomo ob prehodu na 1. januar 2023 na vseh paketih in računih strank (osebnih, poslovnih, varčevalnih) hrvaške kune avtomatsko pretvorili v evre, in sicer po uradno določenem tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK. Če imate torej še vedno gotovino v hrvaških kunah, jo čimprej položite na osebne, poslovne ali varčevalne račune oz. pakete ter si tako zagotovite avtomatsko menjavo v evre.

Dobro je vedeti: če boste novoletne praznike preživeli na Hrvaškem, pred odhodom preverite morebitna obvestila o stanju plačilnih sistemov. Tako boste pripravljeni na vse, kar sledi.

Združenje bank Hrvaške (ZBH) npr. že opozarja, da so njihove banke 15. decembra zaradi čim bolj gladkega prehoda na evro ugasnile kar 2.700 bankomatov od skupnih 4.000.  Do 1. januarja 2023 jih bodo prilagodili za izplačila evrov, dotlej pa bo kune izplačevalo le 1.300 bankomatov

Da bodo imeli uporabniki z iskanjem delujočih bankomatov čim manj težav, je ZBH že objavilo zemljevid HUB karta bankomata, ki ga stalno osvežuje. Ne pozabite ga preveriti, če si želite prihraniti nekaj časa in slabe volje. Še to: zaradi prehoda na evro Hrvatom v času od 15. decembra do 15. januarja ne bodo zaračunali nadomestila za dvig na bankomatu druge banke.

Ali ste vedeli? …

… da smo v NLB za prodajo strankam in poslovnim bankam, ki jih z gotovino oskrbujemo z gotovino, v letu 2022 nabavili 456 milijonov hrvaških kun, kar v teži predstavlja kar 3 tone bankovcev?

… da je bil letos delež hrvaških kun v menjalniškem poslovanju, v primerjavi z ostalimi tujimi valutami, kar 30 odstotkov?

da so s kunjim krznom na Hrvaškem nekdaj plačevali davke? Lik kune se je nato pojavil na prvih kovancih, pozneje pa je to postalo ime uradne denarne valute.

Vse podrobnosti o menjavi, odkupu in prilivih na račun v hrvaških kunah, pa smo objavili tukaj.