Želite nastaviti vstopno stran za Podjetja kot privzeto vstopno stran?

Preprosti finančni nasveti za varen in brezskrben dopust

23. junij 2017

Približuje se čas dolgo pričakovanega dopusta in prav gotovo že nestrpno čakate, da se boste lahko predali brezskrbnemu spoznavanju novih obzorij. Zato smo pripravili nekaj enostavnih finančnih nasvetov za varno in brezskrbno preživljanje dopustniških dni, pa tudi za primer, če na počitnicah ostanete brez denarja.


Na kaj je treba pomisliti pred odhodom?

S seboj je poleg dveh kreditnih kartic dobro imeti tudi nekaj gotovine v krajevni valuti. Priskrbite si jo lahko v naših poslovalnicah. Manj pogoste valute si za vsak primer naročite že nekaj dni pred odhodom.

Dvigi gotovine na Hrvaškem – s kartico BA Maestro

Številni Slovenci se v poletnem času odpravijo na dopust na sosednjo Hrvaško, pri čemer pa se pogosto sprašujejo, kje naj kupijo kune – doma ali na Hrvaškem. V NLB svetujemo, da s seboj na dopust na Hrvaško vzamete le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig pa zaradi nizke provizije raje opravite kar na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Za dvig gotovine s to kartico boste odšteli 1,03 odstotka od zneska dviga, oziroma najmanj 2,5 evra, največ pa 23 evrov. Pri tem pazite, da boste izbrali možnost izplačila gotovine v kunah, torej možnost brez konverzije, saj se boste s tem izognili nepričakovanim stroškom.

Plačilni kartici Mastercard in Visa sta že dodobra uveljavljeni in vedno priročni za brezgotovinsko plačevanje blaga in storitev na prodajnih mestih. Svetujemo pa vam, da ju ne uporabljate za dvigovanje gotovine, saj so stroški dviga precej višji kot pri BA Maestro. Znašajo namreč pet odstotkov zneska dviga, najmanj pa 14 evrov. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa pa bodite pozorni, da na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, izberete prvo možnost. Tudi s tem se namreč izognete morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Preverite limit na plačilni kartici in naročite SMS Alarm

Preverite, kakšen mesečni limit imate na kartici Mastercard ali Visa, ki jo boste vzeli s seboj. Če je treba, si ga začasno povišajte. Pri tem ne pozabite, da je tudi kartica denar, zato je pomembno, da nanjo še posebej skrbno pazite.

Naročite si SMS-Alarm o uporabi kartice. Ob vsakem plačilu ali dvigu s kartico boste prejeli SMS sporočilo s podrobnostmi transakcije (kje, kdaj in koliko denarja je znašal nakup ali dvig), zneski pa bodo izpisani v evrih, kar vam je lahko v pomoč, če plačujete v tuji valuti. Imetniki NLB Plačilnih kartic Mastercard in Visa se lahko odločite tudi za dodatno zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Pristopite k mobilni banki Klikin, da boste tudi na dopustu s pomočjo svojega pametnega telefona na tekočem s stanjem in prometom na svojih (in pooblaščenih) osebnih in varčevalnih računih ter plačilnih karticah. 

Nekaj enostavnih finančnih nasvetov za večjo varnost na počitnicah 

Ves čas imejte na očeh svojo prtljago in denar. Denar menjajte le v bankah in uradnih menjalnicah (splača se primerjati tečaje in provizije). Ne imejte pri sebi več denarja, kot ga potrebujete. Nosite skrivni pas za denar pod oblačilom. Če potujete v paru ali skupini, si med seboj razdelite denar in kartice. Pri plačevanju s plačilno kartico bodite zelo pozorni in imejte kartico ves čas na očeh. Ne puščajte ključa svoje sobe v recepciji, kjer ni receptorja.

Za večjo varnost pa lahko nakupe na svojih počitnicah v tujini poravnate tudi z NLB Predplačniško kartico Mastercard. Nanjo lahko naložite le toliko denarja, kot ga potrebujete. Če pa se na poti izkaže, da ga potrebujete več, vam ga na kartico lahko od doma nakažejo tudi drugi.

In če se vseeno zgodi kaj nepredvidenega?

Če vam denar, kartice, dokumente ali kar koli drugega ukradejo ali če to izgubite, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik. Če potrebujete pomoč, pa pokličite slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo v državi, kjer ste.

Izgubljeno ali ukradeno kartico Visa, Mastercard ali BA Maestro takoj prekličite s klicem na telefonsko številko +386 1 477 20 00.

Imetniki katerega koli NLB Osebnega računa se na počitnicah ali službenem potovanju v Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, Makedoniji ali Srbiji po prvo bančno pomoč lahko oglasite v kateri koli poslovalnici NLB Skupine v teh državah.

Če v tujini ostanete brez vsega, vam pomaga Western Union, mednarodna mrežo za hitro pošiljanje denarja po svetu. Denar prejmete v nekaj minutah na več kot 250.000 vplačilno-izplačilnih mestih po svetu. Vse, kar potrebujete za prevzem denarja, so osebni dokument in podrobnejši podatki o nakazilu; to pomeni ime pošiljatelja denarja, državo izvora, koliko sredstev pričakujete in običajno tudi številka nakazila.

Vsekakor pa pred odhodom v tujino ne pozabite skleniti zavarovanja. V NLB Poslovalnici, prek spletne banke NLB Klik ali pa kar prek spleta lahko denimo sklenete zavarovanji NLB Vita Nezgoda ali NLB Vita Tujina.

Pomoč bančnika na dopustu

Če bi v tujini potrebovali finančni nasvet, so vam naši bančniki na voljo kadar koli – prek spletnega klepeta ali video klica. Ob primerni identifikaciji vam bodo prek video klica na voljo številne storitve, kadar pa potrebujete le nasvet, lahko izberete spletni klepet.

NLB Komuniciranje