Prazniki so pred vrati: kaj je dobro vedeti in česa ne gre pozabiti pri bančnem poslovanju

23. december 2021

V teh dneh se odpravljamo še po zadnjih prazničnih nakupih, zato pride prav nekaj nasvetov, kako jih opraviti varno, a hitro in enostavno.

Najpriročnejše je gotovo spletno plačevanje, saj lahko želeno naročimo kar od doma, iz udobnega in varnega naslonjača, brez čakanja in izpostavljanja morebitni okužbi s covidom. A praznični čas je žal že tradicionalno tudi tisto obdobje, ko so zlikovci najbolj aktivni, zato strankam vedno svetujemo, da pri nakupovanju prek spleta – sploh, če gre za trgovca, ki ga ne poznajo – temeljito preverijo splošne pogoje in komentarje uporabnikov, šele nato pa opravijo spletni nakup. Potrdijo ga prek aplikacije NLB Pay, enostavno in skladno z najvišjimi evropskimi varnostnimi standardi. Če stranke mobilne denarnice NLB Pay na svojem telefonu še nimajo, pa si jo lahko kadarkoli brezplačno prenesejo iz trgovine Google Play oziroma trgovine App Store. Aktivirajo jo same, brez pomoči bančnega uslužbenca, v eni sami minuti. 

V mobilni denarnici NLB Pay lahko stranke same upravljajo varnostne nastavitve posameznih kartic. To pomeni, da lahko uporabo določene kartice zaklenejo za tista plačila, ki jih najbolj skrbijo, na primer za plačila pri neznanih spletnih trgovcih, plačila v tujini ali za dvig gotovine na bankomatih, lahko pa jo tudi  povsem zaklenejo, kar je še posebej priročno, če kartico založijo ali izgubijo. Omejitve veljajo tako za plačevanje z mobilno denarnico kot za plačevanje s fizičnimi karticami in to takoj, ko jih nastavijo. Ko pa želijo kartico znova uporabljati,  jo preprosto odklenejo in uporabljajo.

Strankam tudi svetujemo, da sproti pozorno spremljajo in preverjajo varnostna SMS sporočila; če pa jih še nimajo, pa naj jih nemudoma naročite. Tako bodo namreč vedno na tekočem o prometu na plačilnih karticah in bodo lahko nemudoma reagirale, če bi bilo potrebno.

Plačevanje pri trgovcih pa bo najhitrejše z brezstičnimi karticami, saj v Sloveniji do 25 evrov ni potrebno vnašati PIN številke, v tujini pa je ta mejni znesek ponekod še višji. 

Pozorno pri dvigu gotovine v tujini 

Če se stranke v teh dneh odpravljajo v tujino, ni odveč spomniti niti na nekaj dobrih nasvetov pri dvigovanju gotovine, predvsem v državah, kjer evro ni domača valuta, na primer na Hrvaškem. Tu strankam svetujemo, da za dvig vedno uporabijo kartico osebnega računa. Da bo ceneje, naj izberejo dvig v lokalni valuti in to brez konverzije. Vsekakor pa naj se izogibajo dvigom gotovine na bankomatih nebančnih verig, ki so praviloma dražji. Pa še to: dvig lahko zavrnete, če bi se izkazalo, da so stroški previsoki.  Zato pozorno spremljajte sporočila na ekranu bankomata, da lahko pravočasno reagirate.

Delovni čas poslovalnic v petek pred praznikoma skrajšan do 12. ure

Ne pozabite tudi, da so na predpraznična petka, 24. in 31. decembra, vrata poslovalnic odprta le do 12. ure. Najbolje bo, če stranke nujna bančna opravila, ki so se jih namenile opraviti osebno, postorijo kak dan prej. Kot smo že vajeni, je pred  vstopom v enoto potrebno predložiti dokazila o izpolnjevanju PCT pogojev, maska in skrb za ustrezno medosebno razdaljo pa sta postali že samoumevni.

Sicer pa vsem skupaj v novem letu vam želimo zdravja in srčnosti, predvsem pa mnogo novih priložnosti.  Za varno in udobno bančno poslovanje ter vse, kar vas zanima, pa smo tu mi – da vam pomagamo in svetujemo.  Vedno dobrodošli tudi v 2022:  v poslovalnicah, prek digitalnih poti ali pa prek spletnega klepeta, video klica in telefona 01 477 2000 v NLB Kontaktni center – kjer koli in kadar koli.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!