Pozor: Lažna Facebook stran NLB

24. september 2021

Prevaranti so znova na delu. Tokrat sta se na spletu pojavili lažna Facebook stran NLB in račun v aplikaciji WhatsApp.

Na lažni Facebook strani so objavljene lažne objave v imenu Nove Ljubljanske banke, s kateri poskušajo prevaranti pod pretvezo ugodnih posojil uporabnika pridobiti telefonsko številko, e-poštni naslov, kopijo osebnega dokumenta in druge osebne podatke, denimo podatke o ročnosti in željenem znesku posojila. Iz trenutno aktualnega primera je razvidno, da je komunikacija z lažne Facebook strani nato preusmerjena na aplikacijo WhatsApp, prek katere se prevaranti se lažno predstavljajo v imenu direktorja NLB banke v Franciji in žrtvam obljubljajo ugodne kredite, brez zavarovanj, z nizko obrestno mero, kar se za marsikoga konča s finančno škodo.

V nekaterih primerih prevaranti od uporabnika zahtevajo tudi prijavo v spletno banko, da ga prepričajo o že izvedeni transakciji zahtevanega posojila. V tem primeru uporabijo lažne internetne strani, katerih namen je kraja varnostnih elementov, ki jih prevaranti pozneje uporabijo za nepooblaščen vstop v spletno banko.

Opozarjamo, da gre za poskus prevare. NLB namreč tovrstnih podatkov nikoli ne pridobiva s pomočjo družbenih omrežij, kot sta Facebook in WhatsApp.

Če ste svoje uporabniško ime in enkratno geslo – OTP že posredovali, svetujemo, da s pomočjo bančnih strokovnjakov NLB Kontaktnega centra prek video klica, spletnega klepeta ali telefonskega klica na številko (01) 477 20 00 nemudoma blokirate uporabo NLB Klika.

Primere že obravnava Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-cert.

NLB Komuniciranje

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!