Podpiramo velike infrastrukturne projekte v Sloveniji

29. maj 2020

NLB je danes z družbo 2TDK podpisala pogodbo v višini 112,5 milijonov evrov dolgoročnega kredita za financiranje izgradnje 2. tira Divača – Koper.  NLB je bila za izvedbo posla izbrana na razpisu med več bankami, kar je še dodaten dokaz in potrditev, da navkljub krizi investicije v ključno infrastrukturo potekajo nemoteno ter da tudi banke močno podpiramo strateške investicije države.

Družba 2TDK je aprila 2019 pristopila k izvedbi postopka za izbor komercialnih bank za dolgoročno zadolžitev. Po treh krogih pogajanj je NLB ponudila finančno in pravno najugodnejše pogoje kreditiranje.  

»Za družbo 2TDK je današnji podpis kreditne pogodbe pomemben del procesa izgradnje 2. tira. Pomembno je, da je NLB, naša največja banka, prepoznala, da je projekt drugi tir dober in da je družba 2TDK, ki vodi projekt, zaupanja vredna družba,« je povedal mag. Dušan Zorko, generalni direktor družbe 2TDK.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je ob podpisu razložil: »Veliki infrastrukturni projekti so zaradi multiplikativnih učinkov na celotno gospodarstvo izjemnega pomena, še posebej izrazito pa je temu tako v kriznih razmerah, ko je splošna gospodarska aktivnost močno zmanjšana. V bankah smo leta dolgo pozivali k pripravi in zagonu teh naložb in v NLB nas iskreno veseli, da smo v zadnjem obdobju naposled priča pomembnim premikom na tem področju. Še posebej pa nas veseli, da smo pridobili zaupanje in imamo priložnost sodelovati pri financiranju izgradnje 2. tira v tako pomembnem obsegu. V NLB smo se namreč zavezali, da si bomo prizadevali prispevati k izboljšanju kakovosti življenja in pogojev gospodarjenja v celotni regiji, kjer smo prisotni. Ob tem pa se že vnaprej veselimo naše aktivne vloge tudi pri drugih pomembnih naložbah za izboljšanje javne infrastrukture tako v domovini, kot na naših drugih trgih v JV Evropi.«

NLB Komuniciranje