Na gospodarskem forumu o krepitvi slovenskega in severnomakedonskega gospodarskega sodelovanja

30. maj 2019

Na gospodarskem forumu, ki so ga ob obisku severnomakedonskega premiera Zorana Zaeva, v torek 28. maja 2019, pripravili na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani, so se srečali slovenski in severnomakedonski gospodarstveniki. Na dogodku sta jih nagovorila premiera obeh držav, o makroekonomskem sodelovanju med državama pa sta spregovorila tudi Pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo in direktor poslovanja s ključnimi komitenti v NLB Andrej Lasič ter predsednik uprave NLB Banke Skopje Antonio Argir.

Na forumu, na katerem je sodelovalo več kot 80 gospodarstvenikov, sta premiera obeh držav izpostavila, da je gospodarsko sodelovanje med državama tradicionalno dobro, poudarila pa sta tudi skupna prizadevanja, da bi na srednji rok blagovno menjavo med državama povečali iz sedanjih 300 na 500 milijonov evrov. Želita si, da se slovensko in severnomakedonsko prijateljstvo še okrepi, slednje pa je mogoče doseči tudi z intenzivnejšim gospodarskim sodelovanjem.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob tem izpostavil vlogo in pomen NLB Skupine, ki je sistemska banka v obeh državah in tako povezuje gospodarstvi na finančnem področju. Pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo in direktor poslovanja s ključnimi komitenti v NLB Andrej Lasič ter predsednik uprave NLB Banke Skopje Antonio Argir pa sta poudarila, da je ravno zdaj primeren trenutek za povezovanje obeh trgov.

Trenutno namreč »vladata« makroekonomska stabilnost in nizka zadolženost ekonomije, vidni pa so tudi dobri obeti za nadaljnjo rast Severne Makedonije. Kot ocenjujeta, se priložnosti odpirajo tudi z investiranjem v prometno infrastrukturo Severne Makedonije, potencial pa je po besedah g. Argira še na področju informacijske tehnologije, telekomunikacije, pridelave ekološke hrane in v turizmu. «Priložnosti so velike, izkoristite jih. Mi smo tu, da vas podpremo,« pa sta z nagovorom slovenskih in severnomakedonskih podjetnikov še zaključila predstavnika NLB Skupine.  

NLB Komuniciranje