Po spletu zaokrožila prevara za pridobitev podatkov uporabnikov NLB Klika

4. februar 2019

Na spletu se je pojavila nova oblika poskusa zlorabe spletne banke NLB Klik, s katero želijo nepooblaščene osebe pridobiti identifikacijske elemente za dostop do spletne banke z uporabo generatorja enkratnih gesel (OTP). O pojavu lažnih elektronskih sporočil smo uporabnike NLB Klika že obvestili, varnostni incident pa smo, z namenom blokiranja strežnika, od koder pošiljajo lažna elektronska sporočila, nemudoma prijavili tudi agenciji SI-CERT.

Gre za tako imenovan »phishing« napad, torej spletno prevaro, imenovano tudi »spletno ribarjenje«, s katero želijo goljufi po spletu pridobiti občutljive podatke uporabnika. 

Nepooblaščene osebe naslovniku posredujejo e-pošto, v kateri je kot pošiljatelj navedena Nova Ljubljanska banka, v podrobnostih pa je dejansko naveden drug naslov pošiljatelja. Od prejemnika želijo pridobiti občutljive podatke – identifikacijske elemente za dostop do spletne banke z uporabo generatorja enkratnih gesel (OTP).

Opozarjamo vas, da gre za zlonamerno e-pošto, saj NLB od uporabnikov spletne banke nikoli ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov (uporabniškega imena in/ali gesla) po e-pošti. Vnos omenjenih elementov je obvezen izključno pri prijavi v spletno banko.

Če ste prejemnik zgoraj opisane elektronske pošte, svojih identifikacijskih elementov ne vnašajte v polja. Tovrstno sporočilo nemudoma izbrišite in nas o dogodku obvestite po telefonu 01/477 20 60 ali 01/477 20 00 oziroma nam pošljite sporočilo na naslov  info@nlb.si .

Ne pozabite, da je za varno poslovanje z NLB Klikom ključnega pomena, da poskrbite za varnost vašega osebnega računalnika.

NLB Komuniciranje