Želite nastaviti vstopno stran za Podjetja kot privzeto vstopno stran?

V NLB Galeriji Avla o pionirkah slovenske arhitekture in oblikovanja

6. marec 2017

Od 8. marca dalje vabimo na ogled Arhitekturne razstave »V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja«, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.


Razstava strokovni in širši javnosti predstavlja pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma ustvarile ženske.

Tematsko se vklaplja med aktivnosti mednarodnega interdisciplinarnega projekta MoMoWo (Modern Movement Women) – Ustvarjalnost žensk od modernizma dalje in predstavlja pomembnejše projektne stvaritve prvih generacij slovenskih arhitektk. Predstavljena so dela desetih arhitektk, od prvih predvojnih diplomantk Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika, do prve povojne generacije arhitektk, ki so študij zaključile tudi pri Edvardu Ravnikarju in Edu Mihevcu.

Glede na čas, razmere in vlogo ženske je njihove stvaritve, ki razkrivajo ustvarjalno moč posameznih avtoric, treba gledati in ocenjevati z drugačnimi merili kot sicer. Kot neme spremljevalke v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa, zato je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji prenekatere slovenske arhitekturne mojstrovine.