Varno z mobilnimi napravami

Dokler delamo v pisarni in uporabljamo službeni računalnik, smo prepričani, da so naši podatki in storitve, ki jih izvajamo, varni. Previdnost seveda ni nikoli odveč, ampak danes so protivirusni programi, posodobljena in neoporečna programska oprema ter primerna tehnična podpora prvi pogoj za poslovanje vsakega podjetja. Kaj pa se zgodi, ko delamo z mobilnimi napravami? Znamo poskrbeti za varnost tudi tam?


Vse več nas uporablja telefon ali tablico tudi za opravljanje posla. Z napravo – včasih službeno, neredko pa tudi z lastno – urejamo poslovno korespondenco z elektronsko pošto, v aplikacijah za pregledovanje in deljenje datotek odpiramo besedila, preglednice in druge dokumente ter opravljamo bančne storitve ne glede na to, ali nas delo odpelje iz pisarne le nekaj kilometrov stran ali pa na povsem drugi konec sveta.

Ko gre za uporabo mobilne banke Klikpro, je v NLB poskrbljeno za najvišje standarde varnosti. Ker je vsa komunikacija med mobilno banko in centralnimi sistemi NLB šifrirana, podatkov drugi ne morejo prestreči. Tudi če bi nepridiprav vdrl v telefon, je mobilna banka zavarovana z dvostopenjskim načinom identifikacije (ob geslu za uporabo telefona je z dodatno številko PIN ali prstnim odtisom zavarovan tudi generator enkratnih gesel OTP v mobilni aplikaciji). Dodatno se dostop do mobilne banke blokira po petih nepravilnih vnosih gesla (PIN ali odtis). S temi in drugimi varnostnimi mehanizmi, tu so na primer tudi omejitev zneskov za plačila, ki jih lahko izvajate, ter dnevni in mesečni limit plačil, je Klikpro varna mobilna banka.

Pozorno ravnajte z napravo

A še tako dovršena in preskušena poslovna mobilna asistenca za vaš posel, pa naj gre za mobilno banko ali druge aplikacije, ne more zagotoviti popolne varnosti, če ne boste poskrbeli za varnost tudi sami in ravnali z mobilno napravo skrbno in previdno. Skušnjav in površnih napak, s katerimi lahko spustite nepridiprave (pre)blizu svojim podatkom, ne manjka. Tudi za mobilne telefone in tablice se namreč pojavlja vse več virusov in zlonamernih programskih kod. Ko naprave uporabljate za kakršenkoli namen, še posebej pa za posel, zato nikoli ne pozabite na temeljna pravila.

Gesla, ki jih uporabljate, naj bodo varna (najboljše so kombinacije velikih, malih črk, številk in drugih znakov, najslabša pa pogostejša gesla, zaporedja številk 1234 ..., datumi pomembnih osebnih dogodkov, imena bližnjih in podobno).

Na internet se povezujte varno. Tudi če se vam mudi ali pa želite varčevati pri stroških prenosa podatkov (še posebej na poteh v tujini, na primer zunaj Evropske unije), za dostop do spleta, še posebej pa za izmenjavo pomembnih dokumentov ali finančne posle, nikakor ne uporabljajte nezaščitenih javnih omrežij. Prav tako na napravi ne pozabite izključiti samodejne povezave na wi-fi omrežja; povezavo vselej izključite, ko je ne potrebujete, enako velja tudi za povezavo bluetooth.

Vsekakor pa pri službeni uporabi (čeprav mora enako veljati tudi za osebno) strogo velja tudi pravilo, da uporabljajte na telefonu ali tablici le aplikacije iz preverjenih virov. Za namestitev uporabljajte le uradne trgovine (App Store za sistem iOS in Google Play za Android, preverjene trgovine proizvajalcev naprav ali aplikacij), nikakor različnih dvomljivih spletnih virov, povezav iz elektronskih sporočil, z družbenih omrežij ...

Prav tako ne bo odveč opozorilo, da sta službeni telefon ali tablica namenjena delu. Ločite posel in zasebnost. Ravnajte z napravo kot z drugimi delovnimi pripomočki, torej ne razkrivajte gesel družinskim članom in ne dajajte naprave otroku, ki želi na njej igrati igre.

Če imate pri uporabi mobilnih bančnih storitev težave – ali pa če potrebujete kakršenkoli nasvet glede bančnega poslovanja, so tudi za vaš poslovni račun svetovalci NLB na voljo 24 ur na dan vse dni v letu. Shranite si številko kontaktnega centra NLB: +(01) 477 20 00, uporabite pa lahko tudi spletni klepet ali video klic. Obiščite Kontaktni center na spletu

Bodite skrbni in premišljeni: varnost uporabe in zaščita podatkov morata biti vselej na prvem mestu.

Plačila z mobilno denarnico NLB Pay

Mobilni telefon, ki ga uporabljate v skladu s pravili o varnosti, je lahko zelo koristen pripomoček. Ko ste na poti v Sloveniji ali tujini in plačujete sprotne stroške, hotelske ali gostinske storitve in podobno, lahko zdaj poleg klasične kartice uporabljate tudi svoj mobilni telefon. Z najsodobnejšim načinom plačevanja – mobilno denarnico NLB Pay – lahko plačujete tudi v tujini na ustrezno opremljenih terminalih POS. NLB Pay deluje na tehnologiji NFC, plačujete pa lahko z NLB Plačilnimi karticami Mastercard in Maestro, ki ste jih shranili v mobilno denarnico NLB Pay. Izvedba plačila je preprosta, hitra in varna.

Članek je objavljen v 9. št. revije Poslovno [pdf]. Če bi želeli revijo redno prejemati v podjetje, jo lahko tudi naročite pri svojem poslovnem skrbniku.

Nasveti v vašem e-poštnem nabiralniku

Redno pripravljamo uporabne nasvete, s katerimi želimo deliti znanje o podjetniških financah in vam bodo v pomoč pri poslovnih odločitvah. Naročite se na naše e-novice in tekoče jih boste prejemali v vaš e-poštni nabiralnik.

Želim prejemati novice

  

avgust, 2018

Mobilna banka Klikpro

Do svojih poslovnih financ lahko dostopate hitro, varno in udobno, kar prek svoje mobilne naprave. Za izvajanje enostavnih bančnih poslov 24/7.

Mobilna denarnica NLB Pay

Mobilna denarnica NLB Pay omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS, v Sloveniji in tujini.

NLB Kontaktni center

Kontaktni center

Banka vedno pri roki, kontakni center vam je na voljo 24/7/365 - (01) 477 20 00, info@nlb.si

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se