Kaj prinaša nov bankovec za 10 €

Novo serijo bankovcev je lansko leto otvoril bankovec za 5 €. Nova serija se uvaja postopno, v obdobju več let, od najmanjšega apoena do največjega, ki ostajajo enaki: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Konec septembra bo tako v obtok prišel še bankovec za 10 €. Nominalne vrednosti bankovcev iz prve in druge serije so enake. 

Vzporedni obtok, neomejena veljavnost

Da bi porabile preostale zaloge, bodo mnoge nacionalne centralne banke v evro območju več mesecev vzporedno izdajale bankovce za 10 € iz prve in iz druge serije. Nekaj časa bosta v obtoku obe seriji vzporedno in bosta obe veljali kot zakonito plačilno sredstvo. Prva serija bo nato postopoma umaknjena in bo nehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Ta datum bo objavljen daleč vnaprej in bo predvidoma po uvedbi vseh 7 bankovcev iz serije Evropa. Kljub temu bodo bankovci iz prvi serije obdržali svojo vrednost in tudi ko ne bodo več zakonito plačilno sredstvo, jih bo mogoče v Banki Slovenije (in vseh ostalih nacionalnih centralnih bankah Eurosistema) še vedno neomejeno dolgo zamenjati za bankovce druge serije.

Sveža podoba, boljša zaščita

Novi obraz evra je Evropa, lik iz grške mitologije. Njen portret je uporabljen v hologramu in vodnem znaku evrskih bankovcev druge serije, ki se zato imenuje serija Evropa.

Novi bankovci so evolucija. Še vedno imajo oblikovno podobo "obdobja in slogi" iz prve serije, vendar so zaradi izboljšanih zaščitnih elementov nekoliko spremenjeni. Tako jih je mogoče hitro ločiti od prve serije. Za osvežitev podobe je bil izbran neodvisni oblikovalec bankovcev iz Berlina Reinhold Gerstetter.


Izgled novega bankovca

Enako kot bankovci prve serije bodo tudi bankovci serije Evropa natisnjeni na papirju iz čistega bombaža, zato so na otip značilno čvrsti in šelesteči ter bolj trpežni od navadnega papirja. Nekateri zaščitni elementi, kot sta vodni znak in varnostna nit, so vdelani v sam papir bankovca.

Novi bankovci so trpežnejši in trajnejši, kar je predvsem pomembno za bankovce nižjih vrednosti, zato jih bo treba manj pogosteje nadomeščati z novimi. Tako bo tudi njihov vpliv na okolje manjši.

Bankovci in kovanci evra so bili uvedeni 1. januarja 2002 in so odtlej postali otipljiv simbol evropskega povezovanja. Vsak dan se uporabljajo v 18 državah EU (19 od 1. januarja 2015) ter 334 milijonom ljudi, ki živijo v evro območju, olajšujejo trgovanje in potovanja.

september, 2014

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!