Finančni kažipot: med 20. in 30. letom

V času študija se večina študentov sreča s prvimi rednimi prihodki, prvimi računi, prvimi resnimi večjimi nakupi in nenadoma se znajdejo tudi pred gnezdenjem, prvo službo in ustvarjanjem lastne družine. To je čas, ko lahko postavite odlične temelje za svojo finančno prihodnost – zato preverite nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.


Verjetno ste prve korake v svet financ naredili že s starši, ki so vas učili pomena žepnine, varčevanja in odgovornega nakupovanja. To vas je pripravilo na korake v finančno samostojnost, ki jih običajno prinese študij. V času od študija do samostojnega doma ali lastne družine, okvirno od 20. do 30. leta, boste začeli organizirati svoje osebne finance, obvladovati finančne tokove in si zagotovili finančno neodvisnost za več desetletij naprej.

Zveni zapleteno? Pa v resnici ni, kar berite naprej.

Kam gre vaš denar?

Organizacija osebnih financ sicer ni znanstvena fantastika, vseeno pa zahteva nekaj predanosti in discipline. Če je v času pred osamosvojitvijo zadoščala mantra, da zapraviš le za stvari, ki si jih res močno želiš, se študentje najprej srečajo s plačilom avtobusnih vozovnic, študentske prehrane ali študentskega doma oz. najemnine. Temu se pridružijo še računi za mobilne telefone, pa bencin in nazadnje tudi prvi krediti.

Zato so s tem časom povezane tri smernice:

1. Zapravite le toliko, kolikor zaslužite. Koliko si zares lahko privoščite, lahko zelo nazorno pokaže prikaz osebnega proračuna, ki ga lahko naredite že na podlagi denarnega toka enega meseca, če so prihodki redni. Za pregled nad prihodki in izdatki lahko uporabite pripomoček v članku 5 korakov do urejenega osebnega proračuna ali pa uporabite funkcionalnost osebni proračun v NLB Kliku. Če vidite, da vaši izdatki presegajo prihodke, je nujno, da takoj spremenite svoje navade in začnete upoštevati smernico številka 2.

2. Začnite varčevati. Marsikdo varčevanje razume kot oviro na poti do užitka, čeprav je v resnici ravno obratno. Če vsak mesec poskrbite, da gre del prihodka na varčevalni račun, si boste konec leta lahko privoščili kaj res izjemnega – čez nekaj let pa boste morda lahko načrtovali že nakup lastnega stanovanja. Mimogrede, če začnete varnostno ali pokojninsko rezervo graditi sedaj, bodo vaši mesečni izdatki za varčevanje precej manjši, kot bi bili čez 10 ali 20 let.

3. Čim dlje živite skromno. Mladi večinoma mladost vidijo kot čas za užitek in s tem povezujejo marsikatero ugodje. A tudi potovanja, na primer, so lahko nizkocenovna. Skromnost ne pomeni, da se morate odpovedati doživetjem, pač pa to, da se potrudite poiskati ugodnejše možnosti zanje. Last minute aranžmaji, morje izven sezone ali kino ob dnevih, ko so vstopnice nižje, so vse možnosti, ki si jih lahko privoščite, ko še nimate družine.

   

Vedno informirani z našimi e-novicami

Obdobje finančnega osamosvajanja je tudi čas, ko potrebujete veliko informacij. Danes, ko imamo prek pametnih telefonov dostop do največje svetovne knjižnice, je to precej lažje. Naročite se na e-novice Osebno in vsak teden prejmite nov namig ali nasvet!

Naročite se

    

Finančna varnost ni (le) stvar vaših staršev

Finančna varnost se sliši kot nekaj, s čimer se morajo ukvarjati starejši ljudje. A v resnici boste za finančno varnost veliko lažje poskrbeli, če s tem začnete že, ko ste mladi. Pri tem sledite še dvema smernicama:

4. Poskrbite za ustrezna zavarovanja. Vrednosti zdravja se običajno zavemo šele, ko je že prepozno. Življenjsko zavarovanje je sicer po navadi povezano s prvimi krediti ali družino – saj z njimi lahko zagotovimo finančno varnost bližnjih. A nezgodno zavarovanje je smiselno v katerem koli starostnem obdobju, v mladosti še posebej, če prisegate na bolj aktivno življenje.

5. Privoščite si lahko bolj tvegane naložbe v ustrezno razpršenem portfelju. Pred tridesetim letim je čas zagotovo na vaši strani, zato si lahko umislite varčevanje v bolj tveganih dolgoročnih naložbah. Seveda vse v okviru svojih ciljev in svojega odnosa do tveganja. Strokovnjaki NLB Skladov vam lahko pomagajo najti pravo naložbo za vaše prihranke in želje.

In ker življenje ni le trezno razmišljanje in zadrževanje, namesto tega svoje navade raje oblikujte okrog načrta za prihodnost – finančnega načrta. Ustvarite si svoje finančne cilje in nato ustvarite načrt, kako boste do njih prišli. Želite za 40. rojstni dan na računu 20.000 € prihrankov? Naredite izpis osebnega premoženja in osebnega proračuna ter začnite načrtovati – tako bo pot do finančne varnosti precej lažja. Če ugotovite, da pri tem potrebujete pomoč, pa se ustavite v svoji NLB Poslovalnici in se pogovorite z našimi svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Ste starejši od 30 let in vam zgornji prispevek ni ponudil pravih nasvetov? Preverite Finančni kažipot za vse med 30. in 40. letom.

julij, 2017

Varčevanje je pogosto prvi korak k uresničitvi osebnih ciljev in želja. Morda pa si želite le ustvariti finančno rezervo za vsak primer?

Varčevanja in depoziti

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!