3 digitalni triki za bolj urejene finance

V času interneta in različnih programskih rešitev že skorajda nimamo izgovora za neurejene finance, pa vendar mnogi to področje življenja potiskamo na stran. Marsikomu se zdi zapleteno, drugemu preveč naporno, tretjemu brezsmiselno, vsi pa se potihem zavedamo, da je nadzor nad porabo denarja del uravnoteženega življenja in mirnega spanca.


Ko začnemo voditi osebni proračun in vemo, kam gre naš denar, smo najprej presenečeni, koliko ga odteka za majhne izdatke in koliko imamo še rezerve. Vedno je še nekaj prostora, da s sredstvi bolje upravljamo in jih bolj smiselno prerazporedimo za stvari, ki so nam res pomembne.

Zlato pravilo je, da manj porabimo kot zaslužimo oz. da smo vsaj likvidni, tj. da lahko sproti poravnavamo svoje obveznosti, pri tem pa mesečno odvedemo tudi nekaj denarja za varčevanje.

Kar pogumno, imeti urejene finance je z nekaj triki precej enostavno. Poglejte si tri trike, ki vam lahko spremenijo vaš pogled na finance.

   

TRIK #1: Moj proračun za celovito spremljanje prejemkov in izdatkov

Za pregledno in temeljito spremljanje financ je prva izbira zagotovo NLB Klik, kjer prejemke in izdatke NLB Osebnega računa in imetniških plačilnih kartic celovito spremljate v sklopu Moj proračun.

Denar v vsebinske sklope za lažje načrtovanje

V posameznem mesecu svoje prejemke in izdatke razdelite v vsebinske kategorije (npr. izdatki za avto, izdatki za dom, odplačevanje kreditov, izdatki za vzdrževane člane …). In tako hitro vidite, kam gre vaš denar. Del postavk se razporedi avtomatsko na podlagi algoritma, del jih razporedite sami ročno. Določite lahko mesečne ali letne ciljne vrednosti za posamezno kategorijo. Ob vnosu na mesečni ravni se ti preračunajo na letno raven, pri vnosu na letni ravni pa na mesečno.

Posamezne prometne postavke lahko razčlenite in posamezne dele umestite v različne skupine. Tako npr. nakup na bencinski črpalki v vrednosti 80 evrov, kjer ste natočili gorivo in kupili vstopnice, razdelite na izdatke za avto in izdatke za prosti čas. Za pomoč pri nastavljanju načrtov uporabite stolpec dejanske porabe v tekočem mesecu.

Pripravite mesečni ali letni načrt

Zatiskanje oči še nikoli ni pomagalo. Spremljajte svoja sredstva in dolgove ter preverjajte gibanje posameznih skupin prejemkov na mesečni ali letni ravni. Tako lahko pravočasno prilagodite izdatke ali prejemke, če vaš denarni tok ni v skladu z načrti. Že razporejene postavke zadnjih treh mesecev lahko ponovno premestite v drugo skupino.

Ciljnih vrednosti prejemkov in izdatkov ne spreminjajte prepogosto, saj ti predstavljajo načrt, ki naj bi se ga držali.


Predvidite večje izdatke

Moj proračun vam prikazuje gibanje izdatkov in prejemkov, s čimer pregledno spremljate porabo v času ter hitro ugotovite ponavljajoče se vzorce sezonske porabe in večje mesečne obremenitve. Te lahko obvladujete s predhodnim varčevanjem za taka obdobja.

Gibanje prejemkov in izdatkov ter struktura in časovne vrste izdatkov in prejemkov so prikazani tudi v grafih in analizah.

Kako naročim?

Za naročilo izpolnite spletni obrazec Naročite NLB Klik ali se oglasite v najbližji poslovalnici.

   

TRIK #2: Plačila na dosegu roke

Ste našli položnico v avtu, ki je še niste plačali? Si morda od sodelavca sposodili denar za kosilo pa ga še niste vrnili, ker ste vedno brez gotovine?

Ne odlašajte na kasneje, saj se ta »kasneje« rad prestavlja. Pravočasno plačane obveznosti so del urejenih financ, zato jih plačajte nemudoma. Uporabite mobilno banko Klikin na vašem mobilnem telefonu. Potrebujete le kamero na mobilnem telefonu …

Sodobne tehnologije ne omogočajo le 24/7 načina plačevanja obveznosti in s tem prihranka časa in denarja, ampak s temeljitim pregledom denarnega toka tudi dolgoročneje vplivajo na vaše življenje. ​

Že po prvi uporabi funkcije Slikaj in plačaj vam bo ta postala nepogrešljiva. Položnico zgolj poskenirate s kamero na mobilnem telefonu in dokončate plačilo, po potrebi polja plačilnega naloga ročno popravite. Položnico lahko plačate tudi z ročnim vnosom podatkov, uporabniki NLB Klika tudi prek shranjenih Hitrih plačil.

 … ali če vam je lažji imenik

Pa rešimo še zamudo z vračilom sodelavcu. Če je tudi sodelavec uporabnik mobilne banke Klikin, mu denar hitro vrnete s funkcijo In-plačilo. Denar nakažete tako, da izberete njegovo ime v imeniku vašega mobilnega telefona. Kliknete na ime, vtipkate vsoto in odobrite plačilo. Denar lahko na ta način nakazujete vsem uporabnikom Klikina z vključeno funkcijo in-plačilo.

Kako naročim Klikin?

Naročilo na mobilno banko Klikin in izvajanje plačil uporabniki NLB Klika preprosto aktivirate v NLB Kliku v poglavju Naročila, neuporabniki NLB Klika pa v NLB Poslovalnicah.

  

TRIK #3: SMS-Opomniki po vaši meri

In še zadnji trik za vse, ki si želite urejene finance, a imate radi, da za to dobite opomnik. 

Mobilni telefon je vedno pri roki

Telefon imate večino časa s sabo in tako ste o dogajanju na vašem osebnem računu, karticah, o poteku depozitov in varčevanj ter poslovanju v NLB Kliku obveščeni kar takoj. SMS-e si lahko nastavite po svoji meri za različne situacije, ob katerih želite obvestilo. SMS-opomniki vas najdejo kjerkoli, tudi v tujini, in jih lahko po želji vklopite in izklopite.

Nastavite si želene opomnike

Komaj čakate, da se vam sprosti depozit ali varčevanje in lahko z denarjem razpolagate? 5 dni prej vas spomni SMS-opomnik pred zapadlostjo depozita ali varčevanja. SMS-opomnik o stanju na računu nad/pod določenim zneskom vas opozori, ko prekoračite izbrani znesek na vašem osebnem računu. Za obveščanje o vsakem prilivu nad 5 evrov uporabite SMS-opomnik o prilivu na račun. Med 6 različnimi SMS-opomniki boste našli prave zase, takšne, ki vam bodo pri urejanju financ najbolj v pomoč.

Kako naročim SMS-opomnike?

Naročilo lahko oddate prek NLB Klika, NLB Teledoma ali v NLB Poslovalnicah.

marec, 2016

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!