Finančni kažipot: med 40. in 50. letom

Med 40. in 50. letom smo večinoma finančno najstabilnejši. Zaključeno je obdobje večjih finančnih bremen, ki je povezano s pomembnimi finančnimi odločitvami, kot so nakup avta, stanovanja ali hiše, vzgoje in izobraževanja otrok … V zrelejšem starostnem obdobju se dinamika osebnega proračuna ustali, zato lahko pričnemo uresničevati drugačne cilje, tudi na finančnem področju. Preverite, katere cilje si je v tem obdobju smiselno zastaviti.


Uredite in ohranite stabilne finance

Značilno je, da v obdobju ustvarjanja kariere in družine poskrbimo za blagostanje, ki ga želimo nadaljevati tudi kasneje v življenju. Ker novo petletno obdobje ne prinaša večjih finančnih izzivov, je čas, da poskrbite za uravnotežene in stabilne finance. Prizadevati si morate za vedno bolj ustaljen ritem prihodkov in odhodkov, kar bo omogočilo lažje doseganje vaših ciljev in posledično tudi stabilnost premoženja.

1. Ocenite stanje osebnih financ. Ključno je, da se tudi v temu obdobju trezno soočite s pregledom trenutnega osebnega finančnega stanja in na podlagi tega pripravite varčevalni načrt, ki bo zagotovil varnost vašega premoženja. Tako boste lahko trezneje ocenili finančno kondicijo in se pripravili na nadaljnje korake na področju osebnih financ.

2. Preglejte svoje dolgove. Če se morate zadolževati, naj bo obremenitev dovolj razumna, da vam tudi v primeru poslabšanja rednih prihodkov ne bo povzročala preglavic. Mesečne finančne obveznosti, ki jih že imate, počasi odpravljajte in pri tem pazite, da vse obveznosti poravnavate redno. Načrtovanje tedenskega ali mesečnega proračuna vam pri tem lahko bistveno pomaga. Če ugotovite, da ste preveč zadolženi, poiščite pomoč pri svojem bančnem svetovalcu. Ta vam lahko ponudi reprogramiranje dolgov, tako da podaljšate rok odplačila kredita, morda pa vam bo pomagalo tudi, če boste obstoječe dolgove konsolidirali – združili več starih dolgov v enega.

3. Zmanjšajte finančno tveganje. Previdnost nikoli ni odveč. To pravilo upoštevajte tudi, ko upravljate z osebnimi financami. Seveda ste se skozi različna obdobja že soočili z izzivi in priložnostmi, a najbolj premišljeno ravnanje s premoženjem in prihodki je potrebno prav sedaj. Ko vlagate, pazite, da bo vaše premoženje ustrezno razpršeno – npr. odločajte se za mešane portfelje vrednostnih papirjev.

    

Vedno informirani z našimi e-novicami

Če želite (p)ostati informirani o vseh finančnih storitvah, ki so vam na voljo in skrbijo za vaše stabilne finance, se naročite na naše e-novice in vsak teden prejemajte sveže nasvete iz sveta osebnih financ.

Naročite se

       

Rezerve in prihranki za lepši jutri

4. Preglejte zavarovalne police. Poleg ocene stanja osebnih financ morate preveriti tudi, na kakšen način ste zavarovani in ali ste sploh zavarovani za ustrezno zavarovalno vsoto. Tako preventivno ravnanje bo zmanjšalo tveganje (v primeru da najdete zavarovalne police, ki niso ustrezne) in vam dalo nov občutek varnosti. Poskrbite tudi, da so na zavarovalnih policah ustrezni upravičenci in se tako prepričajte o varnosti svoje družine.

5. Zadnji čas, da začnete varčevati za pokojnino. Tretje življenjsko obdobje je pred vrati. Če ste z varčevanjem za obdobje upokojitve že začeli, le poskrbite za ponoven izračun in preverite, če se sredstva ustrezno nabirajo. V primeru, da namenskega varčevanja še nimate, pa morate čim prej ukrepati. Bolj zgodaj ko začnete varčevati, nižji bo vaš mesečni prispevek. Sredstva različnih oblik vam bodo omogočala dostojen življenjski standard, pa tudi pričakovano finančno varnost takrat, ko se boste že upokojili. Ne pozabite, pokojninska rezerva je darilo vaši prihodnosti.

  

Je dinamika vaših osebnih financ še vedno visoka? Preberite si Finančni kažipot za vse med 30. in 40. letom in izboljšajte svojo finančno kondicijo.

november, 2017

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

Življenjska in premoženjska zavarovanja lahko sklenete tudi v NLB.

Zavarovanja

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!