7 nasvetov o denarju na dopustu

Počitnice ponavadi poskrbijo za veliko novih doživetji. A se je treba na njih tudi pripraviti. Pogosto se nam pojavijo vprašanja, ali plačevati z gotovino ali s karticami, na katerih bankomatih dvigniti denar, koliko limita je še na kartici ...  Če potujete v tujino, pa letos zaradi razsajanja koronavirusa nikakor ne pozabite na zavarovanje v tujini.  


#1 Previdno že pri rezervacijah

Pazljivo ravnanje z denarjem se začne že pred samim potovanjem. Če boste aranžmaje, prenočišča, letalske karte ali kaj drugega rezervirali oziroma plačevali prek spleta, to naredite pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere ste prepričani, da so varne. Občutljive podatke (npr. številko plačilne kartice) vtipkajte le prek šifrirane povezave – naslov URL se začne s https://. Nikoli jih ne vpisujte na neznane strani ali pošiljajte prek elektronske pošte. Spletnih plačil tudi ne opravljajte prek javnega Wi-Fi omrežja, saj lahko tako marsikdo prestreže podatke, ki jih posredujete.

  

#2 Razmislite, koliko gotovine res potrebujete

Odgovor je odvisen od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. V časih koronavirusa tudi na počitnicah svetujemo čim manj plačevanja z gotovino – kjer je le mogoče, raje plačujte s plačilnimi karticami. Nujno gotovino si lahko priskrbite v poslovalnicah NLB (manj pogoste valute si za vsak primer naročite nekaj dni pred odhodom), če boste denar menjali na počitnicah, pa to storite le v bankah ali uradnih menjalnicah. Denarja ne nosite na enem mestu, nujno gotovino razdelite med sopotnike in pospravite v različne kose prtljage.

  

#3 Dvig gotovine na bankomatih v neevrskih državah

Ob dvigu gotovine na Hrvaškem ali v drugih neevrskih državah nam bankomat ponudi izbiro, da lokalno valuto dvignemo s konverzijo ali brez nje.

 • Dvig gotovine brez konverzije: bankomat za pretvorbo v evre uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši, zato bomo za enak znesek kun v evrih plačali manj.
 • Dvig gotovine s konverzijo: dvignjeni znesek v kunah v evre pretvori banka lastnica bankomata po svojem menjalnem tečaju. Ti se med bankami razlikujejo, v primerjavi s tečaji kartične mreže pa so manj ugodni. Razlike med njimi pa so tolikšne, da pri dvigu s konverzijo lahko plačamo tudi 10 odstotkov več kot brez konverzije, opažajo uporabniki.

Pred dvigom preverimo, kdo je lastnik bankomata (to je označeno na bankomatu). Gotovino raje dvigujmo na bankomatih bank. Na bankomatih nebančnih lastnikov bodimo še bolj pozorni na obvestila na zaslonu. Če nam želijo zaračunati nadomestilo, ki ga nismo pripravljeni plačati, ali pa želijo njegovo višino »prikriti«, transakcijo raje prekinimo in poiščimo bankomat banke, ki tega nadomestila morda nima.

  

#4 S seboj vzemite več kot eno kartico

Poleg kartice osebnega računa BA Maestro je s seboj dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom - Mastercard ali Visa. Uporaba plačilnih kartic z odloženim plačilom je sicer v prvi vrsti namenjena plačevanju na prodajnih mestih, lahko pa jih uporabljate tudi za dvig gotovine na bankomatih, ki so označeni z nalepko Mastercard ali Visa, vendar boste za to plačali precej višjo provizijo kot za dvig z BA Maestro kartico.

   

#5 Da vam ne zmanjka limita na kartici

Marsikomu se je že zgodilo, da zaradi porabljenega limita ni mogel plačati s kartico, čeprav je bil prepričan, da ga ima še dovolj. To se hitro zgodi tudi na počitnicah, ko kartico uporabljamo pogosteje kot po navadi, se posebej, če kartico uporabljamo za rezervacije hotelov ali za nakupe na obroke. Koliko imamo prostega limita na naši NLB Plačilni kartici, lahko kadar koli preverimo:

 • v mobilni denarnici NLB Pay za NLB Plačilne kartice, ki smo jih digitalizirali za namen plačevanja s telefonom;
 • v spletni banki NLB Klik,
 • mobilni banki Klikin,
 • prek video klica in
 • prek telefonske banke NLB Teledom.

Če vas je poraba limita presenetila in potrebujete na počitnicah začasno povišanje, pa to lahko naredite tudi prek video klica.

   

#6 Mobilna denarnica poveča varnost plačilnih kartic

Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadar koli, začasno ali trajno, preprečimo nadaljnjo uporabo kartice. V mobilni denarnici NLB Pay lahko to upravljamo sami, za vsa plačila ali za posamezen način uporabe, in sicer za:

 • plačila v tujini,
 • plačila na spletu,
 • dvig gotovine na bankomatih.

Z upravljanjem varnostnih nastavitev v mobilni denarnici postane uporaba kartic še varnejša. Lahko si, denimo, uporabo kartic v tujini odklenemo le takrat, ko se odpravimo tja na počitnice.

Če želimo, lahko začasno zaklenemo uporabo tudi za vsa plačila. To je uporabno, če kartico založimo in nas skrbi, da bi jo kdo zlorabil. Ko kartico najdemo, lahko v aplikaciji njeno uporabo preprosto odklenemo in že takoj plačujemo.

Omejitve, ki jih za posamezno kartico nastavite v mobilni denarnici NLB Pay veljajo tudi za kartico v fizični obliki. Če torej zaklenete kartico za vsako uporabo in jo pred nakupom pozabite zopet omogočiti, bo plačilo (tudi, če ga opravite s fizično kartico) zavrnjeno.

   

#7 Ob sebi imejte zanesljivega partnerja

Na počitnicah se lahko zgodi marsikaj, zato je dobro vedeti:

 • Pri vsem planiranju ne pozabite na svoje zdravje. Sklenite zdravstveno zavarovanje za tujino NLB Vita Tujina. Do 30. septembra 2020 bo zavarovanje pokrilo stroške medicinske asistence ter nujne zdravstvene oskrbe in prevozov, tudi če v tujini, kjer je razglašena epidemija ali pandemija, zbolite za bolezen COVID-19. Pri tem so izključeni stroški, ki bi nastali zaradi namestitve zdrave osebe v karanteno, zaradi stika z okuženim.
 • Čeprav banka verjetno ni vaša prva misel za »klic v sili«, so izkušnje video klica pokazale, da ta storitev lahko pomaga rešiti marsikatero zadrego. Če se boste v neprijetni situaciji znašli tudi sami, ne obupajte – vedite, da niste sami in se lahko zanesete na pomoč bančnika tudi prek video klica.
 • Če ste na počitnicah pozabili številko PIN za eno izmed svojih kartic, lahko prek video klica naročite prejem nove številke PIN prek SMS sporočila. Tako boste kartico lahko kmalu spet uporabljali.
 • Pred odhodom si naročite SMS-Alarm o uporabi kartice, namestite si še mobilno banko Klikin, da boste na dopustu prek pametnega telefona na tekočem s stanjem in prometom na svojih računih in karticah.

   

Sklenite zavarovanje NLB Vita Tujina z 10 % popustom

Zdravstveno zavarovanje bo pokrilo stroške medicinske asistence ter nujne zdravstvene oskrbe in prevozov, tudi če v tujini, kjer je razglašena epidemija ali pandemija, zbolite za bolezen COVID-19. 

Do 31. julija 2020 lahko zavarovanje sklenete z 10 % popustom.

Preberite več

junij, 2020

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

2023 05 nlb google pay kv landing 1827x468px

Mobilna denarnica NLB Pay

Preprost, priročen in varnejši način plačevanja je tu. Namestite si novo in boljšo verzijo mobilne denarnice in omogočite kartice za plačevanje z Google Pay.

sms alarm kartice

SMS-Alarm o uporabi kartice

Ob vsakem dvigu gotovine ali nakupu s plačilno kartico boste prejeli SMS-sporočilo in se lahko hitro odzvali, če bi vašo kartico kdo zlorabil.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!