Resnice in zmote o brezstičnih karticah

Brezstične kartice so v zadnjem letu postale vsakdan: uporablja jih vedno več naših strank, hkrati pa so o njih vedno bolj osveščeni tudi v prodajalnah in restavracijah. A dvomi in vprašanja o brezstičnih karticah so še vedno prisotni v gostilniških debatah in marsikaterem mediju. Poglejmo, kaj so resnice o brezstičnem poslovanju in katere govorice so povsem preprosto – neresnice.


Neresnica #1: Z brezstične kartice je mogoče iz oddaljenosti ukrasti podatke

RFID čitalci naj bi z velike razdalje lahko z brezžične kartice prebrali vaše podatke. Nepridipravi te podatke lahko uporabijo za dostop do uporabnikovega računa in krajo denarja.

Ni res. Brezstične kartice delujejo največ na razdalji 4 cm od bralnika. Če vas res skrbijo prevare, se pazite tistih, ki vam bodo poskušali prodati ovitek za kartico, ki ščiti pred RFID čitalci.

Resnica #1: Plačevanje je izjemno poenostavljeno

Če imate brezstično kartico, lahko npr. v restavraciji plačate le v nekaj trenutkih. Natakar vam prinese terminal, vi pa nanj preprosto prislonite svojo kartico. Če je znesek manjši od 25 €, ne boste potrebovali nobene potrditve.

     

Neresnica #2: Ukradejo vam lahko velike količine denarja

Ker za plačila male vrednosti pri brezstični kartici ni potrebna identifikacija s številko PIN, lahko nepridipravi kradejo večkrat manjše zneske, kar mora poravnati imetnik kartice sam.

Ni res. Takoj ko ugotovite, da pogrešate svojo kartico, brezstično ali katero drugo, to sporočite banki, da kartico blokira. Vso škodo, ki bo nastala po prijavi pogrešane kartice, tudi kot posledica manjših brezstičnih nakupov, bo krila banka. Poleg tega bo po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij brez vnosa številke PIN (se pravi v Sloveniji za nakup pod 25 evrov) naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa bo treba uporabiti z vstavljanjem v terminal POS in uporabo številke PIN.

Resnica #2: Za manjše nakupe PIN ni potreben

Pri plačilih z brezstično kartico v Sloveniji v vrednosti do 25 € številke PIN ni potrebno vnašati. To ne velja za spletne nakupe, kjer so številka PIN ali druge oblike identifikacije še vedno nujne.

    

Neresnica #3: Z brezstične kartice je mogoče krasti v gneči

Menda lahko tatovi, opremljeni z NFC bralniki, v gneči z vaše kartice poberejo podatke, s katerimi lahko nakupujejo na spletu ali celo ponaredijo kartico.

Ni res. Takih podatkov z nekim generičnim bralnikom ni mogoče dobiti s kartice. Pri brezstični komunikaciji lahko podatke s kartice prebere le pravi bančni terminal. Nepridiprava, ki bi se morda dokopal do njega, pa bi banka hitro izsledila. Poleg tega je 4 cm za kartico, ki jo nosite v denarnici, še vedno veliko.

Resnica #3: Plačano kosilo, čeprav ste pozabili številko PIN

Brezstična kartica vam pride prav tudi takrat, ko se v trenutku nikakor ne morete spomniti svoje številke PIN. Pri uporabi za nakupe, manjše do 25 €, namreč številke PIN ne potrebujete.

    

Neresnica #4: Brezstične kartice nenehno oddajajo radijske valove

Menda so brezstične kartice pravi mali oddajniki, ki samo čakajo, kdaj bo nekdo z njih pobral podatke.

Ni res. Brezstično kartico zbudi šele signal, ki ga dobi s pooblaščenega čitalca (terminala POS) in na pravi frekvenci. Ker je kratica sama brez baterije, brez signala čitalca ne more oddajati lastnega signala.

Resnica #4: Brezstična kartica je bolj varna od tiste z magnetnim trakom

Obstaja ena pomembna točka, v kateri je brezstična plačilna kartica varnejša od klasične: manjši nakupi v živo. Ker kartice pri manjših nakupih dobesedno ni treba spustiti iz rok, je v tem pogledu varnejša. Natakar je ne odnese od mize, prodajalcu ne more pasti po tleh, predvsem pa je ne morete pozabiti na prodajnem mestu.

     

Namesto, da vas skrbi …

Namesto, da vas skrbi, poskrbite za dodatno varnost. To lahko storite z varnostnimi SMS-sporočili (NLB SMS-Alarm), ki vas seznanijo z transakcijami, opravljenimi s kartico. O morebitni nepooblaščeni uporabi kartice boste tako nemudoma obveščeni.

oktober, 2019

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!