Bolj urejene družinske finance - za vse generacije

Družina, tudi povsem običajna, je v finančnem smislu kot majhno podjetje. Osebe, torej partnerja, otroci in morebiti tudi starši, so vsak svoj sektor s svojimi izdatki in tudi prihodki. Enako kot je potrebna pozornost pri finančnem stanju podjetja, velja tudi za družino.


Finančno stanje vsakega člana mora biti urejeno, pa naj bo to s pomočjo drugih članov ali njega samega. To nalogo običajno prevzame eden od partnerjev, ta pa si jo lahko olajša z nekaterimi preprostimi triki, še posebej, če dobro pozna svojo spletno banko. Na primeru Mitja in Barbare poglejmo, s kakšnimi triki lahko družinske finance z najmanj truda držite na uzdah.

Skupne finance

Prvo vprašanje, s katerim sta se Mitja in Barbara srečala že kot fant in dekle, je bilo, kako bosta uredila svoje prihodke in stroške. O tem sta se pogovarjala, še preden sta zaživela skupaj, in k sreči so bile njune želje enake. Odločila sta se za enakovredno združitev vseh prihodkov, ne glede na njihovo višino, in enako sta obravnavala tudi stroške. Takšna ureditev se jima je zdela najbolj preprosta, saj se stroški poravnavajo iz skupnega fonda, 'upravitelj' družinskih financ pa je postal Mitja, kljub temu da je v začetku Barbara v proračun prispevala več.

»Že ko sva bila fant in dekle, je postalo jasno, da bova finance združevala. On je še študiral, jaz sem delala, zato sem mu dostikrat odstopila denar na primer za vožnjo z avtobusom. O vračanju nikoli ni bilo govora. Po poroki sva drug drugega pooblastila na osebnih računih in tudi na karticah. Vsi prihodki in prihranki so bili skupni. Sprva sem več zaslužila jaz, sčasoma pa on. On že dolgo skrbi za vse položnice in druge stroške. Ker se ne maram ukvarjati s financami, mi taka ureditev zelo ustreza, seveda pa pomeni, da si brezpogojno zaupava.«

Seveda to ni edina pot. Medtem ko je bila Barbara takšne ureditve vajena od svojih staršev, je imel Mitja doma drugačno izkušnjo. Oče in mama sta ločeno skrbela vsak za svoj del družinskih financ. Oče je iz svoje plače poravnal stroške, povezane s stanovanjem in avtomobilom, mama pa stroške za hrano in izdatke, povezane z otroki. Prav tako sta z lastnih računov krila svoje osebne izdatke. Edino, kar sta združila, je bilo odplačevanje kredita za stanovanje, ki ga je najel oče, mama pa je bila pri tem porok.

Elektronski izpisek za boljšo preglednost

Izpolnite kratek obrazec in že naslednji mesec ne boste več prejeli papirnega izpiska, pač pa elektronski izpisek na e-naslov, ki ga boste izbrali. Tako si boste olajšali shranjevanje izpiskov, pomagali pa boste tudi okolju.

Naročite elektronski izpisek

    

Pooblastila na osebnih računih in plačilnih karticah

Če se odločite za skupno vodenje financ, je možnost pooblastila na osebnih računih nepogrešljiva, prav pa pride tudi, če jih vodite ločeno. Omogoča vam, da poleg svojega spremljate tudi finančni tok na partnerjevem računu, poleg tega pa lahko s partnerjevega računa tudi plačujete na primer položnice, če sta tako dogovorjena. Takšno ureditev imata tudi Barbara in Mitja. Ker Barbara ne nakupuje rada, je njen račun 'rezervni'. Mitja večino stroškov najprej poravna s svojega računa, kar ostane, pa z Barbarinega. Vsak mesec nato poskrbi, da se presežek z Barbarinega računa prelije na skupni varčevalni račun. Večino opravkov Mitja uredi prek NLB Klika, tudi na Barbarinem računu. Prav tako sta v banki zaprosila za pooblaščenske plačilne kartice, kar predvsem Mitji omogoča, da tudi z Barbarino kartico plačuje v spletnih trgovinah.

Kartica tudi za najstnico

Mitja in Barbara sta sicer še mlada starša, a v nekaj letih bo njuna hči dopolnila 14 let in takrat ji bosta na Barbarini kartici NLB MasterCard naročila še dodatno družinsko kartico, ki ji bosta določila nižji mesečni limit, porabo pa bosta poravnala onadva. Tako jo bosta lahko že zgodaj učila odgovornega ravnanja z denarjem.

     

E-izpiski tudi za otroke in babico

Mitja, ki ureja finance, je vesel, da svoje izpiske že nekaj časa pregleduje v spletni banki. Tako mu ne delajo gneče v predalih, pa še izgubi jih ne. Ob prvi selitvi sta namreč ugotovila, da se je izpiskov že v študentskih časih nabralo precej, poleg tega pa sta pozabila banki sporočiti nov naslov in so Barbarini kar nekaj časa prihajali v napačni nabiralnik. Tako sta ugotovila, da se je njun red podrl, zato sta bila vesela e-izpiskov. Mitja je hitro poskrbel, da tudi Barbara ne dobiva več izpiskov v papirni obliki.

Preprostost hranjenja ju je navdušila, Mitja pa je odkril tudi možnost vodenja svojega proračuna v NLB Kliku:

»Možnost urejanja izdatkov po kategorijah, s katerim lahko nadzorujem porabo in proračun, uporabljam redno – izdatke običajno razporedim takrat, ko plačam zadnji račun. Vsake toliko lahko na ta način Barbari pokažem tudi, koliko je zapravila za knjige. Ker večino računov poravnavam jaz s svojega računa, na katerega prenesem tudi večino Barbarine plače, je moj račun v resnici tudi družinski.«

Prav tako sta e-izpiske naročila za hčer, ki že prejema žepnino, in Barbarino mamo, ki se ne znajde najbolje s finančnimi zadevami. S hčerjo, katere e-izpiske Mitja redno prejema na svoj e-naslov, vsak mesec skupaj pogledajo izdatke in se pogovorijo o gospodarnem ravnanju s financami. Tako upata, da bo nekoč lažje finančno samostojna.

Barbarina mama pa se s financami nikoli ni prav dobro znašla, na stara leta pa so ti opravki zanjo še težji. Njej pomaga Barbara. Mama sicer vztraja, da bo položnice plačevala sama v banki, saj želi dokaz o plačilu v roki, Barbara pa jo je prepričala, da sta na njen e-naslov naročili e-izpisek, s pomočjo katerega Barbara redno preverja, ali ni mama pozabila plačati kakšne položnice oziroma ali so bila pri kakšnem trajniku posebna odstopanja.

»Taka ureditev mami pušča občutek samostojnosti in da ni nikomur v breme, jaz pa sem tudi pomirjena, ker se lahko vsak mesec prepričam, da je vse urejeno,« pove Barbara.

    

Elektronski izpisek za boljšo preglednost

Izpolnite kratek obrazec in že naslednji mesec ne boste več prejeli papirnega izpiska, pač pa elektronski izpisek na e-naslov, ki ga boste izbrali. Tako si boste olajšali shranjevanje izpiskov, pomagali pa boste tudi okolju.

 Naročite elektronski izpisek

 

Pripomoček za enostavno spremljanje prihodkov in stroškov

Ko boste družinske finance želeli pripeljati na višjo stopnjo, uporabite pripomoček, v katerega vpisujete družinsko mesečno porabo, si določite limite in na koncu, če je treba, še potrebne spremembe. Sami se odločite, ali boste imeli vsak svojega ali skupnega.

Prenesite pripomoček   

maj, 2017

Bi izpiske raje prejemali po e-pošti? Če raje prejemate e-pošto in ste hkrati naveličani papirnih dokumentov, se naročite na e-izpiske.

Elektronski izpiski

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!