Elektronska ali mobilna banka - katera je boljša izbira?

Nekatera podjetja uporabljajo mobilno banko, druga elektronsko. Veliko podjetij se odloči za kombinacijo obeh. Odvisno od namena in načina poslovanja. Katero pot uporabiti, če ste veliko na poti, ali pa če imate računovodski servis, ki vam plačila pripravlja v paketih?  Naj vam z nekaj nasveti in primerjalnimi odgovori pomagamo najti pravi recept in pravo tržno pot za vaš način poslovanja.


1. Uvoz, izvoz in izvedba plačil
V podjetju sem zakoniti zastopnik in edini pooblaščenec in stalno na poti. Računovodski servis mi plačila pripravi v paketu, kakšno plačilo pa vnesem tudi sam. 

Uvoz paketa plačil

Izvoz in pošiljanje izpiskov za računovodstvo

Vnos individualnega plačila

Za uvoz in izvoz plačil in izpiskov uporabljajte elektronsko banko NLB Proklik. Za izvedbo plačil, ko ste na poti, pa je najenostavnejša rešitev mobilna banka Klikpro, saj vam omogoča hiter in enostaven vnos plačil in spremljanje poslovanja prek mobilne naprave.

V NLB povprašajte za NLB Poslovni paket Celoviti, v katerem sta vključeni obe tržni poti po najugodnejši ceni.
2. Nadzor nad plačili in prilivi
Potrebujem pregled nad tem, kdo mi je plačal račune in katere račune sem jaz plačal svojim poslovnim partnerjem. Za finance v podjetju imam najet računovodski servis, ki ureja plačila in vse ostalo. 

Nadzor nad plačili in prejetimi prilivi

V mobilni banki Klikpro so vam vedno in povsod na voljo podatki o knjiženem prometu na vašem računu.

Prek NLB Spletnega portala www.nlb.si/klikpro izpolnite obrazce za vključitev in jih dostavite skrbniku v banki, ki bo poskrbel za aktiviranje mobilne banke.
3. Kolektivno poslovanje
Smo veliko podjetje in plačila podpisujemo kolektivno. Ali lahko uporabljamo mobilno banko Klikpro?

Kolektivno poslovanje

Za podjetja, ki plačila obvezno podpisujejo z levim in desnim podpisnikom, mobilna banka ni prava rešitev. Za tovrstni način poslovanja je primerna le elektronska banka NLB Proklik. 
4. Izpiski o poslovanju
Izpiske o poslovanju moram vsaj enkrat tedensko pošiljati svojemu računovodji. 

Izpiski o prometu na račun v e-obliki (xml), ki omogoča avtomatsko knjiženje v računovodskem programu. Izpisek v pdf obliki lahko za dan ali daljše obdobje formirate neposredno v e-banki in pošljete v računovodstvo.

Izpiske prejemate v pdf obliki na svoj elektronski naslov in prepošljete v računovodstvo.

V dogovoru z računovodstvom izberite, kakšna oblika izpiskov o poslovanju je najprimernejša in najboljša in tudi vašemu računovodstvu omogoča najoptimalnejše delo. V skladu s tem se odločite, ali boste uporabljali NLB Proklik in/ali Klikpro.
5. Oddajanje naročil za izvedbo poslov
Veliko sem na poti, zato bi prek elektronske ali mobilne banke rad oddajal tudi naročila za izvedbo poslov.

Možnost oddaje naročil za izvedbo številnih bančnih storitev.

Enostavno naročanje storitev vam omogoča mobilna banka Klikpro, prek katere naročilo enostavno oddate, za končno izvedbo pa vas kontaktira vaš skrbnik. Status oddanega naročila enostavno spremljate prek Klikpro.
6. Izdajanje in prejemanje e-računov
Prek tržne poti želim izdajati in prejemati elektronske račune.

Izdajanje e-računov z možnostjo uvoza iz računovodske aplikacije in ročna priprava e-računov v elektronski banki.

Prejem e-računov z možnostjo enostavnega plačila brez prepisovanja podatkov v plačilni nalog in izvoza e-računa za knjiženje v računovodski aplikaciji.

Delo z e-računi zaenkrat omogoča le elektronska banka NLB Proklik.

7. Ponavljanje plačil
Mesečno plačam le nekaj računov, večinoma stalnim poslovnim partnerjem.

Plačila lahko ponovno uporabite tako, da jih iz Arhiva plačil podvojite. Plačila si lahko shranite tudi med Predloge na način, da si eno plačilo ali več plačil shranite pod določenim imenom (npr. plače) in ponovno uporabite s klikom na izbiro predloge s tem imenom.

Možnost vnosa plačila, ki ga v naslednjem mesecu z nekaj kliki ponovno uporabite. Vnesete enkrat, uporabite večkrat.

Klikpro in NLB Proklik vam omogočata enostavno plačevanje računov stalnim poslovnim partnerjem.
8. Izplačilo plač
Imam več zaposlenih, za katere mi plače v paketu pripravi računovodski servis.

Z enkratnim uvozom paketa v elektronsko banko boste paket potrdili in poslali v izvedbo. Cel paket nalogov si lahko shranite v Predloge in jih naslednji mesec uporabite ponovno.

Vsa plačila boste enkrat ročno vnesli in naslednji mesec uporabili ponovno.

Elektronska banka je primerna za paketno delo s plačili in z enostavnim uvozom omogoča izjemno hitro posredovanje v izvedbo. Vnos plačil za plače v mobilno banko vam bo prvič vzel kar nekaj časa, naslednji mesec pa boste vsa plačila lahko ponovno uporabili. Tak način vam priporočamo le, če imate res majhno število zaposlenih, saj vemo, da je ob izplačilu plač potrebno plačati tudi prispevke in za to potrebujete najmanj pet plačil mesečno.
9. Pogoji za namestitev
Kaj potrebujem za uporabo elektronske banke?

  • Osebni računalnik z ustreznim OS Windows
  • Varnostni element pametna kartica ali ključek Ena za vse
  • Plačilo enkratne pristopnine
  • Plačilo mesečne uporabnine
Če se odločite za NLB Poslovni paket Celoviti, boste za uporabo elektronske banke potrebovali le nakup varnostnega elementa s kvalificiranim digitalnim potrdilom Ena za vse, ki ga za NLB stranke izdaja certifikatska agencija Halcom CA. Za stranke NLB je cena kartice (70 EUR) ali ključka (84,01 EUR), v primerjavi z drugimi bankami, najnižja na trgu. Mesečna uporabnina je del mesečne uporabnine paketa.
Kaj potrebujem za uporabo mobilne banke v NLB?

  • Pametna mobilna naprava z iOS ali Android
  • Varnostni element generator enkratnih gesel
  • Plačilo mesečne uporabnine

Če se odločite za NLB Poslovni paket Osnovni, je mesečna uporabnina za Klikpro del mesečne uporabnine paketa. Varnostni element (generator OTP) za uporabo Klikpro je del paketa.

Če med nasveti za vaš način poslovanja niste našli pravega, nam pišite na info@nlb.si ali za nasvet prosite vašega skrbnika v banki. Odgovore lahko tudi sami poiščete na www.nlb.si/klikpro in www.nlb.si/proklik, kjer sta predstavljeni obe naši rešitvi za pravne osebe.

Prepričani smo, da imamo recept tudi za vas.

Avtorica: Martina Stupica Gregorič, samostojna upravljalka ponudbe, Sektor za upravljanje ponudbe

april, 2019

NLB Proklik

NLB Proklik

Elektronska banka - odprta 24/7, v kateri lahko z računalnikom hitro, preprosto in varno izvajate različne bančne storitve.

nlb klik pro kv 1920x468

Mobilna banka Klikpro

Do svojih poslovnih financ lahko dostopate hitro, varno in udobno, kar prek svoje mobilne naprave. Za izvajanje enostavnih bančnih poslov 24/7.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se