Kaj imata skupnega jadranje in upravljanje financ?

"Najpomembnejša je priprava poti, ki je bistvena postavka vsakega varnega potovanja," je na vprašanje, kaj pri jadranju šteje več - priprava poti, užitek potovanja, doseganje cilja ali občutek, da premagujemo nekaj, kar je močnejše od nas, in kljub temu dosegamo cilje, odgovoril jadralec Anton Kosi.

Tako je tudi pri upravljanju z osebnimi financami. Tudi pri denarju je dobro najprej poiskati vsaj nekaj znanja, ki olajša pot do želenih ciljev, in tu se lahko veliko naučimo od jadranja. Preden odjadramo ali na morje ali v finančne pustolovščine, se je priporočljivo dobro pripraviti za pot.

Kako?

Preden prvič sami izpljujemo z jadrnico, se naučimo osnov, ki nam pomagajo opraviti prvi izlet. Večina jadralcev ve, da opravljen izpit še ne pomeni mojstrstva. Pri denarju in upravljanju financ je enako in če za učenje jadranja poiščemo šolo, ki nas prepriča s svojo kakovostjo, je to priporočljivo tudi pri denarju.

S čim?

Od odločitve, s kakšno jadrnico se bomo odpravili na pot, je v veliki meri odvisno, ali bomo dosegli cilj. Tudi pri upravljanju osebnih financ moramo vedeti, s kakšnim orodjem bomo poskušali doseči zastavljen cilj. Za nakup avtomobila potrebujemo drugačna orodja upravljanja financ kot za zagotavljanje finančne varnosti v starosti.

Kaj imata skupnega jadranje in upravljanje financ?Ker je strah pred neznanim eden od večjih strahov človeka, se verjetno zato jadranje enači z nevarnim dejanjem. Pa ni. "Morda je kdaj neprijetno, ko te v majhni lupini sredi oceana premetavajo nekajmetrski valovi, ni pa nevarno," prednost počasnega napredovanja s skozi stoletja izkušenj razvitim plovilom opisuje Anton Kosi. Njegove jadralske dogodivščine lahko spremljate v njegovem spletnem dnevniku.

Kam?

Vprašanje cilja je tesno povezano z odločitvijo, kakšno orodje bomo uporabili. Denimo, če se odločimo varčevati za dodatno pokojninsko zavarovanje 30 let v naložbenem skladu, ni priporočljivo, da izgubimo glavo, če se po treh letih varčevanja zgodi, da se privarčevana sredstva znižajo za petino. Po vsej verjetnosti se bo v naslednjih 27 letih trend obrnil. Če znamo pravilno oceniti svoje znanje in lastnosti orodja, ki ga bomo uporabili, lahko določimo tudi cilj, ki je dosegljiv. Na morju in pri financah. In za cilj moramo vedeti, preden se odpravimo na pot.

Priprava

Najpomembnejše je to, kaj naredimo pred potovanjem, pa naj bo to jadranje ali upravljanje financ. Priprava torej. Daljša kot je načrtovana pot ali dolgoročnejše kot je načrtovanje upravljanja osebnih financ, bolj temeljito moramo pripraviti tudi alternativne načrte. Anton Kosi, jadralec, ki z ženo Vesno že skoraj tri leta živi bolj na jadrnici kot na kopnem, o pripravi na pot razmišlja tako: "Nekaj sto bark prečka Tihi ocean vsako leto in povprečna starost jadralcev je prek 60 let. Težko bi trdili, da so vsi na vrhuncu svojih psihofizičnih sposobnosti. So pa izkušeni. Na svoji poti sem srečal že invalide, neplavalce in jadralce stare krepko prek 80 let, pa so vsi varno in brez vidnih težav pluli naokoli. Priprava poti, torej, je bistvena postavka vsakega varnega potovanja.

Oceniti moramo, česa smo sposobni
Preveriti moramo okoliščine, ki lahko vplivajo na pot in na način dosega cilja, pa vendar moramo biti pripravljen tudi tvegati. Ampak samo takrat, ko analize položaja pokažejo, da je tveganje razumno in sprejemljivo. Ne silimo pa z glavo skozi zid. Ta kratka navodila veljajo za pripravo na potovanje z jadrnico, pa tudi za načrtovanje upravljanja osebnih financ. 

Potovanje

Šele potovanje samo pa pokaže, ali je bila priprava poti ustrezna, še posebno, ko pride do zapletov. Večja okvara popolnoma spremeni načrt potovanja in če do nje pride, je najslabši možni način reševanja problema "pišmevuhovski bo že nekako". Na jadrnici moramo takrat vedeti, kje so najbližja pristanišča, v katerih lahko poiščemo pomoč, in na koga lahko pri tem računamo. Upravljanje financ pa ima veliko prednost pred jadranjem. Vedno namreč lahko poiščemo pomoč svetovalca za osebne finance, ki nam pomaga najti ustrezno rešitev, s katero imamo možnost optimalno premagati trenutne težave.

Birokracija

Ob okoliščinah, na katere ne moremo vplivati, kot so vreme ali nepredvideni zapleti, moramo upoštevati različne birokratske in administrativne zahteve, ki se lahko spreminjajo tudi med potovanjem. Osnovna zahteva je, da moramo vedno imeti na razpolago dokumentacijo, s katero dokazujemo lastništvo in identiteto lastnika in upravičencev (ali posadke na jadrnici). Poznati moramo obveze, ki jih moramo izpolniti ob postanku v pristanišču, pri financah pa obveze, ki jih moramo izpolnjevati zaradi davčne zakonodaje. V nobenem primeru nas nepoznavanje zakonskih pravil ne razrešuje obveznosti, ki jih moramo izpolnjevati.

So tradicionalne rešitve zanesljive?

Trg ponuja vedno nove rešitve, ki naj bi zagotavljale hitrejše doseganje ciljev. Vendar te rešitve niso vedno tudi boljše od tradicionalnih. O plovilih pravi jadralec Anton Kosi takole: "V krajih, kjer se potikam, ni motornih jaht, ne takšnih in ne drugačnih. So le jadrnice, pa še teh ni veliko. Torej se vsi premikamo počasi. Težko in visoko morje pač nista prijatelja hitrosti." Upravljanje osebnih financ je podobno. Počasnost in stabilnost zagotavljata varnost, hitrost povečuje tveganje. Naložbe s hitro rastjo so dolgoročno tvegane in hitri čolni niso primerni za potepanja po oceanih. "Tveganja so povsod. Saj vemo, da največ ljudi umre v domači postelji." 

Skupne točke jadranja in upravljanja financ

 • razumevanje osebnostnih lastnosti, znanj in izkušenj,
 • definiranje cilja in načrta poti,sledenje potovanja oziroma spremljanje aktivnosti,
 • razumevanje okoliščin, ki vplivajo na hitrost doseganja cilja,
 • možnosti izbire alternativnih poti,
 • birokracija in vestno izpolnjevanje dokumentacije.

april, 2014

NLB Dogodki

  Ne zamudite dobrega nasveta

  Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


  Prijavi se

  Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!