Sponzorstva, humanitarnost in donacije

Humanitarne akcije in donacije

V NLB s podporo humanitarnim in nevladnim organizacijam prispevamo k dvigu kvalitete življenja in zavedanju pomoči potrebnim.

Poleg velikih organizacij, kot so Slovenske Karitas, Rdeči Križ in ZPMS, podpremo več kot 100 humanitarnih in drugih organizacij. Konec leta 2009 smo z vse slovensko akcijo obdarili otroške oddelke vseh slovenskih splošnih bolnišnic, otrokom pa podarili obiske klovnov - Rdečih noskov.  V letih 2010 in 2011 smo z vseslovensko akcijo obdarovali stanovalce domov za starejše. V letu 2013 in 2014 smo podprli akcijo Rdečega križa Peljimo jih na morje in akcije Zveze prijateljev mladine Slovenije v lokalnih okoljih. Poleg finančnega prispevka k delovanju organizacij v lokalnem okolju pri delovanju teh organizacij kot prostovoljci sodelujejo tudi zaposleni v NLB. V letu 2014 smo tako z donacijo in organizirano akcijo zaposlenih pomagali CŠOD Dom Gorenje pri preurejanju doma.

Zbiralniki za drobiž

V poslovalnicah so postavljeni zbiralniki za drobiž, kamor stranke prispevajo prostovoljne prispevke za akcije, ki jih organizirajo Rdeči križ, Zveza prijateljev mladine in drugi. Strankam NLB ob plačilih humanitarnim organizacijam prav tako ne zaračunavamo provizij, s čimer humanitarnim organizacijam pomagamo pri zbiranju sredstev za svoje delovanje.

Krvodajalska akcija

Kri je nenadomestljiva in je najdragocenejše, kar lahko podarimo. Za potrebe krvodajalstva in zadostno preskrbo s krvjo Slovenija potrebuje več kot 350 krvodajalk in krvodajalcev dnevno. Po podatkih Rdečega križa je bilo v NLB v letu 2013 registriranih 356 krvodajalcev, od katerih jih je 72 tudi darovalo kri. 

Pomoč prostovoljcev iz NLB Kontaktnega centra pri zbiranju sredstev v akciji »Lepo je deliti«

Predstavniki Rdečega križa Slovenije vsako leto v oktobru v Cankarjevem domu organizirajo dobrodelni koncert v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino. Akcija predstavlja začetek nacionalne akcije zbiranja sredstev za prehranske pakete »Lepo je deliti«.

Naši sodelavci iz NLB Kontaktnega centra v Ljubljani in Murski Soboti so že tretjič pomagali pri zbiranju prostovoljnih prispevkov preko telefona. Koncert je finančno podprt s strani NLB in NLB Vite. 

Udeležba zaposlenih NLB d.d. na akciji “Igraj se z mano”

V juniju 2013 je v Ljubljani potekal festival »Igraj se z mano« v organizaciji Zavoda za usposabljanje Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije, na katerem smo sodelovali tudi zaposleni NLB. Sodelavke so ustvarjale z otroki, mladostniki ter odraslimi s posebnimi potrebami. Skupaj so izdelovali priponke, ogrlice, zapestnice, pekli palačinke, peli, plesali, izdelovali lutke, tekmovali, brali, se igrali ter še marsikaj.

Sodelavka Mojca Lončarski nam je po dogodku zaupala: »Prišel je mesec maj in z njim 7. Mednarodni festival Igraj se z mano – hkrati pa prijetno presenečenje s strani NLB, ki je nam, zaposlenim omogočila sodelovanje na njem! Bila sem pozitivno presenečena in nadvse zadovoljna, saj sem se kot podpredsednica Sveta Zavoda Janeza Levca in mati otroka s posebnimi potrebami festivala udeleževala vsako leto, kolikor so mi službene obveznosti dopuščale. Že leta poskušam z delovnimi akcijami in sponzorstvom pomagati otrokom, ki obiskujejo Zavod Janeza Levca, zato sem srečna, da se dve moji življenjski poti srečujeta v križišču dogajanja Festivala Igraj se z mano. Na način, ki ga je omogočila NLB, sem lahko nemoteno, brez slabe vesti, podarila dan samo otrokom, ki se vsakodnevno srečujejo s problemi, ki so zdravim ljudem zdijo nepojmljivi. Drugačnost ne sme biti nekaj, o čemer ne govorimo – moramo jo sprejeti z odprtim srcem in pomagati – življenje je namreč več kot le borba za denar in prestiž. Iskreno si želim, da bomo nadaljevali po zastavljeni poti in da nas drugo leto na 8. Mednarodni festival Igraj se z mano pride še več!«.

Sodelovanje zaposlenih NLB v akciji računalniškega opismenjevanja upokojenih sodelavcev NLB

Za novo leto smo našim upokojencem podarili lep dan in veliko novega znanja. Naši zaposleni so 18. in 19. decembra 2013 postali inštruktorji za en dan. V računalniških učilnicah banke so pomagali našim upokojencem osvojiti osnovno znanje s področja uporabe računalnika. V akciji je sodelovalo 40 zaposlenih NLB, ki so v skladu s sklepom Uprave NLB d.d. izkoristili en delovni dan v letu 2013 za pomoč pri organiziranih humanitarnih akcijah in so ob novem letu podarili upokojencem banke lep dan in veliko novega znanja.

Sponzorstva

V NLB s partnerstvom v športnih, kulturnih, izobraževalnih in drugih organizacijah pomembno prispevamo h kvaliteti življenja in razvoju v okoljih, kjer poslujemo.

Vsako leto podpremo skoraj 80 kulturnih dogodkov, med drugim Jazz festival Ljubljana, Festival Lent in Dneve komedije v Celju ter celo vrsto regionalnih prireditev in kulturnih organizacij. V poslovni stavbi na Trgu republike 2 v Ljubljani deluje NLB Galerija Avla, kjer vsako leto pripravimo več razstav.

NLB je že več kot petnajst let sponzor slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc in že šest let pokrovitelj regionalne lige v košarki na vozičkih - NLB Wheel, v kateri tekmujejo paraplegiki iz 6 držav. NLB Skupina je bila v letih 2006 do 2011 glavni pokrovitelj mednarodne košarkarske lige - NLB lige, v kateri je sodelovalo klubi iz 5 držav. Poleg tega pa letno podpremo več kot 150 manjših športnih klubov in prireditev po celi Sloveniji.  

Sodelovanje s športnimi kolektivi, predvsem tistimi, ki razvijajo šport za mlade, je naša stalna usmeritev, število kolektivov, ki jih lahko podpremo pa je vsako leto v odvisno od poslovnega rezultata. V letu 2013 smo podprli 145 različnih športnih kolektivov in dogodkov po vsej Sloveniji. Med dogodki je tudi 38 rekreativnih tekaških prireditev, na katerih se sodelovalo več kot 10.000 rekreativnih tekačev.

NLB Wheel

Glavni pokrovitelj regionalne lige NLB Wheel, ki jo NLB podpira že od ustanovitve leta 2009. V ligi tekmujejo paraplegiki iz šestih držav.