Kako izbrati pravo nepremičnino?

Nepremičninski oglasi obljubljajo marsikaj, šele ob ogledu pa si boste lahko ustvarili pravo sliko o nepremičnini. Naj vas ne prevzameta všečen dekor ali lepa fasada. Na ogled se temeljito pripravite, veliko sprašujte in tudi podrobno preglejte ključne podrobnosti. Koliko vas motijo napake, ki jih odkrijete, je odvisno od tega, kaj iščete. Če bi si nepremičnino radi uredili čisto v svojem slogu, vas morda menjava oken in radiatorjev ne bo motila, a tudi v tem primeru napake izpostavite in se pogajajte za nižjo ceno.


Ključno pa je, opozarja Andreja K. Egart iz nepremičninske agencije K 3 Kern, da zaupate svojemu prvemu občutku ob ogledu nepremičnine, saj ta običajno ne vara, in da ne odlašate preveč, ko najdete pravo, saj so dobre nepremičnine praviloma hitro prodane.

1. Na ogled ne hodite, ko vam primanjkuje časa ali ste utrujeni

Rezervirajte termin, ko boste imeli dovolj časa in ne boste utrujeni od drugih obveznosti. Če vas prodajalec poskuša prepričati v termin, ko imate vi ali on na voljo le 15 minut, se zahvalite in poiščite drugo nepremičnino.

2. Uredite si zvezek ali aplikacijo za zapiske

S seboj imejte seznam podrobnosti, ki vas zanimajo in ki jih morate preveriti, in svoja opažanja tudi zapisujte. Tako boste različne nepremičnine lažje primerjali med seboj.

»Na trgu sta dve vrsti iskalcev: tisti, ki trg prečešejo čisto podrobno, in drugi, ki se prepustijo nasvetu, intuiciji, trenutni situaciji. Ne glede na to, v katero skupino sodite, je ključno, da se odločite, kaj iščete, in v sodelovanju z banko določite svoj cenovni limit, preden pričnete iskati nepremičnino,« pove Andreja K. Egart, nepremičninska agencija K 3 Kern.

3. Lega nepremičnine

Bodite pozorni na bližino cest in pomembnih lokacij (trgovina, vrtec, zdravstveni dom ...) ter se pozanimajte, ali gre za poplavno območje.

4. Razporeditev prostorov

Preverite velikost prostorov in razgled skozi okna, vprašajte, kje boste imeli sonce popoldne in kje zjutraj. Sicer pa bodite pozorni tudi na to, kako bi bilo mogoče prostorsko ureditev spremeniti.

5. Ohranjenost nepremičnine in strukturne težave

Bodite pozorni na razpoke, na vlažna mesta, temne lise na tapetah ali gnitje lesa. Pozorni bodite tudi na nepričakovane vonjave. Preverite tudi, kako je s parkirnimi mesti ali garažami. Preverite stanje oken: odprite jih, spustite žaluzije in bodite pozorni na prepih okoli njih. Pomembna je tudi starost nepremičnine.

6. Ogrevanje, vodovodne instalacije in elektrika

Preverite, v kakšnem stanju so okna in radiatorji, ter se pozanimajte o viru in stroških ogrevanja ter starosti napeljav. Preverite tudi, v kakšnem stanju so stikala in vtičnice ter koliko je stara električna omarica.

7. Ogled soseske in pogovor s sosedi

Pokramljajte s kakšnim mimoidočim stanovalcem in se pogovorite o stanju soseske ali bloka in življenju tam. Je ponoči veliko hrupa? Se dvigalo pogosto kvari? Sosesko si oglejte tudi ob večeru, čez vikend in zjutraj.

8. Preverite investitorja ali upravitelja

Če kupujete novogradnjo, obvezno preverite investitorja, saj lahko to zelo vpliva na vse kasnejše napake in garancije. Smiselno je, da se pri tem povežete z agencijo, ki je dolžna preveriti vse podatke in situacijo. Pri večstanovanjskih objektih pa preverite upravitelja, predvsem kakšni so njegovi stroški in kako so drugi stanovalci zadovoljni s storitvami.

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

maj, 2018

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Mladi do 40 let ob sklenitvi do 30. 11. sodelujete v nagradni igri za vračilo 3 obrokov kredita.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!