Kako sva si različna ...

Kako se v vsakdanjem življenju obnašajo Igor, Miran in Barbara? Njihove vsakodnevne odločitve, od tega, kaj naročijo v restavraciji, do tega, kakšen avto vozijo, lahko pričajo, kako ravnajo kot vlagatelji. Od konservativnega do vihravega, ljudje se med seboj razlikujemo tudi po pripravljenosti sprejeti tveganje.

In vi, kam spadate? Kako bi se odločali, če bi imeli 40.000 evrov, ki bi jih morali nekam naložiti za prihodnost? Da smo si ljudje različni, ni nič novega ali slabega. Tudi pri finančnih odločitvah je pomembno, da ostanemo zvesti samemu sebi in ob tem ohranimo realistična pričakovanja.

Že nekaj let so predpisani vprašalniki o "naložbenem profilu vlagatelja", ko se s pomočjo finančnega svetovalca odločamo za vlaganje prihrankov. Namesto tega si lahko - malo za šalo, malo zares - postavimo bolj vsakdanja vprašanja o tem, kam spadamo po življenjskih navadah.

Se nam pogosto "pripetijo" ne dovolj premišljeni (impulzivni) nakupi? Hodimo na počitnice vedno v isti kraj ali vsakič drugam? Se morebitnim neprijetnim posledicam želimo že vnaprej izogniti ali jih jemljemo v zakup kot sestavni del življenja?

Strokovnjaki pojasnjujejo, da pravo vprašanje ni, za koliko lahko vrednost naše naložbe upade v naslednjem mesecu ali letu, temveč nekaj, kar se sliši bolj zapleteno: Kolikšna je verjetnost, da v predvidenem naložbenem obdobju, na primer 10 ali 15 letih, dejanska donosnost naložbe ne bo zadoščala za dosego finančnega cilja?

Najpomembnejši pri vlaganju prihrankov je prav prvi korak: izbira ravni tveganja glede na posameznikove finančne cilje ter časovni horizont, ki ustreza njegovemu odnosu do tveganja. To je trenutek, v katerem je pomoč strokovnjaka največ vredna.

Trije scenariji za različne profile vlagateljev

Igor je razvijalec programske opreme. Z ženo, menedžerko v trgovskem podjetju, odplačujeta kredit za hišo in imata dva predšolska sinova. Na počitnice vsako leto hodijo na isti mali dalmatinski otok. Imajo družinski enoprostorec. Igor je kar dobro poučen o finančnih zadevah in ustreza profilu previdnega vlagatelja.

Barbara je vodja oddelka na enem izmed ministrstev. Z možem, projektantom, imata tri najstnice. Dopustujejo z avtodomom ali v mobilni hiški v kampu. Barbara se najbolje počuti z zmerno tveganimi naložbami.

Miran je finančnik, njegova žena pa vodi oglaševalsko agencijo. Vozita se s športnim dvosedežnikom in rada obiskujeta neobljudene koščke sveta. Vsako poletje si privoščita tudi teden jadranja. Mirana si zlahka predstavljamo kot agresivnega vlagatelja, ki zmore prenesti več tveganja.

Igor, Barbara in Miran ne morejo vedeti, koliko donosa jim bo danes vloženih 40.000 evrov prineslo v naslednjih desetih letih. Tu lahko operiramo samo s pričakovanji. Strokovnjaki NLB Skladov so za Igorja, Barbaro in Mirana s pomočjo simulacij pripravili tri hipotetične scenarije prihodnjega dogajanja in jim predlagali enega od podskladov, ki ustreza njihovemu profilu.

Naložba 40.000 evrov za deset let (nominalno) Izbrani podsklad krovnega sklada NLB Skladi Pesimistični scenarij Pričakovani scenarij Optimistični scenarij
Previdni vlagatelj Igor Podjetniške obveznice EUR 59.210 EUR 65.156 EUR 94.695 EUR
Zmerna vlagateljica Barbara Globalni uravnoteženi 62.118 EUR 78.686 EUR 129.893 EUR
Dinamični vlagatelj Miran Dinamični razviti trgi 51.203 EUR 94.695 EUR 176.456 EUR

Pesimistični scenarij: Za delniške naložbe upošteva 10 % najslabših izbranih obdobij v 200- letni zgodovini ameriškega delniškega trga. Za obvezniške naložbe upošteva 10 % najslabših izbranih obdobij v 200-letni zgodovini ameriških dolgoročnih državnih obveznic.

Pričakovani scenarij: Za delniške naložbe upošteva povprečno nominalno donosnost v 200- letni zgodovini ameriškega delniškega trga. Za obvezniške naložbe upošteva povprečno nominalno donosnost v 200-letni zgodovini ameriških dolgoročnih državnih obveznic.

Optimistični scenarij: Za delniške naložbe upošteva 10 % najboljših izbranih obdobij v 200- letni zgodovini ameriškega delniškega trga. Za obvezniške naložbe upošteva 10 % najboljših izbranih obdobij v 200-letni zgodovini ameriških dolgoročnih državnih obveznic.

Informacije na tej spletni strani predstavljajo tržno sporočilo.

marec, 2014

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!