Želite nastaviti vstopno stran za Podjetja kot privzeto vstopno stran?

V spletno banko s certifikatom ali enkratnim geslom?

Hitremu razvoju tehnologije sledijo in se prilagajajo tudi načini upravljanja osebnih financ. Do banke danes lahko dostopamo prek računalnikov, tablic, mobilnih telefonov, a se tudi načini dostopa do njih razlikujejo. Poleg certifikatov oz. kvalificiranih digitalnih potrdil obstajajo tudi enkratna gesla, ki jih lahko generira aplikacija ali prenosni generator. Uporabljati torej spletno ali mobilno banko? In s katerim načinom vstopati?

Tako kot njeni vrstniki je tudi Bojana, ki je že nekaj časa upokojenka, finančne storitve opravljala v bančni poslovalnici. Pa ne v najbližji, ampak najljubši, kjer je pogosto srečala svoje prijateljice. »Tako sem bila pač navajena od nekdaj. Pa tudi računalniku nisem zaupala, če povem po pravici.«

A po prigovarjanju vnuka Andreja in svojih hčera, ki spletno banko uporabljajo že nekaj let, se je le odločila poskusiti. Vnuk ji je na računalnik namestil kvalificirano digitalno potrdilo (KDP) oziroma certifikat, s katerim lahko dostopa do NLB Klika. In danes si Bojana udobnega življenja brez spletne banke sploh ne predstavlja več.

»Moja bančna poslovalnica je dve postaji z avtobusom proč, kar pomeni, da zdaj prihranim nekaj časa. Zelo mi je všeč, da lahko kadarkoli preverjam stanje na računu. Kot upokojenki pa mi je zelo pomembno tudi, da so stroški plačevanja položnic nižji kot na bančnem okencu.« Zraven pa dodaja: »Pogrešam sicer družabni del obiska v poslovalnici, ampak gremo pa zato večkrat na kavo in se še vedno srečamo na tržnici«.

Vedno z vami doma

NLB Klik ima vse, kar uporabnik pričakuje od sodobne spletne banke. Omogoča vpogled v stanje in promet vseh računov in kartic, sklepanje depozitov in varčevanj ter izvajanje plačil na druge račune v banki in zunaj nje, ob uporabi digitalnega potrdila pa tudi prejemanje in plačevanje e-računov, spremljanje stanja izbranih vzajemnih skladov in življenjskih zavarovanj, trgovanje na borzi in še marsikaj. Za namestitev digitalnega potrdila je sicer potrebne nekaj računalniške pismenosti, vendar certifikat omogoča še druge prednosti, ki niso povezane z banko.

In kako je z varnostjo pri Bojani? "Skrbim za svoj računalnik, pri čemer mi, priznam, pomaga Andrej. Z njegovo pomočjo uporabljam protivirusno programsko opremo, nadgrajujem brskalnik, sama pa sem pozorna na to, da nikoli ne nalagam datotek, ki jih ne poznam, ter da ne nasedam morebitnim lažnim stranem NLB Klika."

Tako je denimo nujen za poslovanje z državo prek portalov e-davki ali e-uprava. Certifikat lahko z ustreznim prenosnim nosilcem namestite tudi na drugih napravah, ne le na osebnem računalniku, vendar je to z vidika varnosti vprašljivo. Zato je pomembno, da certifikat oziroma naprave, na katerih je nameščen, ustrezno hranite in z njimi skrbno ravnate.

Vedno z vami na poti

Bojanin vnuk Andrej, ki bo kmalu dopolnil prvo leto delovne dobe, v žepu vedno nosi pametni telefon. Ta že dolgo ne služi več le pogovorom in pošiljanju sporočil, ampak je tudi spletni brskalnik, predvajalnik glasbe in filmov, opremljen je z navigacijo in številnimi drugimi koristnimi aplikacijami. Odkar je Andrej uporabnik mobilne banke Klikin, pa je telefon postal tudi njegova banka na dosegu roke.

S telefonom lahko hitro in enostavno, »mimogrede«, kot pravi sam, le z vnosom številke PIN, preverja stanje na osebnem in varčevalnem računu ter karticah in opravlja različne vrste plačil. Posebej mu je všeč storitev plačevanja položnic, »slikaj in plačaj«, pri kateri mu telefon ob posnetku položnice sam izpolni okenca, kar močno olajša doslej zelo zamudno ročno vnašanje podatkov.

Še ena velika prednost, ki je Andrej ne pozabi omeniti, je nakazilo denarja s tako imenovanim »in-plačilom«. »Ko recimo zbiramo denar za skupinska darila ali izlete, nakažem prijatelju denar le z izborom njegovega imena v imeniku telefona. Kliknem na ime, vtipkam vsoto in odobrim plačilo. Seveda pa mora biti tudi moj prijatelj uporabnik mobilne banke z vklopljeno funkcijo in-plačil. Kot opažam, nas je takih čedalje več, in tako zdaj laže poskrbimo, da med sabo poravnamo 'založene' zneske.«

Mobilna banka poleg nakazil, plačevanja položnic in spremljanja prometa omogoča tudi menjavo sredstev, interne prenose, pregled prometa imetniških kartic z odloženim plačilom (Mastercard, Visa) ter – kar je zelo praktično – tudi njihovo blokiranje. »Ko sem pred nekaj tedni izgubil svoj Mastercard, sem kartico takoj blokiral s Klikinom. Nikamor mi ni bilo treba poklicati. Izbral sem možnost 'blokiraj kartico' in jo potrdil.«

Vam je članek všeč? Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000 bralcem, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.

Naročite se

      

Kako v Klikin?

»Aktivirati Klikin je preprosto,« zatrjuje Andrej, ki je pristop k mobilni banki uredil kar v NLB Kliku v poglavju »naročila«. Kdor ni uporabnik spletne banke, pa mora prej obiskati najbližjo poslovalnico NLB. Za uporabo mobilne banke Klikin morate imeti aktiviran tudi generator enkratnih gesel (OTP). »Njegovo aktivacijo sem prek NLB Klika naročil hkrati z naročilom pristopa k mobilni banki. Potem so mi z banke po e-pošti poslali uporabniško ime in serijsko številko, na telefon pa sporočilo z aktivacijsko kodo,« pojasnjuje Andrej, ki je nato generator aktiviral v mobilni aplikaciji Klikin. Ta je na voljo v Google Playu (za naprave z Androidom) ali App Storu (za iPhone in iPade). Andrej zdaj v Klikin vstopa le z vnosom številke PIN, ki jo je sam določil ob aktivaciji generatorja enkratnih gesel.

Po uspešni aktivaciji generatorja enkratnih gesel se je treba registrirati še v spletno aplikacijo AAM na naslovu https://aam.nlb.si. Dostop do tako imenovane administracije avtentikacijskih metod je nujen ob zamenjavi mobilne naprave, pozabljeni številki PIN, ponovni aktivaciji generatorja OTP, izgubi ali kraji mobilne naprave. Ob prvi prijavi v AAM uporabnik nastavi vstopno geslo na podlagi uporabniškega imena, ki ga je po elektronski pošti prejel od NLB, potem ko je v poslovalnici pristopil k storitvi, in z enkratnim geslom, ki ga ustvari generator OTP v aplikaciji Klikin. »V AAM sem tudi določil varnostna vprašanja, tako da lahko ob izgubi ali kraji mobilnika na podlagi nastavljenih vprašanj in odgovorov prekličem ali blokiram generator OTP.«

Do NLB Klika tudi prek Klikina

Andrej večinoma uporablja mobilno banko, občasno pa potrebuje storitve, ki so na voljo le v NLB Kliku. In ker je tudi skozi vrata spletne banke mogoče vstopiti z enkratnim geslom, ne le s kvalificiranim digitalnim potrdilom, Andrej v nasprotju s svojo babico namesto certifikata uporablja generator enkratnih gesel (OTP), ki je del aplikacije Klikin. »Vse, kar moram storiti, je, da po začetni aktivaciji generatorja enkratnih gesel (OTP) vpišem številko PIN, ki sem si jo izbral, in generator mi nato ustvari vsakič drugačno zaporedje številk. Te moram nato v 30 sekundah vtipkati v okence za enkratno geslo na vstopni strani NLB Klika«. Ker je varnostni vidik tudi tu pomemben, Andrej dodaja, da »sta moj PIN za dostop do telefona in PIN za vstop v Klikin različna, sem pa tudi zelo pazljiv pri odpiranju priponk ali MMS sporočil, da si ne bi naložil kaj zlonamernega

Celostna uporabniška izkušnja

Kot Andrej dobro ve, lahko uporabnik vse, kar ponujata NLB Klik in Klikin, izkoristi prav s kombinacijo obeh.

Uporabniki spletne banke s Klikinom pridobijo enostaven dostop do spletne banke prek enkratnega generatorja gesel zgolj z vnosom osemmestne številke, v spletni banki pa lahko blokirajo ali deblokirajo vstop v Klikin, omogočijo ali onemogočijo izvajanje plačil v mobilni banki, spremenijo najvišje dovoljene omejitve zneskov za plačila in določijo dnevne limite. To pomeni, da jim tudi ob zlorabi nihče ne bi mogel ukrasti več od zneska, ki so ga določili sami. Mobilna banka Klikin deluje popolnoma samostojno in neodvisno od NLB Klika. Če si poleg Klikina ne želite tudi spletne banke NLB Klik, pa vse zgoraj omenjeno uredite v poslovalnici.

Mali prenosni kalkulator

Seveda se nekaterim zdi nameščanje certifikata na računalnik preveč zapleteno, drugi bi do spletne banke želeli varno dostopati od koderkoli, ne le z domačega računalnika, a nimajo pametnega telefona. Na voljo je tudi napravica - samostojni generator enkratnih gesel, ki spominja na žepni kalkulator in vam ob vnosu številke PIN, ki ste si jo izbrali ob prvi uporabi, generira vsakič drugo večmestno številko. S to številko in z vpisom uporabniškega imena ter kasneje še vstopnega gesla se nato prijavite v spletno banko.

»Kalkulator« je zelo varna izbira, saj je v tem primeru generator gesla (torej »kalkulator«) ločen od naprave (računalnika), na kateri dostopate do spletne banke. Podobno je pri kombinaciji spletne banke NLB Klik na osebnem računalniku in generatorja enkratnih gesel (ki je del mobilne aplikacije Klikin) na pametnem telefonu. V prid samostojnemu generatorju enkratnih gesel govori tudi dejstvo, da ob izgubi ali odtujitvi »kalkulatorja« ni možnosti za zlorabo.

Naročite Klikin

februar 2016

naslovka klik

NLB Klik

Spletna banka, odprta 24/7. Potrebujete le osebni računalnik z dostopom do interneta.

klikin landing samo kv b

Mobilna banka Klikin

Z njo ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se