Kako vam lahko banka pomaga digitalizirati kmetijo

Digitalizacija je vse bolj aktualna tudi v kmetijstvu. Naprave in infrastruktura za digitalno poslovanje so danes široko dostopne, jih pa kmetovalci uporabljajo različno. Tisti, ki jim je kmetijstvo edini vir dohodka, hitreje vpeljujejo novo tehnologijo, saj jim omogoča, da pridelajo več, boljše in z manj stroški, pa tudi bolj trajnostno. Nekateri kmetovalci pa so spremembam nekoliko manj naklonjeni. Od uporabe digitalnih rešitev jih morda odvrača tudi dejstvo, da digitalne rešitve veljajo za zapletene in drage. Vendar ni tako. Digitalizacija kmetije se lahko začne postopoma, z manjšimi koraki, del tega procesa je tudi digitalizacija poslovanja z banko. Preberite, kje vse lahko banka pomaga pri digitalizaciji kmetije.


Poenostavite finančno poslovanje kmetije z elektronsko in mobilno banko

Prvi korak posodobitve poslovanja vaše kmetije je digitalizacija vsakodnevnega poslovanja z banko. Z e-banko NLB Proklik in mobilno banko Klikpro lahko številne bančne storitve opravljate kar iz vaše kmetije, ne da bi morali obiskati bančno poslovalnico. Pri tem vas ne omejuje poslovni čas banke, ampak lahko storitve opravljate kadar koli, 24 ur na dan, vse dni v letu.

Elektronska banka NLB Proklik in mobilna banka Klikpro zagotavljata najvišjo raven varnosti. Komunikacija med vami in banko je zaščitena z najnaprednejšimi šifriranimi protokoli, do aplikacij pa ne more dostopati nihče drug kot vi ali pooblaščenci na vašem računu. V NLB Proklik dostopate s kvalificiranim digitalnim potrdilom, v mobilno Klikpro pa z vnosom številke PIN, ki jo določite sami, s prstnim odtisom ali prepoznavo obraza.

Z NLB Proklik in Klikpro je finančno poslovanje vaše kmetije lažje:

  • Račune lahko plačujete prek računalnika ali mobilnega telefona. Račune lahko v e-banko ali mobilno banko vnašate, ko imate čas, plačani pa bodo na dan, ki ga določite sami. Prednost takega načina plačevanja je tudi, da si tiste račune, ki jih pogosto plačujete, lahko shranite, da vam ni treba vsakič prepisovati podatkov o računu dobavitelja. Cenejše je tudi poslovanje, saj so provizije za plačila nižje.
  • Z NLB Proklikom in Klikpro vedno veste, kakšno je finančno stanje vaše kmetije. V vsakem trenutku lahko preverite, koliko sredstev imate na računu, pregledujete prilive in odlive na račun, račune ipd.
  • Velika prednost e-banke NLB Proklik je preprosto povezovanje z računovodskimi programi. V e-banko lahko preprosto uvozite račune in dokumente iz računovodskih programov ali jih izvozite za nadaljnjo obdelavo v drugih programih. Tako vam podatkov ni treba prepisovati, manj pa je tudi možnosti za napake.
  • V mobilni banki Klikpro lahko hitro, enostavno in varno sklenete tudi hitri kredit ali hitri limit, če kmetijsko dejavnost opravljate kot s. p. ali d. o. o., ter dobite dodatna denarna sredstva na račun takoj, brez obiska banke in takrat, ko jih potrebujete.

Kaj potrebujete za začetek uporabe?

Stranke NLB za digitalno poslovanje z nami potrebujete računalnik ali pametni telefon in izpolnjeno vlogo za uporabo elektronske banke NLB Proklik ali mobilne banke Klikpro. Izbrani NLB Poslovni paketi že vključujejo ti storitvi, lahko pa ju naročite tudi samostojno.

Če še niste stranka NLB, potrebujete poslovni račun v NLB, ki je temelj vsakega finančnega poslovanja. Poleg klasičnega NLB Poslovnega računa, če kmetijsko dejavnost opravljate kot s. p. ali d. o. o., lahko zdaj odprete tudi NLB Poslovni račun za zasebnike, primeren za kmetovalce, vinogradnike, čebelarje in druge izvajalce kmetijske dejavnosti, ki opravljate dejavnost brez matične številke.

NLB Poslovni račun lahko odprete samostojno ali pa v NLB Poslovnem paketu, ki vam omogoča še nekatere dodatne ugodnosti. Najprimernejši poslovni paket za poslovanje vaše kmetije vam bodo predlagali specializirani bančni svetovalci za podporo kmetovalcem. Več o ponudbi za kmetovalce.

Brezgotovinsko poslovanje za vas in vaše kupce

Gotovina je še vedno pomemben način plačevanja v kmetijski panogi, vendar se tudi tu plačilne navade spreminjajo. Plačilne kartice vedno bolj prehitevajo gotovino, zlasti po epidemiji covid-19, in tega kmetovalci ne bi smeli spregledati. Po zadnjih raziskavah je trem četrtinam slovenskih potrošnikov pomembno ali zelo pomembno, da lahko plačajo s karticami. Če ne bi mogli plačati s kartico, bi slabo četrtino Slovencev to odvrnilo od nakupa. Med epidemijo se je zelo povečala tudi priljubljenost brezstičnega plačevanja, saj je tako zaradi manj stikov tveganje okužb manjše.

Zato tudi na vaši kmetiji sprejmite digitalno plačevanje s karticami in zmanjšajte potrebe po gotovini.

  • NLB Plačilne kartice uporabite za plačevanje iz sredstev vaše kmetije.

Imetniki NLB Poslovnega računa prejmete brezplačno brezstično NLB Poslovno kartico BA Maestro, s katero lahko varno plačujete v fizičnih trgovinah ali na spletu in dvigujete gotovino, v Sloveniji in tujini. Naročite pa lahko tudi NLB Poslovno kartico Mastercard za plačevanje z odloženim rokom plačila (nakupe s kartico poravnavate enkrat mesečno), omogoča pa tudi obročno plačevanje do 24, na nekaterih prodajnih mestih tudi do 60 obrokov. Vse NLB Plačilne kartice lahko prenesete tudi v mobilno denarnico NLB Pay in tako plačujete kar s pametnim telefonom.

  • Plačevanje s karticami omogočite tudi kupcem.

Danes kupci pričakujejo, da bodo lahko izdelke, ki jih prodajate na kmetiji ali na lokalni tržnici ali za storitve na turistični kmetiji, plačevali s karticami. Postanite prodajno mesto, ki sprejema kartice, in kupcem olajšajte plačevanje, sebi pa povečajte obseg prodaje. Na prodajnih mestih NLB kupci plačujejo varno, brezstično, tudi z mobilno denarnico NLB Pay, nakupe večjih vrednosti pa preprosto plačujejo tudi na obroke.

Kaj potrebujete? Za sprejemanje kartic na kmetiji potrebujete POS-terminal in pogodbo o prodajnem mestu z NLB. Izbrani NLB Poslovni paketi že vključujejo brezplačno namestitev klasičnega POS-terminala z izobraževanjem. Pri izbiri najprimernejše rešitve za vašo kmetijo vam bodo pomagali bančni strokovnjaki za podporo kmetovalcem. Več o ponudbi za kmetovalce.

Brezpapirno poslovanje z e-računi

Pomemben del digitalizacije poslovanja vaše kmetje je prehod s papirnega poslovanja na e-račune. Tako znižate stroške poslovanja, imate boljši nadzor nad računi, poenostavite procese, zmanjšate verjetnost napak, poleg tega je brezpapirno poslovanje tudi prijaznejše okolju. V Sloveniji je vzpostavljen centralni Sistem e-računov, v katerega so vključena že številna podjetja vseh velikosti, tudi manjše kmetije. Če želite poslovati z javno upravo, pa so e-računi obvezni, saj javna uprava posluje izključno z e-računi.

E-račune lahko uvedete:

  • kot prejemnik računov. Računi vaših dobaviteljev, ki bi jih prejeli v papirnati obliki po pošti, vas bodo kot e-računi že izpolnjeni počakali v e-banki NLB Proklik. E-račune tam le še pregledate in potrdite plačilo. Lahko jih tudi izvozite in avtomatsko knjižite v računovodskem programu. Enako velja za prejete e-predračune in e-opomine ter ostale e-dokumente;
  • kot izdajatelj računov. Ko si boste s svojimi kupci začeli izmenjevati e-račune, vam ne bo več treba izdajati in pošiljati računov v papirnati obliki, kar bo močno olajšalo vaše poslovanje. Za to ne boste potrebovali nobene dodatne programske opreme, izdajali jih boste lahko preprosto v e-banki NLB Proklik, kadar koli in od kjer koli. Vaši kupci bodo morali še potrditi, da želijo od vas prejemati e-račune, razen če poslujete z javno upravo, za katero pa je prejem e-računov obvezen.

Vključite se v sistem e-računov s pomočjo NLB.

Kaj potrebujete? Pogoji za poslovanje z e-računi so NLB Poslovni račun, e-banka NLB Proklik in pooblastilo za delo z e-računi v NLB Prokliku.

  • Za prejem e-računov boste v Registru izdajateljev v NLB Prokliku najprej poiskali svoje poslovne partnerje, ki to omogočajo, in oddali prijavo na prejem njihovih e-računov.
  • Za izdajo e-računov pa boste morali skleniti še pogodbo za vključitev v Sistem za izmenjavo e-računov.

Financiranje digitalizacije kmetije

Tudi ko se boste odločali za nadaljnje korake digitalizacije kmetije, vam lahko pomaga NLB. Nakup sistemov za namakanje s pametnimi senzorji, dronov za nadzor nad poljščinami in druge napredne tehnologije sodobne kmetije lahko zahteva več finančnih sredstev, za katere boste verjetno potrebovali zunanje financiranje. Specializirani svetovalci za podporo kmetovalcem v NLB vam bodo pomagali pri načrtovanju investicij v digitalizacijo kmetije in vam predlagali primerne bančne rešitve. Dobro je le, da na posvet pridete še pred začetkom načrtovanja investicije in ne potem, ko je investicija že v teku.

Vedno povezani z bančnimi strokovnjaki za strokoven nasvet

Specializirani bančni strokovnjaki za podporo kmetovalcem so vam na voljo za strokoven nasvet. Svetovali vam bodo po mobilnem telefonu in e-pošti, pridejo pa tudi na vašo lokacijo.

Kadar koli boste potrebovali splošne bančne informacije ali hiter bančni nasvet, lahko pomoč poiščete tudi prek video klica ali spletnega klepeta. Bančni strokovnjaki v NLB Kontaktnem centru so vam na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Kmetovalci, naročite se na posvet z bančnim svetovalcem

Bančni strokovnjaki, ki poznajo posebnosti poslovanja kmetijskih gospodarstev, vam bodo pomagali pri prehodu na digitalno poslovanje z banko in pri financiranju digitalizacije vaše kmetije. S širokim bančno-finančnim znanjem in izkušnjami iz poslovanja s kmetijskimi gospodarstvi so vaš pravi partner pri vsakodnevnem poslovanju in razvoju kmetije. Razvijajte kmetijo skupaj z nami!

Naročite se na posvet

oktober, 2020

Ne spreglejte posebne ponudbe za kmetovalce, prilagojeno tudi njihovi letini in letnim časom. Naši specializirani strokovnjaki jim lahko svetujejo pri pridobivanju financiranja za modernizacijo kmetije in nudijo podporo pri številnih finančnih izzivih kmetovanja. Verjamemo, da se dobra finančna rešitev vedno začne z nasvetom.

NLB Agro - za lažje kmetovanje

Za fizične osebe (kmetovalci, vinogradniki, čebelarji, itd.), ki opravljate dejavnost brez matične številke.

Poslovni račun za zasebnike

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!