Kaj prinaša leto 2017 na kapitalskih trgih?

V letošnjem letu pričakujemo okrepitev globalne gospodarske rasti, zlasti v razvitem svetu.


Kje iskati donosne naložbe

K okrevanju bo pripomogla še vedno v splošnem ohlapna denarna politika centralnih bank, predvsem evropske, japonske in kitajske. V takšnem okolju bodo vlagatelji ob tem, da vrednotenja delnic niso pretirano visoka, donose iskali v bolj tveganih delniških naložbah. Ob tem lahko v večini razvitega sveta že zgolj iz naslova dividend pričakujemo nekajkrat višjo donosnost kot z varčevanjem v varnejših produktih. Po našem najverjetnejšem scenariju bo globalna rast delniških tečajev, vključujoč dividende in v evrih, znašala okoli 7 %.

Regijsko smo najbolj naklonjeni evropskim delnicam, kjer so vrednotenja, globalno gledano, med najugodnejšimi. Poleg tega pričakujemo tudi pozitivno presenečenje pri hitrosti okrevanja evrskega območja, pri čemer bo denarna politika ECB ostala ohlapna vsaj do druge polovice leta 2018.

Glede političnih tveganj pričakujejo v NLB Skladih zmanjšanje moči evroskeptičnih strank, ki so v zadnjih nekaj letih pridobivale na popularnosti, in posledično nov val optimizma na borzah.

Panožno smo najbolj naklonjeni finančnemu sektorju. Evropski bančni sektor, ki je danes bistveno bolje kapitaliziran kot pred finančno krizo, je bil v zadnjih nekaj letih po našem mnenju pretirano na udaru vlagateljev. Pesimizem glede sposobnosti ustvarjanja dobičkov v okolju ničelnih (negativnih) obrestnih mer pa se bo z rastjo le-teh in zlasti ob bolj strmi krivulji znižal.

Po drugi strani se bo z okrevanjem globalnega gospodarstva in zniževanjem stopnje brezposelnosti skladno s teorijo Phillipsove krivulje začel ustvarjati pritisk na inflacijo. To bo sčasoma privedlo do restriktivnejših denarnih politik in s tem višjih obrestnih mer, kar pa negativno vpliva na tečaje obveznic v tem obdobju. Posledično smo izrazito nenaklonjeni naložbam v obveznice, zlasti dolgoročnim z višjo bonitetno oceno. V tem segmentu lahko v letošnjem letu pričakujemo celo rahlo negativno donosnost. V obvezniškem segmentu smo bolj naklonjeni evrskim podjetniškim obveznicam z nižjo bonitetno oceno. Veter v hrbet slednjim bo med drugim nudila Evropska centralna banka, ki bo še nekaj časa nadaljevala z nakupi tudi podjetniških obveznic, v okolju stabilne rasti in nizkih obrestnih mer pa se bo nadaljevalo obdobje nizkega števila stečajev družb.

Če vas zanima več, poglejte Napovedi 2017.

marec, 2017

Marko Bombač​

NLB Skladi

menu prosti cas

Privatno bančništvo

NLB Privatno bančništvo je ekskluzivna ponudba finančnih in s financami povezanih storitev, ki ustrezajo potrebam premožnih posameznikov in družin.

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!