Je plačevanje s karticami varno?

Plačilne kartice so postale nepogrešljive spremljevalke vsakega izmed nas in večina izmed nas si sploh ne predstavlja več življenja brez vsaj ene kartice. Plačevanje z njimi sodi med varnejše oblike poslovanja, ki se z nenehnim napredkom še izboljšujejo. Zavedati se sicer moramo, da obstajajo določena tveganja, ki pa se jim z upoštevanjem preprostih nasvetov zlahka izognemo.

Prvo pravilo je zagotovo, da je osebna identifikacijska številka PIN zapisana samo v vašem spominu, pomembne telefonske številke banke pa ustrezno shranjene v mobilniku in tako vedno na dosegu roke. Pazite tudi, da kartico hranite na varnem mestu, in si zapomnite, da je namenjena zgolj vam. Ob dvigu gotovine na bankomatu ali plačevanju na prodajnem mestu pa pred vpisom številke PIN, tipkovnico zakrijte z dlanjo.

Za še višjo stopnjo varnosti se lahko naročite na prejemanje SMS-Alarma o uporabi kartice, s katerimi boste obveščeni kje, koliko in kdaj ste poslovali s svojo kartico. Prejemate jih lahko ob vsaki opravljeni transakciji doma ali v tujini ali le, kadar transakcija preseže določen znesek. Če prejmete SMS-sporočilo za transakcijo, ki je niste opravili vi, o tem nemudoma obvestite NLB Kontaktni center na telefonsko številko +386 1 477 20 00. 

Kako že pravijo? Če te ni na spletu, ne obstajaš?

V nekaterih primerih zagotovo drži. Verjamemo, da ste tudi vi navdušeni nad možnostjo spletnega nakupovanja, predvsem, ko si zaželite prav tiste "fajn" zadeve iz Amerike, ki jo lahko kupite samo na spletu.

Da pa bo spletno nakupovanje ne le udobno, ampak predvsem varno, priporočamo, da tudi v tem primeru upoštevate varnostna priporočila. Pomembno je, da pri spletnem nakupovanju podatkov o svoji kartici ne vpisujete na straneh, ki jih ne poznate, ali v obrazce, ki jim ne zaupate. Ne nasedajte elektronskim ali drugim sporočilom, ki pod različnimi pretvezami od vas zahtevajo, da jim posredujete podatke o kartici. Ne klikajte na povezave do nenavadnih "varnostnih obrazcev" in ne vpisujte nobenih podatkov, temveč sporočilo izbrišite. Če niste prepričani, ali gre za pristno sporočilo, ga posredujte banki. 

Priporočamo, da nakupe opravljate na spletnih prodajnih mestih, ki so zaščitena z varnostnim standardom 3D-Secure. Prepoznate jih po oznakah Mastercard ID Check in/ali Visa Secure.

Kaj pa v tujini?

Ob potovanjih v tujino, pa naj bo dopustniške ali poslovne narave, priporočamo, da s seboj vzamete (vsaj) dve mednarodni plačilni kartici. Kartica, s katero kot stranka že razpolagate, je BA Maestro. Z njo dvigujte gotovino na bankomatih, za plačevanje na prodajnih mestih pa uporabljajte plačilne kartice z odloženim plačilom, kot sta Mastercard in Visa. Še bolje bo, če boste na potovanje v tujino vzeli kar obe, saj je v nekaterih delih sveta lahko razširjena le ena od njiju. Pri tem je tudi z vidika varnosti predvideni znesek za porabo dobro razdeliti na dve kartici. Tako ob morebitni kraji ali izgubi ene izmed kartic, še vedno razpolagate z drugo.

Pomembno je tudi, da pred odhodom preverite višino razpoložljivega limita, kar lahko storite v vsakem trenutku in zelo preprosto prek spletne banke NLB Klik, mobilne banke Klikin ali telefonske banke NLB Teledom, na NLB Bankomatih in v NLB Poslovalnici. Pred odhodom pravočasno preverite tudi veljavnost vaših plačilnih kartic.

Ne pozabite

  • V primeru izgube ali kraje kartice pokličite NLB Kontaktni center (+386 1 477 20 00) in kartico prekličite
  • Na bankomatih NLB Skupine (v BIH, Črni Gori, Makedoniji in na Kosovu) je dvig gotovine z NLB debetnimi karticami BA Maestro brezplačen. 

Potujte varno

Imetniki NLB Posojilnih kartic in kartic z odloženim plačilom ste v obdobju veljavnosti svoje kartice nezgodno zavarovani za primer nezgodne smrti in popolne trajne invalidnosti kot posledice nezgode. Turistično zavarovanje v tujini z asistenco za imetnike zlatih Mastercard kartic v tujini pa krije tudi stroške zdravljenja za posameznega zavarovanca zaradi nepredvidene bolezni ali posledic nezgode, ki se pojavijo ali nastanejo med potovanjem ali bivanjem v tujini, kakor tudi strošek prevoza v domovino, ki ga odredi zdravnik.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo vaša plačilna kartica vaš zvest in varen sopotnik, vaše finančno poslovanje pa bo brezskrbno in varno.

5 nasvetov za večjo varnost

  • Ko greste na pot, imejte s seboj vsaj dve mednarodni plačilni kartici.
  • Pred potovanjem preverite veljavnost svoje kartice.
  • Pred potovanjem preverite, kakšen je limit porabe na kartici.
  • Z ustreznimi zavarovanji poskrbite za varnost na poti.
  • Naročite se na prejemanje varnostnih SMS-sporočil.

april, 2014

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

SMS-Alarmi in SMS-Opomniki za hitri pregled ter obvladovanje vaših osebnih financ.

SMS-Sporočila

Za morebitne nevšečnosti ob izgubi ali kraji kartice, lahko poskrbite s sklenitvijo dodatnega zavarovanja.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!