Katero obliko podjetja izbrati?

Skupina posameznikov, ki jih združuje dobra podjetniška ideja, se mora na začetku skupne poslovne poti odločiti na kakšen način bodo nastopali v pravnem prometu. Načinov ustanovitve podjetja je relativno veliko, med njimi pa so pomembne razlike. Spodaj sta opisani najbolj pogosti obliki, to sta d.o.o. in s.p., v nadaljevanju pa na hitro še o drugih oblikah.


Ob ustanovitvi podjetja, še pred registracijo na točki VEM, se je potrebno odločiti za obliko podjetja. Sistem VEM, ki je v zadnjih letih močno olajšal in poenostavil postopek ustanovitve podjetja, je na voljo na fizičnih lokacijah VEM in preko spletnega portala e-VEM. Pri odločanju med različnimi oblikami podjetja se mora bodoči podjetnik opredeliti koliko odgovornosti so družbeniki pripravljeni nositi in kako si zamišljajo izplačilo naložbe.

Borut Borštnik z Zavoda Mladi Podjetnik poudarja: »Pomembno je, da podjetniška ekipa že v začetku poslovanja premisli o primerni obliki podjetja. Ta je namreč zagotovilo, da bodo lastniška in ostala razmerja med ustanovitelji v podjetju delovala tudi, ko se bo posel razvil in zacvetel.«.

Kdaj izbrati s.p.?

Samostojni podjetnik bo za poslovanje odgovarjal s celotnim svojem premoženjem, tudi s tisto lastnino, ki ni povezana s poslom. Za ustanovitev ne potrebuje osnovnega kapitala, njegov dohodek pa se obdavči po dohodninski lestvici, ki velja tudi za obdavčitev plač. Pri ustanovitvi s pomočjo sistema e-VEM se s.p. vpiše v poslovni register, prijavi davčne podatke in odda vse prijave za zavarovanja in prispevke. Stroške postopka preko e-VEM krije država.

Pri ustanavljanju je potrebno upoštevati različne oblike s.p. (polni ali popoldanski) in dejstvo, da s trenutkom ustanovitve podjetnik za svoje poslovne odločitve odgovarja z vsem svojim premoženjem. Za odprtje poslovnega računa je potreben izpis iz Poslovnega registra Slovenije, ki ga ustanovitelj izpiše s pomočjo spletnega portala AJPES.

Ko odpirate s.p. lahko izbirate med uporabo NLB Osnovnega računa ali NLB Poslovnega računa – odvisno od vaših prihodkov in želja.

  • Podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja lahko uporabljate isti račun za poslovni in osebni namen. Lahko se odločite za samostojni osnovni račun ali izberete enega od štirih paketov za fizične osebe. Novim strankam pripada izbrani paket prve tri mesece od sklenitve brez stroškov vodenja.
  • Če se odločite za poslovni račun pa vam priporočamo, da izberete NLB Poslovni paket. 

Kdaj izbrati d.o.o.

Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je gospodarska oblika ene ali več oseb, ki se pod okriljem nove pravne osebnosti razbremenijo odgovornosti pri poslovanju. Za ustanovitev je potreben osnovni kapital v višini 7.500 evrov, ki ga lahko družbeniki prispevajo na različne načine, tudi s stvarnimi vložki. Dobiček se obdavči kot je določeno z Zakonom o davku na dobiček, od dohodka pravnih oseb. V letu 2016 je to pomenilo 17-odstotno obdavčitev, z vstopom v leto 2017 pa bo davek na dobiček znašal 19 %.

Med pogoje za ustanovitev d.o.o. spadajo nekatere omejitve: družbenik ne sme biti naveden kot davčni dolžnik ali neplačnik v evidencah FURS, ne sme biti obsojen za določena kazniva dejanja, ki so vezana na gospodarstvo, in ne sme biti oglobljen za delo oziroma zaposlovanje na črno. Ob ustanovitvi oziroma ob postopku registracije v poslovni register morajo biti bodoči družbeniki fizično prisotni.

Za odprtje poslovnega računa je potrebno priložiti:

  • redni izpis iz poslovnega registra, ki ga pridobite s pomočjo portala AJPES,
  • podatke o dejanskih lastnikih pravne osebe,
  • osebne dokumente in davčne številke pa je potrebno predložiti samo na vpogled. 

Kdaj izbrati d.n.o.?

Družba z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.) je oblika gospodarske družbe, ki je organizacijsko gledano zelo podobna družbi z omejeno odgovornostjo, ampak kot izhaja iz imena, družbeniki za njeno poslovanje odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Osnovni kapital ni predpisan, nujna pa je družbena pogodba. Glavne prednosti d.n.o. so: ni predpisanega minimalnega osnovnega kapitala, kreditna sposobnost je večja kot pri s.p., družbeniki pa svoj osnovni vložek lahko vplačajo v storitvah.

Kaj pa komanditna družba in druge oblike podjetij?

Ob ustanovitvi je smotrno premisliti tudi o drugih pravnoorganizacijskih oblikah.

  1. Komanditna družba je podobna d.n.o. Glavna razlika je v tem, da se družbeniki delijo v dve kategoriji.
  2. Socialno podjetje (so.p.) je stopilo v veljavo šele marca 2015 in se osredotoča na zaposlovanje brezposelnih in socialno šibkejših, poleg omenjenih pa lahko premislite še o fundaciji oziroma ustanovi, zavodu ali zadrugi.
  3. Delniška družba, zadnja izmed organizacijskih oblik, pa je bolj primerna za večja in že razvita podjetja. 

Pomoč pri ustanovitvi najdete v CIP

Pri ustanovitvi podjetja lahko posamezniki in ekipe poiščejo pomoč tudi v Centru inovativnega podjetništva (CIP) na Trgu republike 2 v centru Ljubljane (prizidek). V prestolnici namreč nastaja celovito podporno okolje, ki podjetnikom in tistim, ki bodo to šele postali, nudi vsebinsko in infrastrukturno podporo pri nastajanju, razvoju in rasti podjetja.

Podjetniki začetniki lahko na enem mestu ustanovijo podjetje na partnerski točki VEM OZS, odprejo poslovni račun v okviru ugodne ponudbe NLB Poslovni paket in pridobijo brezplačne bančno-finančne informacije o ustanovitvi in delovanju podjetja.

Ustanovitev podjetja je le prvi korak v življenju podjetja, ki bo raslo in se razvijalo. Prav zato je ob ustanovitvi ključno, da ima podjetnik kakovostno zaledje in podporo. CIP vam poleg podpore ob ustanovitvi nudi tudi strokovna izobraževanja o podjetništvu, financah in sorodnih temah, individualno svetovanje, podjetniške dogodke in celo brezplačno uporabo prostorov za sestanke, delavnice ali poslovna srečanja. Prostor lahko uporabite tudi za individualno delo, saj je opremljen z vso potrebno pisarniško infrastrukturo, vključno z brezžično internetno povezavo. Svoje podjetniške zgodbe lahko brezplačno predstavite v podjetniški galeriji. Za bistrejše misli sta v tamkajšnji kavarnici na voljo kava in čaj. 

Gregor Sakovič, vodja Centra inovativnega podjetništva, je na dosežke in učinke CIP-a še posebej ponosen: »Gre za prostor, ki ne predstavlja le podpornega okolja malemu gospodarstvu, temveč že več kot eno leto združuje vse najboljše deležnike v eno zgodbo. Letos pa smo nanj še posebej ponosni, saj je bil prav ta prostor izbran za najboljši javni interier leta 2016.«.

Center inovativnega podjetništva skrbi za organizirano dnevno druženje med podjetniki v enem najživahnejših in najbolj inovativnih bančnih prostorov v Sloveniji. Enako velja tudi v ostalih slovenskih mestih, kjer je banka oddala v brezplačni najem svoje prostore lokalnim podjetniškim iniciativam. Dobrodošli v prostorih srečevanja, povezovanja podjetništva, izobraževanja in izmenjave idej! 

Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Naročite se na najbolj sveže nasvete za dobre finančno poslovne odločitve.

Naročite se

  

Vir: Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1)

Avtor: Zavod mladi podjetnik (Lena Šutanovac)

april, 2018

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Poslovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno vsakodnevno bančno finančno poslovanje v domači in tuji valuti.

Osnovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno urejanje vsakodnevnih denarnih zadev. Podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja, pa ga lahko uporabljate za poslovni in osebni namen.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!