Lastno podjetje: Zakaj pa ne?

Prvo predavanje na temo ustanovitve lastnega podjetja je v Centru inovativnega podjetništva spremljalo kar 140 ljudi. Pred dogodkom so nam udeleženci povedali, kaj sploh želijo oziroma na kateri stopnji podjetništva se nahajajo. Več kot polovica prisotnih je že imela idejo oz. več njih, potrebovali pa so spodbudo, da se je lotijo. Nekateri so prišli z namenom mreženja in iskanja novih potencialnih sodelavcev.

Povabili smo dva predavatelja, ki sta spodbudila veliko vprašanj in dvorana je brstela od mladostne energije in zagona. Vas zanima, kaj sta povedala?


Vse se začne z idejo, ki pa jo je treba še prodati

Peter Bruner je soustanovitelj podjetij Wineist in OOSM in prejemnik treh nagrad v 2015. Wineist je dobil nagrado za najboljši start-up leta 2015 v Londonu. Peter je tudi pitch coach in pomaga ljudem pri prodaji svojih idej.

Vse se začne z idejo. A kako naprej? 90 % vseh idej se ne realizira oz. se jih realizira na napačen način, ki ponavadi vključuje ogromno zapravljenega časa in denarja.

Predavatelj nam je zaupal veliko koristnih nasvetov iz lastnih izkušenj. Zakaj bi ponavljali iste napake, skozi katere so hodili že drugi in nam lahko pri tem pomagajo? Udeleženci predavanja so se ob prijetnem nastopu predavatelja hitro sprostili in vprašanja o tem, kako uspeti kot podjetnik, so kar deževala. 

Fokus, zavzetost, disciplina, kreativnost vodijo k uspehu

Lojze Bertoncelj je lean podjetniški mentor razvojnih timov v velikih organizacijah in start-up timov v okviru različnih programov. Je soustanovitelj podjetja 30 Lean, d.o.o. in vodilni partner iniciative Delaj vitko.

Lean/vitek pristop k podjetništvu temelji na načelih: predvidevaj, dosledno testiraj, oceni rezultate, popravi/dopolni predvidevanja.

Podjetniki vedo, da se tako kot drugih veščin tudi podjetništva naučimo s praktičnim delom. Ne na predavanjih ali iz knjig, temveč na trgu. Hitreje začnemo, več imamo od tega.

Pomembno je v vsakem trenutku delati tisto, kar nam bo dalo največji napredek pri odkrivanju našega poslovnega modela. Na začetku se fokusiramo na hitro učenje - boljšo ponudbeno vrednost znamo na začetku zaznati na trgu, lažja in cenejša bo kasnejša prodaja. 

Kaj so rekli obiskovalci

»Svoje podjetje imam 4 leta. Ne predstavljam si voditi uspešnega podjetja, ne da bi ves čas razširjal podjetniško znanje. Iščem več znanja, vedno premalo vem in zelo me zanima, kaj počnejo drugi. Toliko je stvari, s katerimi se moramo ukvarjat, da enostavno nimam časa, da bi pokril vsa področja sam. Na take dogodke hodim, odkar obstajajo in izvedel sem že ogromno koristnih stvari, ki jih uporabljam pri svojem delu.« Klemen Kuralt, 28 let
 »Tukaj sem, da vidim, kako bi svojo željo po podjetništvu uresničil. Imam idejo, sedaj pa raziskujem, kako priti do določenega kadra, kako spoznati prave ljudi, ki bi sodelovali v začetnem start-upu ali pa potem najprej v že razviti ideji.« Martin Logar, 27 let
 »Ne želim si imeti celo življenje nekoga nad sabo. Rad bi sam nekaj ustvaril in dokazal, da sem nečesa zmožen, že sam sebi, če ne drugim.« Rok Lavrič, 25 let


Fotogalerija


Dogodek bomo zaradi velikega zanimanja še ponovili. Vabljeni!  Preverite seznam vseh dogodkov.

april, 2016

spletna cip 1920x468pxl

Center inovativnega podjetništva

Podjetnikom in bodočim podjetnikom na enem mestu nudimo celovito vsebinsko in infrastrukturno podporo pri nastajanju ter rasti in razvoju podjetja.

2021 08 nlb poslovni paketi splosno 1920x468

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Ne zamudite dobrega poslovnega nasveta

Pridružite se več kot 24.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre poslovne finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!