1. korak: Obvladujte porabo

Če redno spremljate in nadzorujete svoje finance, lahko tudi obvladujete in učinkovito načrtujete porabo. Tako boste lažje dosegli vaše finančne cilje in se izognili prevelikemu zadolževanju. 

Finančni strokovnjak lahko s hitrim pregledom denarnega toka hitro oceni, kako urejene so naše osebne finance in kje so potencialna žarišča težav z denarjem. Še bolje je, če tudi sami redno spremljate, kam odteka vaš denar. Kako?

Preglejte, kakšen je vaš denarni tok

Osebni denarni tok tvorijo vsi denarni prejemki (prilivi) in izdatki (odlivi) v času. Denarni tok vpliva na našo finančno likvidnost, torej na to, ali lahko sproti in redno poravnavamo zapadle obveznosti.

Med prejemke štejemo vse, kar pride na naš bančni račun, in izhaja bodisi iz našega dela ali premoženja, torej plača, honorarji, obresti od  varčevanj, ipd.  V izdatkih pa se skriva vse, kar plačamo drugim. Nekateri izdatki so nujni (obvezni) in se ponavljajo, npr. plačilo elektrike, šolnine, zavarovanj … . Spet drugi so občasni, kot so počitnice, hobiji ipd.  Ti niso nujni, a so pomembni za naš življenjski stil in zadovoljstvo.

Na denarni tok vpliva tudi premoženje

Na prejemke in izdatke vpliva tudi, koliko premoženja imamo. Naše dejansko premoženje je razlika med finančnimi in drugimi sredstvi ter vsemi dolgovi (obveznostmi), ki jih bo potrebno vrniti.

Z rednimi mesečnimi varčevanji lahko ustvarjamo sredstva, z rednimi mesečnimi odplačili kreditov pa zmanjšujemo dolgove. Obresti, dividende, kapitalski dobički, ki jih prinašajo varčevanja in naložbe, predstavljajo dodaten prejemek v denarnem toku, dolgovi pa predstavljajo izdatek, saj jih moramo odplačevati.

Kako se lotiti obvladovanja porabe?

Če hočemo obvladati svojo porabo, moramo najprej razumeti svoje izdatke. Na to, kam gre naš denar, pa bolj kot njegova višina vpliva naš odnos do denarja. Izpolnite kviz in spoznajte, ali ste zapravljivci,  skopušneži, finančni flegmatiki ali razumniki. 

Odlično orodje za pregled vaših financ je NLB Klik, ki v sklopu Moj proračun omogoča celovito spremljanje prejemkov in izdatkov. V posameznem mesecu lahko spremljate vaše prejemke in izdatke, ki jih lahko razdelite v vsebinske kategorije, ter sredstva in dolgove. Hkrati lahko preverjate tudi gibanje posameznih skupin prejemkov skozi čas.

Finančni nasveti


Pri porabi se držite načela 60/40.

Večji delež namenite tekoči porabi, manjši pa finančnim ciljem. Delež, namenjen uresničevanju finančnih ciljev, vključuje denar, ki ga namenimo za varčevanja, zavarovanja in kredite. Svojo porabo povečujte le, če vaši stalni prihodki rastejo. Občasne enkratne (izredne) prihodke raje namenite za dolgoročnejše oblike varčevanja.


Vodite osebni proračun.

Sistematično spremljajte porabo denarja. Morda zveni zapleteno in neprivlačno, a je dandanes, ob pomoči interneta in različnih programskih orodij, vodenje osebnega proračuna postalo precej enostavno in celo zabavno. Tako boste vedno vedeli, kam gre vaš denar. Lahko boste analizirali svoje nakupne navade in pravočasno ukrepali, če bo potrebno.


Ne porabite več, kot zaslužite.

Kreditne kartice in različne oblike posojil omogočajo financiranje potrošnje, a naj vas to ne zavede, da bi porabili preveč. Če uporabljate kartice z odloženim plačilom pazite, da z njimi ne porabite več, kot lahko plačate, ko je mesec naokoli. Pri večjih nakupih izberite nakup na obroke ali se odločite za osebni kredit, saj boste tako znesek odplačevali v manjših mesečnih obrokih.

Ne glede na to, koliko limita vam odobri banka, ga nikdar ne porabite več, kot znaša vaš mesečni neto prihodek. In ne pozabite – porabite ga lahko samo enkrat! Ko ga boste enkrat porabili, vam bo iz meseca v mesec zmanjšal razpoložljivi del prihodka. Ko na bančnem avtomatu dvigujete gotovino, pozabite na številko, kjer piše: ”Razpoložljivo stanje”, saj to stanje vključuje vaš limit. Zapomnite si raje tisto, kjer piše: ”Vaše stanje”, in poskušajte uravnavati porabo v okviru tega zneska.


Dogovorite se, kdo vodi finance v družini.

Individualno ali skupno razpolaganje z denarjem med partnerjema je večna dilema. Partnerja naj vodita skupen družinski proračun. Najbolj ekonomično je, da si razdelita skrb za plačevanje posameznih skupin izdatkov. Bistveno je, da je za plačevanje in omejevanje ene skupine izdatkov v celoti odgovoren samo en partner, da ne pride do prelaganja odgovornosti. Popolnoma ločeno vodenje financ partnerjev v družinski skupnosti ni racionalno. Ni slabo, če se partnerja odločita, da bosta imela vsak svoj račun, sredstva za plačevanje sprotnih stroškov pa bosta črpala s skupnega računa. Tako bosta pridobila oba; tisti, ki ga skrbi partnerjeva poraba, in tisti, ki je postal preveč potraten.


Privzgojite otroku zdrave finančne navade.

Otroku ob vstopu v šolo zagotovite tudi žepnino. Potrebuje jo zato, da se bo naučil razpolagati z omejenim zneskom denarja. Najprej naj bo v gotovini, ko bo star 9 let pa mu jo nakazujte na osebni račun. Ob tej starosti bo že dobro pismen in skrben. Pomagajte mu, da se bo naučil uporabljati bančni avtomat in plačevati v trgovini z bančno kartico. Razložite mu, katere stroške bo kril iz žepnine in mu ne izročajte nobenega dodatnega denarja. Najprej naj bo namenjena za njegove želje kot so igrače, sladkarije, darila za prijatelje. Stroške za šolske obveznosti pa še vedno plačujte vi. Višino žepnine postopoma povišujte in vanjo vključujte plačilo stroškov za njegove potrebe in obveznosti (šolske potrebščine, malica, prevoz). Izraziteje ga začnite motivirati za varčevanje. Če si zaželi kakšno večjo stvar, naj sam zanjo privarčuje najmanj polovico. Višino mesečne žepnine izračunajte tako, da seštejete vse njegove redne obveznosti in prištejete še približno 30 % za ostale izdatke in varčevanje. Navajajte ga na pravilo, da 10 % žepnine prihrani. V ta namen mu odprite varčevalni račun in uredite trajni nalog za prenos denarja iz njegovega osebnega računa na njegov varčevalni račun.


Finančni nasvet za vsak posamičen korak

V okviru NLB Premium Plus bodo naši svetovalci za osebne finance analizirali vaše obstoječe stanje, izračunali za vas najboljšo situacijo in predlagali možne smeri za dosego cilja. Brezplačno!

Želim, da me pokličete

    

360 Finančni nasvet

Svetovalna storitev za vse tiste, ki uporabljate ponudbo NLB Premium Osebno in želite, da vam finančni svetovalec izdela celovit pregled osebnih in družinskih financ. Pri tem boste prejeli tudi pisen rezultat pregleda in predlog ukrepov za izboljšanje.

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Spremljaj svoje finance v NLB Kliku

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Skrita vsebina

Naročite NLB Klik

Banka v kateri ste najhitreje, najbolj enostavno in pregledno uredite finance po svoje.
Kjerkoli in kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v letu. Sporočite nam podatke in pripravili vam bomo vse za uporabo NLB Klika.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.

V najkrajšem času vas bomo poklicali za dogovor o nadaljnjih korakih.

Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o nadaljnjih korakih.

Želim, da me pokličete

Prosimo, vpišite telefonsko številko, na katero želite, da vas pokličemo:

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko vas bomo kontaktirali.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!