4 koraki od študentske postelje do svojega stanovanja

Zaključek študija za mladega odraslega običajno pomeni začetek karierne poti in samostojnega življenja. Najpomembneje je čim prej zavreči pomisleke »ne more mi uspeti« in čim prej narediti prve korake, ki lahko tlakujejo pot do prave neodvisnosti – iz 'hotela mama'. Preverite, kateri so prvi trije koraki, ki se jim ne morete izogniti. Pogovarjali smo se z Majo, ki si je pri 27-ih letih že kupila lastno stanovanje, in Miho Šketom iz agencije za zaposlovanje.


Prehod iz študentskega življenja k prvi resni zaposlitvi in samostojnemu bivanju je pomembna sprememba. Študentskih ugodnosti sicer ni več, a pojavijo se nove priložnosti, kot sta bolj redna zaposlitev, več časa za kariero in večja neodvisnost pri odločanju. Če je bila še nedavno nedostopnost stanovanj za mlade ena izmed pogostih tem pogovorov, je sedaj stanje boljše. Podjetja iščejo mlade kadre, zato izbira za iskalca dela ni majhna in možnosti za zaslužek ni malo, hkrati pa so ugodni tudi stanovanjski krediti. Bistveni so zato jasno začrtan cilj in sprejemanje pravih srednjeročnih in dolgoročnih odločitev.

   

1. Poiščite prvo (pravo) zaposlitev

Prvi korak v neodvisnost je zagotovo redni prihodek, torej zaposlitev. Študenti se že skozi študentsko delo srečajo z različnimi delodajalci, žal pogosto tudi s takšnimi, ki s plačilom dela odlašajo, zato je pomembno, da so pri iskanju redne zaposlitve še posebej pozorni, da najdejo zanesljivega delodajalca. Miha Šket iz Atama d.o.o., agencije za zaposlovanje, sicer opozarja, da je izbranega delodajalca pred zaposlitvijo težko v celoti preveriti: »Določene informacije je sicer mogoče preveriti na spletu, kot denimo finančno stanje poslovnega subjekta, kljub temu je preverjanje zlasti pri manj znanih delodajalcih precej oteženo«, zato toplo priporoča, da pred podpisom in nastopom dela dobro preberete pogodbo o zaposlitvi. Šket svetuje, da »se mladi sami pozanimajo o delodajalcu, podrobnejše informacije, zlasti o pravicah in možnostih grajenja kariere pa bodo iskalci lahko izvedeli šele na zaposlitvenem razgovoru. Dobri delodajalci seveda nudijo boljše pogoje, več možnosti za napredovanje pa je v večjih podjetjih.«.

Seveda ne moremo mimo tega, da so mladi pogosto soočeni s težavo, da delodajalci iščejo kadre z delovnimi izkušnjami. Šket zato svetuje, da »je koristno izpostaviti študentska dela in sodelovanje pri večjih projektih tekom študija, kar nakazuje na samoiniciativnost. Pomembna sta še osebnost in dober vtis pri srečanju s potencialnim delodajalcem.«. Prvi korak do dobre redne zaposlitve morate torej narediti že med študijem, prav tako pomembno pa je, kako te prve korake privlačno prikažete. Pomena izkušenj se je zavedala tudi naša sogovornica Maja, ki je ob koncu študija preko študentske napotnice že delala. Ker so v njej prepoznali zaposleno, ki se hitro uči in prispeva k uspehu podjetja, so ji 10 dni pred zagovorom diplomskega dela ponudili redno zaposlitev za nedoločen čas, kar je tudi sprejela. Pomen prizadevnosti in samoiniciativnosti potrdi tudi Šket, ki pravi, da »posameznikovi nadaljnji karierni koraki in razvoj niso več toliko odvisni od delodajalca, temveč ima posameznik večji vpliv na to, kaj bo dosegel.«

  

Neodvisnost tudi od delodajalca

Danes ni redko, da se mladi odločijo zaobiti tudi delovno mesto pri delodajalcu in že v začetku karierne poti stremijo k temu, da bi postali sami svoji šefi. Biti lastnik podjetja se sicer sliši fino, a pot do tja je vse prej kot preprosta in se začne pri dobri podjetniški ideji, ki jo je potrebno razviti, financirati, uresničiti in prodajati. A čeprav nič od tega ni lahko, je gotovo lažje s pravimi nasveti in usmeritvami. Če vas mika podjetniška pot, potem res morate obiskati NLB Center inovativnega podjetništva v središču Ljubljane, kjer so na voljo najrazličnejša podjetniška in bančno-finančna svetovanja ter mentorstvo. Mladim podjetnikom so na voljo tudi prostori s sodobno pisarniško infrastrukturo.

     

2. Obvladajte svoje osebne finance

Samostojnosti brez finančne neodvisnosti ne more biti, zato je pomembno, da čim prej uredite svoj osebni proračun. Če so v študentskih letih še marsikje pomagali starši, je za vsakega mladega odraslega ključno, da čimprej okrepi svoje znanje na področju (osebnih) financ. S premišljenim in načrtovanim finančnim vedenjem boste najlaže dosegli finančno neodvisnost in sčasoma postali tudi ustrezen kandidat za stanovanjski kredit. Nepogrešljive so spretnosti upravljanja osebnega proračuna, kar pomeni spremljanje prihodkov in izdatkov, ustvarjanje finančne rezerve in načrtovanje morebitnih večjih izdatkov ali zadolževanje. Na našem spletnem mestu smo zato pripravili vsebine Pet korakov do urejenih osebnih financ.

Študentski časi so dobra 'suha vaja' za spremljanje prihodkov in izdatkov, a brez načrtnega varčevanja bo neodvisnost težka. Maja je pred nakupom stanovanja ciljno varčevala, začetni kapital pa so tvorili prihranki, ki jih je zanjo ustvaril oče: »Ko sem dopolnila 18 let, sem depozit vsako leto podaljševala in dodajala denar, ki sem ga sama privarčevala iz naslova žepnine in štipendije. Depozit sem imela, ker je bila takrat obrestna mera precej solidna, v kolikor si se vezal za eno leto ali več.«.

Pred nakupom stanovanja je Maja želela imeti poleg prihrankov izpolnjene še določene druge osebne pogoje, in sicer ustrezno visoko plačo, službo za nedoločen čas z možnostjo napredovanja in nekaj let delovne dobe. Preudarno ravnanje z osebnimi financami in napredovanje v službi sta ji tako odprla pot k nakupu stanovanja, ki si ga je po približno petih letih redne zaposlitve na očetovo pobudo kupila na želeni lokaciji v Ljubljani.

   

3. Ne pozabite na zabavo

Za doseganje finančne neodvisnosti je potrebno skrbno ravnanje s financami, kar pa ne pomeni, da si v nedogled odrekamo stvari, ki so nam ljube. Če varčevanje občutimo kot nenehno odrekanje in se nam zato zdi, da zamujamo življenje, bodo še tako dobri varčevalni ukrepi kratkega daha in se bodo prej ali slej končali z zapravljanjem. Da se to ne bi zgodilo, upoštevajte načine, kako najti ravnovesje med varčevanjem in užitkom. Spodaj smo našteli nekaj primerov.

Potovanja so lahko tudi poceni

Danes je normalno, da mladi potujejo vsaj po Evropi in Balkanu, mnogi pa obiščejo tudi bolj oddaljene destinacije. Tudi v času varčevanja se potovanjem ni treba v celoti odpovedati. Letalske karte kupite več mesecev pred potovanjem, ko so še poceni, ali pa spremljajte izbranespletne strani, da ujamete najbolj ugodno ponudbo. Preverite tudi ponudbo vozovnic za vlak za mlade in ne pozabite, da lahko potujete tudi izven turistične sezone, ko lahko tudi bolje doživite izbrano destinacijo, ker se tam ne bo trlo turistov.

Piknik namesto restavracije

Piknik za prijatelje na domačem vrtu ali ob kakšni reki bo veliko cenejši, kot da se s prijatelji dobite v restavraciji. Dodaten bonus: slike iz narave bodo na Instagramu precej lepše, kot tiste iz restavracije.

Različne možnosti prevoza

V večjih mestih je lastni avto precej manj zabaven od na primer kolesa ali celo javnega prevoza. Stroški avtomobila, parkirnine, zavarovanja … da stanja v prometnih konicah sploh ne omenjamo. To seveda ne pomeni, da se morate odpovedati občasnim daljšim izletom, saj je za take priložnosti še vedno mogoč najem avtomobila.

Kultura

Tudi kulturi se ni treba odpovedati, saj imamo v Sloveniji srečo, da obstaja toliko gledališč, muzejev in drugih kulturnih ustanov, da je vedno na voljo kakšna prireditev, ki ne zahteva vstopnine. Še posebej bogata pa je seveda poletna ponudba, zato lahko takrat napolnite žurerske baterije, pozimi pa izkoristite knjižnično članarino in se na toplem potopite v knjige.

   

4. Stopite v akcijo

Samo kupčkanje denarja pa seveda ne bo dovolj. Medtem, ko varčujete, imate veliko časa za premislek o tem, kakšno stanovanje želite, kje naj bo in katere značilnosti se vam zdijo nepogrešljive. Tudi če niste pristaš seznamov ni prav nič narobe, če v tem času sanjarite s pomočjo sestavljanja idealnih lokacij, sanjskih sosesk in razporeditev prostorov. Prijavite se na obvestila o nepremičninah in spremljajte trg. Tako boste vedno na tekočem, kakšne so cene in kakšna je ponudba na trgu in vam tudi ne bo težko oceniti, kakšen znesek potrebujete, da uresničite svoje sanje. In kar je najbolj pomembno: ko bo prišel trenutek, da začnete hoditi po ogledih, boste z nepremičninskim trgom že na 'ti', kar pomeni, da bodo tudi vaše odločitve lažje in boljše. Začnete pa lahko z branjem našega priročnika Vsi odgovori o nakupu nepremičnine.

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

oktober, 2018

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

Vsi odgovori o nakupu nepremičnine

Vsi odgovori o nakupu nepremičnine

Odgovori na vsa vprašanja, ki se vam bodo lahko pojavila pri nakupu nepremičnine: od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša.

naslovna paketi landing

Paketi

Bančne storitve, ki jih najpogosteje uporabljate in jih najbolj potrebujete, smo združili v pregledne bančne pakete. Izberite paket po svoji meri in prihranite.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!