5 korakov do urejenega osebnega proračuna

Upravljanje osebnega proračuna ni zapletena finančna operacija, pač pa preprosto pomeni, da redno spremljate in nadzorujete svoje finance: vse svoje prihodke in tudi vse izdatke. S tem lahko porabo obvladujete in jo dolgoročno načrtujete in preprečite, da bi se prekomerno zadolžili.


Vsi si želimo več denarja oziroma bi si svojimi prihodki radi privoščili več. Kljub temu se rado zgodi, da na koncu meseca stanje na računu tega ne dopušča. Pa veste, kaj vse ste plačevali s svojimi prihodki? Veste, za kaj na mesec porabite največ denarja? Vzemite svoje izdatke pod drobnogled in presenečeni boste, kako daleč vas res lahko pripeljejo vaši prihodki. Z rednim nadzorom boste tudi lažje privarčevali za večje investicije ali nakupe. V petih korakih vam bomo pokazali, da zadeva res ni zapletena.

1. korak: Prvi mesec samo spremljajte

Za sprotno spremljanje prihodkov in porabe ne potrebujete zapletenih orodij ali aplikacij, zadoščal bo list papirja. Poiskati morate račune ali po spominu pobrskati, kaj ste plačevali in kakšni so bili zneski. Pri tem se boste morali soočiti s seštevkom drobnih stroškov, ki se običajno izkaže za večjega, kot ste pričakovali.

Začnite s prihodki, saj so ti manj razdrobljeni. Verjetno imate en večji vir prihodka (plača, honorar, pokojnina, štipendija, najemnina …) ob tem pa morda še kakšnega manjšega (dodaten honorar, dividende, otroški dodatek …). Ob mesečnem pregledu vedno upoštevajte vse prihodke tistega meseca.

Za začetek si delo poenostavite in stroške beležite po skupinah. Malice in ostalo hrano združite v postavko hrana in pijača, položnice skupaj pod postavko položnice. Če se boste že v štartu beleženja lotili preveč podrobno, se vam lahko hitro zgodi, da boste zaradi količine podatkov omagali in obupali, vaše osebne finance pa bodo ostale neurejene.

Erazmu Rotterdamskemu, slavnemu humanistu, pripisujejo citat: »Ko imam kaj denarja, kupim knjige. Če mi kaj ostane, kupim še hrano in obleke«. Sliši se sicer lepo, a zagotovo ni dober primer upravljanja osebnega proračuna.

2. korak: Naučite se prepoznavati stroške

Niso vsi izdatki enako nujni ali potrebni, zato jih je smiselno razdeliti v kategorije: redni finančni izdatki, osnovni življenjski izdatki in drugi izdatki. Vsako kategorijo lahko dodatno razdelite.

  • Redni finančni izdatki so tisti finančni izdatki, ki jih imate vsak mesec oziroma v rednih letnih intervalih: varčevanja, krediti, limiti, davki in zavarovanja. Ti izdatki naj bi znašali 40 % prejemkov.
  • Osnovni življenjski izdatki so tisti, ki so nujno potrebni za življenje: hrana in pijača, higiena, plačilo položnic za elektriko, komunalo ipd. ter oblačila in obutev. Pri slednjem bi lahko sicer ločili, kateri nakupi so res nujni, kateri pa luksuz, ampak v začetku raje ne drobite kategorij. Za osnovne življenjske izdatke naj bi mesečno potrošili do 30 % prihodkov.
  • Drugi izdatki so za vse tiste nakupe, ki dvigajo kvaliteto življenja, se pravi osebni izdatki (izobraževanje, šolnine, osebna nega, literatura …), izdatki za avto (servisi, gorivo, registracija, vinjeta in celo nakup novega avtomobila), dom (prenova, pohištvo, …), prosti čas (lokali, restavracije, rekreacija in darila, hobiji …) in počitnice (bivanje, pot, dodatni izdatki). Za druge izdatke mesečno lahko mesečno porabite največ 30 % prihodkov.

Svojo porabo lahko spremljate tudi v spletni banki NLB Klik

Dober pregled svojih financ in porabe dobite v spletni banki NLB Klik. V sklopu Moj proračun lahko spremljate svoje prejemke in izdatke. Na voljo so vam izdatki, ki ste jih poravnali z imetniškimi plačilnimi karticam (BA, MasterCard, Visa …) ali neposredno prek NLB Klika. Lahko jih ustrezno razporedite glede na kategorijo in izvor ter si nato ogledate strukturo in gibanje izdatkov ter strukturo in gibanje prejemkov skozi čas.

Naročite NLB Klik

3. korak: Poiščite vzorce

Iz podatkov enega meseca ne dobite celovite slike, gotovo pa boste vsaj pri kakšnem sklopu izdatkov presenečeni, ko boste spoznali, koliko mesečno nanesejo dnevni drobni izdatki (npr. cigareti: 3,6 € na dan nanese dobrih 100 € mesečno).

Za celovit pregled nad svojimi financami morate pri spremljanju vztrajati vsaj nekaj mesecev. V enem mesecu je ena vrsta izdatkov lahko krepko čez priporočeno mejo (ker ste npr. ravno nakupili zimsko garderobo), v drugih mesecih pa bodo pod njo in se bo vse izenačilo. V roku nekaj mesecev boste lahko prepoznali določene vzorce – morda se bodo ponavljali previsoki izdatki za hrano, avto ali prosti čas. Predvsem bodite pozorni, da posamezna kategorija izdatkov ne presega priporočene delitve prihodka.

4. korak: Odpravite odstopanja

Že ko bodo nekateri stroški zapisani na papir, boste postali nanje bolj pozorni in morda že po drugem mesecu ugotovili, da ste jih zmanjšali. A po nekaj mesecih bistveni previsokih izdatkov v določeni kategoriji je čas, da to kategorijo vzamete pod drobnogled in omejite izdatke.

Če je vaš račun za hrano in pijačo visok zato, ker obedujete v predragih restavracijah ali kupujete zaloge hrane, ki se vam rade pokvarijo, je rešitev na dlani. Seveda pa je težje ukrepati, kadar so visoki stroški povezani npr. z boleznimi in potrebo po posebni prehrani. V takem primeru poglejte, če je morda lahko znižate izdatke pod kakšno drugo postavko.

5. korak: Začnite upravljati svoj proračun

Ko boste nekaj časa spremljali svoje prihodke in porabo, boste imeli jasno sliko, koliko dejansko zaslužite in kje tičijo razlogi, da vam morda konec meseca na računu ne ostane dovolj. Spremljanje vam bo dalo odlično izhodišče, da začnete previsoke in nepotrebne stroške zniževati. Vsaki postavki postavite limit, ki je vedno odvisen od višine mesečnih prejemkov, in si prizadevajte, da se tega limita tudi držite. Če pa ste ugotovili, da vam ostane toliko, kolikor potrebujete in je vaša poraba zmerna, bo popis še vedno dober način nadzora nad financami. Preprečili boste, da bi porabo povečali – vsaj dokler se ne povečajo tudi vaši prihodki.

 

Pripomoček za enostavno spremljanje prihodkov in stroškov

Če boste stroške raje spremljali ročno, smo za lažji začetek pripravili pripomoček, v katerega začnete vpisovati mesečno porabo, si določite limite in na koncu še potrebne spremembe. Pripomoček si najprej prenesete in natisnete ter potem že takoj lahko začnete vpisovati svoje stroške.

Prenesi pripomoček   

september, 2016

2023 06 nlb novi klik 2560x1600 novi banner junij

NLB Klik

Enak videz, enak postopek, na vseh napravah.

Skrita vsebina

Naročite NLB Klik

Banka v kateri ste najhitreje, najbolj enostavno in pregledno uredite finance po svoje.
Kjerkoli in kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v letu. Sporočite nam podatke in pripravili vam bomo vse za uporabo NLB Klika.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.

V najkrajšem času vas bomo poklicali za dogovor o nadaljnjih korakih.

Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o nadaljnjih korakih.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!