Kako otroku v digitalni dobi predstaviti denar?

Plačevanje s karticami, prek računalnika ali s telefonom vse bolj nadomešča gotovinsko poslovanje. Kako torej dandanes otrokom pojasniti vrednost denarja, ki ga ne vidijo?


»S hčerko sva šli v soboto v živalski vrt, do katerega sva se pripeljali z avtobusom. Vozovnico sem plačala s telefonom, vstopnici pa z bančno kartico. Ko sva se ustavili na tortici, sem znesek spet poravnala s kartico. Kako naj torej Anji razložim, da sva za najin izlet dejansko porabili precej denarja, čeprav v vsem dnevu nisem niti enkrat uporabila gotovine?« se sprašuje 35-letna Mojca.

Kot številni drugi otroci je tudi Mojčina sedemletna hči vse redkeje priča plačevanju z gotovino, zato ne preseneča njeno prepričanje, da »so stvari na internetu zastonj« in da »v bankomatu živi stric, ki ti da denar«.

Konkretno, jasno, razumljivo

Priporočamo, da začnete otroka že zgodaj finančno opismenjevati, pri dveh ali treh letih, in to na preprost in jasen način. Njegovo razumevanje sveta financ naj temelji na spoznavanju denarja  v fizični obliki. Ko boste presodili, da je dovolj zrel, pa nadaljujte z razlago o spremenjenem načinu življenja in navadah, ki jih prinaša digitalizacija. Vživite se v otrokov zorni kot in se z njim veliko pogovarjajte na način, primeren njegovi starosti.

»Ker otrok še ni sposoben celovitega razmišljanja, mu konkretno in njemu razumljivo razložite, da hodite v službo z namenom, da zaslužite denar. Z njim lahko nato v trgovini kupite igrače, obleko, knjige ... Pojasnite mu, da je količina denarja omejena, zato moramo z njim ravnati racionalno,« svetuje ekonomistka Marina Sreš iz Finančne skupine PRIMA.

Nič ni zastonj

Že pri približno šestih letih lahko otroka seznanite z različnimi načini plačevanja. »Z otrokom igrajte različne vloge, na primer situacije pri plačevanju v restavraciji, trgovini, kinu ... Skozi igro mu opišite proces plačevanja. Razložite mu, kaj lahko kupi s kovancem za dva evra, na primer čokoladico v trgovini. Tako si bo najbolje ustvaril predstavo o vrednosti denarja. Pokažite mu tudi, da lahko isti znesek poravnate na različne načine – z gotovino ali s kartico. Tako bo otrok spoznal, da je plačilo s kartico le ena izmed oblik plačila,« še svetuje Marina Sreš.

Kot številni otroci je tudi osemletna Anja prepričana, da »so stvari na internetu zastonj«.

Da bo otrok laže razumel cikel porabe denarja in plačevanje računa, ga kmalu v prvi triadi osnovne šole vključite v proces dejanske porabe in nakupovanja. Peljite ga na banko ali na pošto in skupaj plačajta položnico, denimo za telefon. Tako bo otrok spoznal, da stvari niso samoumevne. Razumeti mora, da je količina denarja omejena in da ga ni mogoče kar poljubno dvigovati na bankomatu.

Z banke na bankomat

Ko otrok dopolni devet let, je dovolj zrel za resnejšo razlago o delovanju bankomata. S tem namenom ga peljite na banko, kjer mu najprej pokažite fizičen bankovec za deset evrov. Nato ta denar skupaj položita na bančni račun. Že naslednji dan oziroma kmalu po obisku na banki, da bo otroški spomin še svež, pojdite z njim do bankomata. Tam dvignite teh deset evrov, ki sta jih skupaj položila na račun, in mu razložite, da je to denar, ki sta ga prejšnji dan skupaj nesla na banko.

Otrok naj se seznani z delovanjem bankomata in osnovnim pravilom: kolikor položiš oziroma imaš na računu, toliko lahko dvigneš.

Tako se bo otrok seznanil z delovanjem bankomata in osnovnim pravilom: kolikor položiš oziroma imaš na računu, toliko lahko dvigneš. Po tej poučni epizodi lahko pričakujete veliko pogovorov o tej temi, ki se jim nikar ne izogibajte. Četudi se vam bo morda zdelo, da ste vse že dovolj jasno povedali, bodite otroku na voljo za vsa vprašanja.

Starejšim otrokom iz druge in tretje triade osnovne šole boste laže pojasnili pomen denarja, njegovo vrednost in omejeno količino tudi s pomočjo izpiskov računa, ki ste ga odprli otroku. Izpiski bodo prihajali na otrokovo ime, vendar skupaj z njim preglejte promet in stanje na računu ter mu pomagajte razumeti, kdaj in zakaj se je stanje na računu povečalo ali zmanjšalo. Pojasnite mu, na primer, da se je stanje zmanjšalo za 300 evrov, ker si je kupil kolo.

Digitalni svet

Otroci danes odraščajo ob pametnih telefonih, tabličnih in prenosnih računalnikih. Že zelo zgodaj se spoznajo z igricami, aplikacijami, risankami in filmi, s katerimi se igrajo oziroma jih gledajo na pametnih napravah. Ko otrok vstopi v prvi razred, mu lahko že pokažete spletne trgovine, v katerih kupujete aplikacije ali igrice. Otrok namreč živi v prepričanju, da je vse to zastonj.

V tej starosti je priporočljivo tudi, da začne prejemati žepnino, s katero se uči odgovornega ravnanja z denarjem. Marjan in Mateja sta se finančnega opismenjevanja svojih devetletnih dvojčkov lotila, ko sta prestopila prag osnovne šole. »Vedno znova ju vključujeva tudi v spletne nakupe in jima poskušava razložiti vrednost izdelka v spletni trgovini, poleg tega pa sva ju vzela s sabo na banko, ko sva jima odprla varčevalni račun. Ko bosta nekoliko starejša, bosta od naju dobila predplačniško kartico. Tako se bosta naučila, da tudi s kartico ne moreta porabiti več, kot imata.«

Vodenje proračuna

Mitja Vezovišek, osebni finančni svetovalec iz podjetja Vezovišek & Partnerji, svetuje podobno. Ena izmed najpomembnejših lekcij, ki jih moramo naučiti svoje otroke, je vodenje proračuna. Razumeti morajo, da imamo vsi na voljo omejeno količino denarja in da moramo vsakemu evru dodeliti nalogo. To pomeni, da vsak začetek meseca ali tedna (pri otrocih, ki prejemajo žepnino) razporedimo denar, ki nam je na voljo, po kategorijah. Ena izmed njih je zabava, kamor lahko uvrstimo tudi igrice. Tako denimo določimo, da lahko naš otrok na teden porabi tri evre za nakup igric v spletni trgovini. Na tem primeru mu pojasnimo, da denarja ne porabimo samo takrat, ko fizično izročimo bankovce ali kovance, temveč ga danes večino porabimo brezpapirno, v digitalni obliki. Priročna rešitev za to so tudi predplačniške kartice, kamor lahko naložimo denar, in otroka učimo, da je tudi na kartici na voljo samo omejena vsota denarja. In takšno kartico uporabimo za registracijo v spletnih oziroma trgovinah za mobilne aplikacije, kot sta App store in Google play.

Pozor: pasti

Majhni otroci se še ne zavedajo vrednosti nakupa oziroma posameznega izdelka, zato so idealna tarča za spletne ali mobilne goljufije. Da bi se temu izognili, jim ne dovolite samostojnih nakupov. Tudi ko je otrok večji in razume princip kupovanja s kartico, torej v drugi ali tretji triadi osnovne šole, se bo sam težko zadržal in izognil pastem nakupovanja aplikacij prek telefona ali tablice. Zato Marina Sreš svetuje, da za ta namen določite mesečni proračun. Bodite konkretni in jasni.

Priročna rešitev so predplačniške kartice, kamor lahko naložimo denar, in otroka učimo, da je tudi na kartici na voljo samo omejena vsota denarja.

Ceno ene aplikacije ovrednotite z otrokovo mesečno žepnino ali izdelki v trgovini. Če stane ena aplikacija pet evrov, mu pojasnite, da za ta znesek dobi v trgovini dve čokoladi. Pokažite mu bankovec v znesku pet evrov in mu razložite, da je to ista vrednost denarja, le v drugačni obliki. In če otrok prejema na primer 30 evrov žepnine, je to šest bankovcev po pet evrov. Ob nakupu vsake aplikacije, ki stane pet evrov, naj se mu za toliko zmanjša tudi žepnina. In če si prenese preveč aplikacij, mu pojasnite, da si z žepnino ne mogel kupiti drugih izdelkov, ki si jih želi.

Otroka tudi spodbujajte k uporabi brezplačnih aplikacij. Pojasnite mu, da z odrekanjem plačljivi aplikaciji privarčuje denar, tega pa lahko nameni za druge stvari, ki si jih želi. Vsekakor pa spodbujajte otroka k uporabi aplikacij in iger, ki razvijajo gospodarnost, učinkovito ravnanje z denarjem in podjetnost.

Poznate starše, ki se ubadajo z enakimi dilemami kot naši sogovorniki in otrokom ne znajo pojasniti vrednosti digitalnega denarja? Pomagajte jim in jim pošljite ta članek ali ga delite na družabnih omrežjih!

december, 2015

prvi racun

Prvi račun

Namenjen je mladoletnim do 18. leta starosti za sodobno poslovanje z denarjem.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!