5 pogostih začetniških napak startupov

Rodi se odlična ideja, ekipa je zbrana in zagnana, logičen naslednji korak pa je odločitev za ustanovitev podjetja ali start-upa. A čeprav so mediji polni zgodb o uspešnih startupih in njihovih premožnih lastnikih, je pot do tja za vsako podjetje (ali lastnika) vse prej kot preprosta. Katere so najpogostejše napake, ki jih storijo podjetniki in jih kasneje pogosto obžalujejo?


Seveda brez odlične ekipe, ki jo odlikujejo vztrajnost, delavnost in iniciativnost, ne bo šlo, a vendar to ni edino, kar je ključno za uspeh. Pomembni so tudi trezni načrti, dobro preizkušena ideja, pozorno urejene finance in še marsikaj. Nekatere začetne težave mladi podjetniki lahko rešijo že s pomočjo dobrega nasveta, medtem ko je pri drugih smiselno poiskati strokovno pomoč, ki dolgoročno lahko prihrani veliko stroškov in slabe volje.

1. Entuziazem zasenči resnične težave

Četudi je poslovna ideja v osnovi dobra, je to le eden izmed številnih faktorjev, ki vplivajo na podjetniški uspeh. Zato je na začetku podjetniške poti nujno, da se k delu pristopi realistično. Dobra volja, ki je na začetku podjetniške poti nepogrešljiva, je zato lahko škodljiva, saj prevelik optimizem lahko zamegli dejstva. V prvih letih obstoja podjetja je potrebna vztrajnost in uspešno spopadanje s stroški, ki jih prihodki še ne dohajajo. Pomembno je, da se ekipa že v izhodišču, še preden se odloči za sklenitev družbene pogodbe, zaveda, da bodo prva leta težka.

2. Ideja je dobra le na papirju

Tudi kadar se ustanoviteljem startupa zdi ideja odlična, je nujno, da pred lansiranjem izdelka ali storitve opravijo podrobno raziskavo trga in se seznanijo z realnimi možnosti za uspeh. Včasih se izkaže, da je Slovenija premajhen trg za učinkovito raziskavo, zato je potrebno premisliti o smotrnosti širše raziskave trga. Taki raziskavi se ni pametno izogniti, kljub temu, da so z njo povezani tako čas kot stroški.

3. Neupoštevanje resničnih potreb strank

Pri iskanju prvih strank sta ključni proaktivnost in iniciativnost, saj se niti najbolj odlične poslovne ideje ne bodo prodale same. Dobro poslovno idejo je nujno podpreti z ustreznim znanjem, promocijo in ažurnim prilagajanjem željam potrošnikov. Podjetnik mora prisluhniti kupcem, čeprav je sam morda prepričan, da ima pri oblikovanju svojega izdelka najboljšo vizijo. Potrošniški vidik je lahko povsem drugačen od načrtovanega.

4. Neurejene finance

Pri zagonu startupa je nujno, da so ustanovitelji dosledni in natančni ne le pri podjetniškem delu, pač pa tudi pri urejanju financ, pogodb in skladnosti s predpisi. Priporočljivo je, da ustanovitelji že vse od začetne faze skrbno nadzorujejo svoje finance in jih po potrebi zaupajo v nadzor računovodskemu servisu. Čeprav je klasično računovodstvo, sploh pri podjetnikih, ki imajo z računovodstvom izkušnje, na videz relativno enostavno, je bilančno poslovanje eden izmed stebrov uspešnega poslovanja, zato je nujno, da je finančni vidik poslovanja odlično urejen.

Tudi z vsebinskega vidika mora biti finančna plat skrbno premišljena, saj je treba pravočasno in primerno poiskati kapital, tehtno vzeti kredite in naročiti zaloge. Nezadostni finančni viri na začetku lahko predstavljajo večje tveganje v kasnejših fazah razvoja podjetja.

5. Slabe pogodbe in neurejena pravna razmerja

Noben startup se ne more izogniti pogodbam ali urejanju pravnih razmerij. Pri ustanovitvi je nujno, da se pogodbeno uredijo razmerja med družbeniki in določbe o upravljanju in o delitvi dobička, sicer lahko nastanejo spori že v začetnih fazah obstoja startupa. Priporočljivo je, da podjetje pri tem poišče pomoč pravnika ali odvetniške družbe.

Pravni strokovnjak na področju svetovanja startupom, Nejc Setnikar z Zavoda mladi podjetnik, na podlagi svojih izkušenj povzema: »Startupi naredijo največ napak v čisto začetni fazi, ko je potrebno urediti notranje odnose v podjetju prek pravilnega zapisa vsebine družbene pogodbe, delovno pravnih pogodb in ostalih tovrstnih dogovorov, ko je potrebno temeljito razmisliti in preveriti možnosti uporabe in zaščite intelektualne lastnine ter ko se pričnejo sklepati razne pogodbe, ki jih startupi velikokrat spišejo kar sami, brez pomoči pravnika.«.

Tudi če bo podjetje shajalo brez težav in bo pri svojem delu zelo uspešno, se lahko težave zaradi pomanjkljivih pogodb pojavijo takoj, ko bo prvi družbenik ali zaposleni želel izstopiti iz družbe. Slabo pripravljene pogodbe so lahko razlog za slabo oceno pri skrbnem pregledu potencialnih investitorjev in zunanjih interesentov.

Strokovnjak Nejc Setnikar dodaja: »Ko pravniki začnemo z reševanjem pravnih težav, velikokrat ugotovimo, da te sploh ne bi nastale, če bi se stvari predhodno pravilno uredile. Zato bi vsakemu startupu priporočal, da pravočasno v svojo zgodbo vključi pravnika.«. Pri tem pa se marsikateri mladi podjetnik lahko ustraši stroška, ki ga pravna pomoč predstavlja. A tudi tu ima Setnikar nasvet: »Mnogi pravniki so pripravljeni startupom svetovati z odlogom plačila, ali pa se z njimi sklene dogovor, da so v zameno za svoje delo nagrajeni z lastniškim deležem ali pa z delom dobička, s čimer se startup lahko izogne tovrstnemu finančnemu bremenu v začetni fazi, hkrati pa – zaradi ustrezno urejenih pravnih zadev – privarčuje na dolgi rok.«.

Zadnje čase si EU, država in številne velike gospodarske družbe prizadevajo, da bi mladim startupom na različne načine pomagale pri zagonu. Ustanoviteljem startupa se zato lahko zelo obrestuje, da se dobro izobrazijo o možnostih državnega financiranja in pogojih za pridobitev državnih in evropskih sredstev. Prav tako je pametno tudi, da raziščejo možnosti sodelovanja z drugimi podjetji, ki jim lahko pomagajo s svojimi storitvami in znanjem.

In kje lahko pomaga banka?

Gregor Sakovič, vodja NLB Centra inovativnega podjetništva: »Dobra ideja je pomembna kot osnova za začetek podjetniške poti. A podjetnik na trgu proda svoj celovit poslovni model, katerega ideja je samo eden izmed potrebnih elementov za uspeh. Startupom sicer omogočamo določeno manjšo mero zadolževanja, kratkoročne narave, za financiranje zahtev iz poslovnega cikla (financiranje zalog, terjatve do kupcev, obveznosti do dobaviteljev). Pomembno pa je vedeti, da kredit ni vedno prava oblika financiranja za vsakega podjetnika, ki je na začetku svojega poslovnega delovanja. Obstajajo tudi druge, alternativne oblike financiranja. V zadnjem času pridobivajo moč različne finančne platforme. NLB ima konkretne partnerske izkušnje s CONDO, prvo slovensko platformo za množično investiranje. Tudi Kickstarter nam ni tuj, imamo kar nekaj zanimivih izkušenj z domačimi deležniki. Vsekakor je banka prava stična točka, kjer povezujemo različne deležnike s specifičnimi poslovnimi izzivi med seboj ter tako našim strankam pomagamo pri iskanju druge oblike financiranja.«

NLB startupom stoji ob strani od samega začetka: od brezplačnega računa za polog ustanovnega kapitala, če odpirate d.o.o. ter brezplačnega potrdila o pologu kapitala, do ugodnega NLB Poslovnega paketa, s katerim boste svoje finančne posle opravljali z nizkim mesečnim nadomestilom – že od 3 € naprej.

NLB Poslovni začetek

december, 2016

Avtor: Lena Šutanovac, Zavod mladi podjetnik

NLB Poslovni paketi

Izberite poslovni paket po svoji meri in imejte dober pregled nad stroški vsakodnevnega poslovanja.

Poslovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno vsakodnevno bančno finančno poslovanje v domači in tuji valuti.

NLB Osnovni račun

Osnovni račun

Za vse, ki si želite preprosto in varno urejanje vsakodnevnih denarnih zadev. Podjetniki in zasebniki z manjšim obsegom poslovanja, pa ga lahko uporabljate za poslovni in osebni namen.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!