Republika Hrvaška z novim letom prevzema evro za svojo uradno valuto

Republika Hrvaška bo s 1. januarjem 2023 vstopila v evroobmočje in s prevzemom evra ukinila hrvaške kune (HRK) kot uradno plačilno sredstvo.

V NLB bomo ob prehodu na 1. januar 2023 na vseh paketih in računih strank (osebnih, poslovnih, varčevalnih) stanja v valuti HRK avtomatsko konvetirali po uradno določenem tečaju 1 EUR = 7,53450 HRK. Nato jih bomo pripisali obstoječemu stanju v evrih, kar boste videli v prometu po računu oziroma na izpisku kot ločeno transakcijo.

V vseh poslovalnicah NLB boste lahko hrvaške kune kupili ali prodali do 31. decembra 2022, od 1. januarja do 31. marca 2023 pa le prodali. Kasneje menjava gotovine v hrvaških kunah za evre ne bo več mogoča. Tečajnice so zainteresiranim na voljo na www.nlb.si/placilni-promet-s-tujino. Priporočamo, da večje zneske gotovine za menjavo najavite vnaprej. Kovancev HRK in bankovcev starejših serij ali poškodovanih bankovcev banka ne odkupuje.

Vsi morebitni plačilni nalogi v valuti HRK, vneseni z datumom plačila v letu 2023, bodo avtomatsko zavrnjeni. Prav tako bo zavrnjena morebitna vnesena konverzija valut iz ali v valuto HRK z datumom konverzije v letu 2023.

Svetujemo vam, da gotovino v hrvaških kunah čim prej položite na svoje osebne, poslovne in varčevalne račune oz. pakete ter si tako zagotovite avtomatsko konverzijo v evre s 1. januarjem 2023.

Ljubljana, 9. 11. 2022

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!