Pokojninska rezerva: darilo svoji prihodnosti

Čeprav se vam zdi tretje življenjsko obdobje še daleč, velja že danes načrtovati finančno varnost za dni, ko boste lahko uživali v zasluženih sadovih življenjskega dela. Zgolj na pokojnino se ne gre več zanašati, zato je pomembno, da si pripravite načrt varčevanja, prilagojen vašim zmožnostim.


Kazalniki kažejo, da se razmerje med starejšimi – upokojenci in aktivnim prebivalstvom iz leta v leto poslabšuje. Do leta 2060 naj bi se število starejših prebivalcev glede na aktivno prebivalstvo več kot podvojilo. Med državami Evropske unije se danes Slovenija po višini izdatkov v deležu BDP, ki jih namenja v pokojninsko blagajno, uvršča v sam vrh. Zato lahko pričakujemo, da bo generacija, ki danes vstopa na trg dela, imela nižjo pokojnino, kot generacije pred njo. Hkrati bo še večji pritisk na pokojninsko blagajno povzročila vedno daljša življenjska doba. Če povzamemo: da bi jesen življenja lahko preživeli karseda udobno, morate v času, ko ste delovno aktivni, ustvariti čim večjo pokojninsko rezervo.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje opozarjajo, da bodo po letu 2020 razmere za upokojene še bolj negotove. Pokojnine bi lahko upadle celo na 40 % povprečne plače, kar pomeni, da bi povprečna pokojnina znašala zgolj 400 evrov. Pod današnjimi pogoji upokojevanja naj bi bilo stanje pokojninske blagajne vzdržno le nekje do leta 2022/2023.

Pokojninska rezerva ni zgolj varčevanje

Pokojninska rezerva so sredstva različnih oblik, ki vam bodo omogočala finančno varnost in dostojen življenjski standard tudi potem, ko se boste upokojili. Pri tem morate upoštevati, da se lahko pričakovani življenjski stroški zaradi morebitnih zdravstvenih težav v starosti še povečajo. Gre torej za varčevanje, a to mora biti namensko in dolgoročno, ločeno od varnostne rezerve, ki jo boste koristili v primeru nepričakovanih stroškov ali izgube službe.

Analize so pokazale, da naj bi posameznik privarčeval v pokojninsko rezervo vsaj šestkratnik svojih letnih neto prihodkov, če želi v pokoju uživati enak standard, kot v času delovne aktivnosti. To pomeni, da naj bi ob povprečni plači 1.000 evrov pred upokojitvijo v pokojninski rezervi imeli 72.000 evrov. Tako naj bi privarčevani znesek vsaj 30 let po upokojitvi zagotavljal dodatek k pokojnini v višini 30 % zadnjih mesečnih neto prihodkov.

Od vsakega posameznika je odvisno, kako bo preživljal tretje življenjsko obdobje. Najpomembnejše je, da za dodatno pokojnino začnete varčevati dovolj zgodaj. Prej ko boste začeli varčevati, nižji bo vaš mesečni prispevek, s katerim si boste zagotovili udobno starost.

Vam je članek všeč? Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000 bralcem, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.

Naročite se

   

Koliko sredstev morate nameniti za pokojninsko varčevanje?

Odgovor je preprost: višina potrebnih vplačil v pokojninsko rezervo je odvisna od vaše starosti. Če začnete varčevati pri 30 letih, vam svetujemo, da za pokojninsko varnost mesečno namenite vsaj 6,5 % prihodkov. Z leti pa se ta odstotek dviguje, saj vam ostaja vedno manj časa, da privarčujete enak znesek.

Preverite, kakšno je vaše trenutno stanje varčevanja za pokojninsko rezervo s preprostim simulatorjem.

   

          

Kako privarčevati?

Varčevanje je za marsikoga težka naloga. Ne le zaradi morebitnih nizkih prihodkov, pač pa tudi zato, ker morda zahteva prilagoditev življenjskega sloga. Ko si vseeno zadate ta cilj, se velja držati pravila, da denar, ki ga danes za preživetje ne potrebujete nujno in se mu lahko odpoveste za več let, nalagate in pustite, da se bo oplemeniten vračal takrat ko ga boste bolj potrebovali – na starost. Važno je tudi, da si s pomočjo strokovnjaka izberete pravilen portfelj naše naložbe. To pomeni, da z leti vlagate v vedno manj tvegane naložbe.

  

Kje varčevati?

Produkti, ki jih imate na voljo za varčevanje z namenom pokojninske rezerve, so različni in odvisni od vaših želja in zmožnosti. Najbolje je, da se posvetujete s svetovalcem za osebne finance in skupaj z njim poiščete najboljšo možnost.

Naročite se na sestanek

januar, 2017

vita kalkulator

Naredite izračun vaše pokojnine! 

Pri varčevanju velja preprosto pravilo: pričeti je potrebno danes.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Skrita vsebina

Naročite se na sestanek

Izpolnite obrazec in se dogovorite za sestanek.

* Podatki so obvezni.

Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
Podatek je obvezen.
** - vnesite enega od spodnjih kontaktnih podatkov
Podatek je obvezen.

Vnesite tudi omrežno skupino, npr. (01) 477 2000.
Podatek je obvezen.
Vpišete lahko največ 1500 znakov.
Podatek je obvezen.
Podrobnejše informacije o tem, kako banka ravna z osebnimi podatki in vaših pravicah, so na voljo na www.nlb.si/varstvo-osebnih-podatkov oziroma v dokumentu Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov.

Hvala za vaš interes.
Na oddano telefonsko številko ali e-naslov vas bomo obvestili o potrditvi sestanka.

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!