Kako ravnati z denarjem na potovanju?

Potovanja so precejšnji finančni zalogaj, tudi kadar gre vse po načrtu. Nepredvideni dogodki pa vas lahko še precej bolj udarijo po žepu. Kako torej poskrbeti, da ne porabite več, kot ste že originalno predvideli za potovanje? Kako varno plačati pot in nastanitev ter zavarovati denar, ki ga nesete s seboj?


Dopust je namenjen sprostitvi, potovanja pa spoznavanju novih kultur. Zato se na potovanjih nikar ne ukvarjajte preveč z denarjem, pač pa si postavite smernice že preden se odpravite od doma. S spodnjimi nasveti bo vaš naslednji dopust gotovo bolj sproščen, svetuje pa tudi Mic Melanšek z bloga Povsod je lepo.

Pozorno na spletu

Če boste aranžmaje, prenočišča, letalske karte ali kaj drugega rezervirali oziroma plačevali prek spleta, to naredite pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere ste prepričani, da so varne. Preverite tudi, kaj vse je vključeno v ceno, saj vas razni dodatki na poceni prenočišče drago stanejo. Če vam opis na spletnem mestu ne pove dosti, pošljite ponudniku povpraševanje – že iz odgovora boste lahko dobili občutek o njegovi zanesljivosti. V primeru dvoma se raje odločite za drugega ponudnika – bolje je za storitev plačati nekoliko več kot izgubiti ves denar.

»Skrajna nepozornost je pripeljala do tega, da sva sobo rezervirala, plačala pa seveda znatno več.«

Vsekakor pa pozorno, saj se tudi izkušenim popotnikom dogajajo napake. »Največja napaka, ki sva jo naredila pri rezervaciji prenočišča prek spleta, je bila ta, da je v spominu ponudnika ostala valuta prejšnje države, v kateri sva bila. V novi državi je končna cena zato izgledala zelo, zelo ugodna,« pojasnjuje Mic, ki je s Katjo Stojilkovski 552 dni potoval po Aziji.

Koliko gotovine potrebujete?

Na vprašanje, koliko gotovine vzeti s seboj, ni preprostega odgovora. Odvisen je od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. Če spite v hotelih, jeste v restavracijah in kupujete v trgovinah, boste potrebovali manj gotovine kot če raje spite v manjših gostiščih, jeste ulično hrano in nakupujete na stojnicah, kjer ne sprejemajo kartic.

Gotovino si lahko priskrbite v poslovalnicah NLB (manj pogoste valute si za vsak primer naročite nekaj dni pred odhodom), če boste denar menjali na potovanju, pa to storite le v bankah ali uradnih menjalnicah. Denarja ne nosite na enem mestu, razdelite ga med sopotnike in pospravite v različne kose prtljage.

Pred potovanjem tudi preverite, kolikšne so provizije za dvig gotovine na bankomatih v državi, kamor potujete. »V letu in pol sva bankomatom pustila za več kot 300 evrov provizij, zato zagovarjava, da je na potovanje smotrno vzeti kar največ gotovine,« razloži Melanšek. »Če gre za krajše potovanje (do enega meseca), je vsekakor enostavno vzeti dovolj gotovine in jo tudi primerno razporediti po prtljagi. Prav super je, ko pozabiš, kam vse si skril denar, in ga potem po naključju najdeš. Seveda to prinese tudi kakšno dodatno skrb, vendar pa lahko tako brez težav prihranite tudi zajeten kupček denarja.«, še pove Melanšek na podlagi izkušenj z večmesečnih potovanj po Aziji.

Vsekakor pa je najbolj smiselno, da najdete svoj finančni recept za potovanja in se predvsem opremite z različnimi plačilnimi karticami. Na marsikaterem potovanju, predvsem če radi potujete po zahodnih mestih, boste verjetno veliko več plačevali s karticami kot z gotovino.   

Izberite pravo kartico

Pri plačevanju s karticami se boste izognili skrbi glede gotovine in si zagotovili boljši pregled nad stroški. Z vsakim osebnim računom dobite tudi mednarodno debetno kartico BA Maestro, s katero lahko dvigujete gotovino na bankomatih in plačujete na prodajnih mestih, označenih z nalepko Maestro.

Na poti je dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom - MasterCard ali Visa – najbolje, da se pred odhodom pozanimate, katera je v državi, kamor se odpravljate, bolj priljubljena. Če bo vaše potovanje trajalo dlje in boste obiskali več držav, pa se lahko odločite za obe. Če vam v času potovanja zapade veljavnost ene od kartic, še vedno razpolagate z drugo. Poleg tega je tudi znesek, ki ga lahko porabite, varneje porazdeliti.

Podobno pojasnjuje tudi Mic Melanšek: »Midva imava Maestro, predplačniško Viso in Mastercard. Uporabljava praktično vse tri, odvisno od priložnosti. Prav nikoli in nikjer pa nisva naletela na situacijo, ko nobena od teh kartic ne bi bila dovolj.«.

Uporaba plačilnih kartic je sicer v prvi vrsti namenjena plačevanju na prodajnih mestih, lahko pa jih uporabljate tudi za dvig gotovine na bankomatih, ki so označeni z nalepko MasterCard ali Visa, vendar boste za to plačali višjo provizijo kot za dvig z BA Maestro kartico.

Dobra priprava lahko prihrani skrbi

Ne glede na to, katere kartice uporabljate, pred odhodom preverite njihovo veljavnost ter višino limita, slednjega pa po potrebi tudi zvišajte prek NLB Klika ali v NLB Poslovalnici. Naročite SMS-Alarm o uporabi kartice in SMS-Opomnik o stanju na računu, pristopite pa lahko tudi k mobilni banki Klikin, da boste na dopustu prek pametnega telefona na tekočem s stanjem in prometom na svojih računih in karticah.

Na preventivo opozarja tudi Melanšek: »Glede na to, da sva imela na najini leto in pol dolgi poti po Aziji kar nekaj neljubih situacij, ko so naju bodisi okradli ali pa sva po trenutku nepozornosti izgubila denarnico, pri vseh nadaljnjih popotovanjih pozornost posvečava predvsem preventivi. Vsak od naju ima dve bančni kartici (Maestro in Visa/Mastercard), drugi pa ima še duplikate teh kartic. Prav tako imava določen del denarja naložen na PayPal - za vsak primer.«

Imetniki NLB Plačilnih kartic MasterCard in Visa se lahko odločite še za dodatno zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice. Pred potovanjem si shranite tudi številko NLB Kontaktnega centra za preklic (+386 1 477 2000).

Ko se vseeno zgodi …

Čeprav vse naredite po pravilih, pa stvari kdaj vseeno ne gredo po načrtih. Ostanete brez prtljage, torbice, denarnice. Prvo pravilo: brez panike. Razmislite o situaciji, preglejte svoje možnosti in ukrepajte. Izgubljeno ali ukradeno kartico Visa, MasterCard ali BA Maestro takoj prekličite (+386 1 477 20 00). Če vam denar, kartice, dokumente ali karkoli drugega ukradejo, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik. Če potrebujete pomoč, kontaktirajte najbližje slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Če se vam to zgodi v Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, Makedoniji ali Srbiji, se po prvo bančno pomoč lahko oglasite v katerikoli poslovalnici NLB Skupine v teh državah.

Katero kartico izbrati?

V ponudbi je vse več plačilnih kartic – od debetnih, tistih z odloženim plačilom, do predplačniških – zato pred izbiro preverite njihove lastnosti in prednosti. Z nekaterimi lahko naročite tudi NFC nalepko, ki jo preprosto nalepite na mobilni telefon ali kateri drug predmet, ki ga imate vedno ob sebi. Tako vam kartice ni treba nositi s seboj.

Najdite pravo kartico zase

december, 2016

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

sms alarm kartice

SMS-Alarm o uporabi kartice

Ob vsakem dvigu gotovine ali nakupu s plačilno kartico boste prejeli SMS-sporočilo in se lahko hitro odzvali, če bi vašo kartico kdo zlorabil.

nlb klikin kv web 1920x468

Mobilna banka Klikin

Z mobilno banko ste 24/7 na tekočem s prometom na osebnem računu, lahko plačujete ali denar nakažete s funkcijo "in-plačilo".

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!