Kako potovati ceneje?

Sebe in bližnje ste brez težav navdušili za svoje naslednje eksotično potovanje. Pa znate pri pobegu iz realnosti vsakdana tako spretno urediti tudi svojo denarnico? Z nekaj preprostimi nasveti lahko privarčujete občuten znesek.

Izbira destinacij je ogromna, pogosto pa na odločitev vpliva njihova finančna dostopnost. A le nekaj klikov vas pripelje do spoznanja, da so dobre stare znanke popotnikov, ki so se vam vedno zdele eksotične in nedosegljive, lahko cenovno popolnoma sprejemljive.

Na spletu mrgoli ocen najugodnejših turističnih ciljev za leto 2016, kjer si lahko brez zategovanja pasu privoščite prvovrstno doživetje. Med njimi najdete tudi Dominikansko republiko. Če hočete luksuzne, all-inclusive počitnice po sprejemljivi ceni, je to zagotovo destinacija, ki jo iščete.

Včasih lahko le dan ali dva zamika pri datumu odhoda in vrnitve znatno vplivata na ceno letalskih kart. O ugodnostih potovanja zunaj sezone pa je bilo že veliko povedanega.

Karibi niso za vas? Potem pojdite nekoliko južneje, v prav tako finančno povsem dostopne države Južne Amerike. Vredno je razmisliti o Boliviji, kjer lahko občudujete Andsko gorovje, dihate vlažen zrak džungle in se sprehodite po širni solnati pokrajini. Tudi če si boste res privoščili in prenočevali v luksuznih hotelih, vas potem ne bo »bolela glava«. Ugodno lahko obiščete še Boliviji sosednja Peru in Čile.

Če spregledamo ceno letalske vozovnice, so med denarnici najbolj prijaznimi destinacijami tudi države Daljnega vzhoda. Za prenočitev v dostojnem hotelu, prehrano, prevoze in zabavo boste v Indiji, Vietnamu, Mjanmaru, Kambodži, Laosu, Indoneziji, na Tajskem, Filipinih in Šrilanki v povprečju porabili okrog 30 evrov na dan. Popolnoma spregledati pa ne gre niti afriške Ugande, kjer boste lahko v naravi opazovali konje, krokodile, raznorazne ptice in seveda šimpanze.

Majhni triki, veliki prihranki

Seveda pri potovanju vsakdo ubira svojo pot: od vrste nastanitve in prevoza do časa potovanja in prehranjevalnih navad, ki pomembno vplivajo na proračun potovanja. Z upoštevanjem drobnih nasvetov pa lahko vseeno nekaj privarčujete in denar koristneje porabite drugje.

1. Prilagodite se 

Včasih lahko le dan ali dva zamika pri datumu odhoda in vrnitve znatno vplivata na ceno letalskih kart. O ugodnostih potovanja zunaj sezone je bilo že veliko povedanega … Poleg finančnih prihrankov se tako izognete tudi gneči in prihranite še svoje živce. 

2. Kaj pa, če je lahko še ceneje?

Večinoma boste lahko paket prevoza z letalom in počitnikovanja v hotelu dobili ugodneje, kot če bi si to urejali ločeno. A to ne velja vedno, zato je pred nakupom turističnega aranžmaja razmere dobro preveriti. Številne spletne strani, kot sta denimo Skyscanner.net ali Hipmunk.com, na enem mestu ponujajo primerjavo cen med različnimi ponudniki storitev.

Ugodne cene sicer najdete tudi s preprostim brskanjem po različnih slovenskih spletnih straneh, ki ponujajo turistične aranžmaje ali zgolj lete. Pri primerjanju cen pa le bodite pozorni na to, ali so vanje vključene vse letališke pristojbine in druge takse.

Še pred odhodom v tujino sklenite turistično zavarovanje in si pokrijte morebitne visoke stroške zdravljenja.

Če bi tik pred nakupom letalske karte radi še enkrat preverili, ali ste res izbrali najugodnejšo možnost, se zatecite k vsemogočnemu Googlu – na strani Google.com/flights morda ugotovite, da bi s katerega drugega letališča in ob drugem času na želeni cilj pripotovali ceneje.

Če pa ste se že odločili, koliko boste porabili za počitnice, in ne bi radi izgubljali časa z organizacijo in iskanjem najcenejše storitve, lahko poskusite »svojo ceno« doseči na spletni strani Priceline.com. Ponudite, koliko ste največ pripravljeni plačati, spletna stran pa bo uredila vse preostalo. A pozor, ko je naročilo oddano, ga ne boste več mogli preklicati.

Tako si lahko namesto enega daljšega potovanja na leto privoščite dve!

3. Doživite lokalno

Hotelske verige ponujajo podobno izkušnjo po vsem svetu. Zakaj si ne bi raje uredili edinstvene izkušnje in ob tem še prihranili? Skočite na spletni strani Airbnb.com ali Vrbo.com in najemite stanovanje ali hišo domačinov ter se počutite kot pravi lokalec. Tako lahko prihranite tudi več sto evrov.

4. Prevoz in postelja v enem

Če ste kakšno noč pripravljeni preživeti na manj udobnem ležišču, zamenjajte hotelsko posteljo za vlak ali ladjo. Prihranjeni strošek »izpuščenega« prenočišča lahko unovčite pri nadaljnjih nastanitvah, pridobite pa tudi pri času, saj med spanjem potujete.

5. Jejte premišljeno 

Brez skrbi, ne svetujemo vam diete, poskusite se le izogniti obedovanju na glavnih turističnih točkah. Že v lokalih, ki so le nekaj minut hoje oddaljeni od glavnih atrakcij, boste jedli občutno ceneje. In ne pozabite: raje si privoščite bogato kosilo iz dnevne ponudbe kot meni po naročilu. In raje pojdite na kosilo kot na večerjo, saj so večerje običajno »zasoljene«. Oba nasveta prinašata do 50-odstotne prihranke. Kar pomeni, da vam več ostane za spominke!

6. Izkoristite sodobne tehnologije

Danes je na voljo množica spletnih orodij, prek katerih lahko z domačimi in prijatelji že na daljavo delite svoje dogodivščine. Skype, WhatsApp, Facebook in drugi ponudniki brezplačnih komunikacijskih storitev samo čakajo, da jih izkoristite. Tako boste prihranili stroške klicev, sporočil, razglednic, znamk …

7. Poskrbite za zdravje

Še pred odhodom v tujino sklenite turistično zavarovanje NLB Vita Tujina. Če se vam kaj pripeti, boste s tem zavarovanjem imeli krite stroške zdravljenja, ki so praviloma izjemno visoki. Sklenete lahko tudi nezgodno zavarovanje NLB Vita Nezgoda. Dodajmo, da so vsi imetniki kartice NLB Zlati Mastercard tudi že zdravstveno zavarovani za medicinsko asistenco v tujini ali s turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini, in sicer do zneska 15.000 evrov.

8. Izberite prave kartice

Če vam zmanjka gotovine, si jo vedno priskrbite na bankomatu. Da bi kar največ prihranili, pri tem uporabite kartico osebnega računa BA Maestro, ki omogoča dvig gotovine povsod po svetu z nižjo provizijo, kot če bi dvig opravili s katero od kartic z odloženim plačilom.

Priporočljivo je, da sredstva dvignete kar v valuti države, v kateri dopustujete, saj boste prav na bankomatu dobili najugodnejše menjalno razmerje. Enako velja za nakupovanje, saj lahko nakupe brez strahu pred provizijami plačujete s kreditnimi karticami MasterCard in Visa.

Povsem brez denarja, kaj pa zdaj?!

Če ste ostali brez denarja, a še imate kartico Maestro, lahko prijatelje ali družinske člane prosite tudi, naj vam nekaj denarja nakažejo kar na osebni račun. Tudi ta transakcija bo stekla hitro, stroški zanjo pa bodo minimalni.

januar, 2016

Plačilne kartice so gotovina prihodnosti in postajajo nepogrešljive spremljevalke vsakega sodobnega potrošnika.

Kartice

obroki2017

Nakupi na obroke

S karticami z odloženim plačilom Mastercard/Visa/Karanta nakupujte na do 60 obrokov - na prodajnih mestih, ki to omogočajo, brez dodatnih obresti in stroškov.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!