Kako preiskati ponudbo nepremičnin?

Ponudba nepremičnin je v času interneta že precej večja in bolj dostopna kot nekoč. Če je bilo včasih treba čakati tiskane oglase ali stati pred tablami nepremičninskih agencij, je danes kupcem vse na dosegu nekaj klikov. Tako široka izbira je hkrati prednost in tudi težava, saj je med mnogimi oglasi treba najti tistih nekaj, ki so za vas res pravi. Kako se tega lotiti, svetuje Andreja K. Egart iz nepremičninske agencije K 3 Kern.


Ključna je lega

»Najpomembnejša pri iskanju idealne nepremičnine je zagotovo lokacija,« poudarja naša sogovornica. Če najde kupec nepremičnino, ki mu idealno ustreza, se sklepajo tudi kompromisi glede lokacije, sicer pa je ta faktor nemogoče ignorirati. »Najboljša lokacija bo tudi draga, zato se prodajajo tudi nepremičnine na neidealnih lokacijah.« Šele potem, ko se odločite glede lokacije in ob pomoči bančnega strokovnjaka postavite tudi realen cenovni okvir, je smiselno, da pregledate, kaj se ponuja na trgu. Mlajši za to uporabljajo internet, starejši pa se še vedno zanašajo na podatke sosedov, prijateljev in sorodnikov oziroma se vračajo k agencijam, ki so jim morda pomagale že pred leti.

Kako izbrati nepremičnino?

Preden se zaletite v nepremičninske oglase, je dobro, da si naredite seznam lastnosti, ki jih mora vaš novi dom nujno imeti. Zato smo vam pripravili seznam lastnosti, ki ponavadi odigrajo odločilno vlogo pri izboru nepremičnine. Najprej razmislite in v seznamu označite, katere značilnosti se vam zdijo pomembne, nato pa si pri pomembnih zapišite svoje želje.

Seznam vam bo pomagal postaviti prava vprašanja, ko se boste odpravili na ogled, in vas opomnil, da ne pozabite na res pomembne značilnosti, če vas prevzamejo kopalniške ploščice v kakšnem stanovanju.

Izpolnite svoj seznam

   

Koliko ogledov je potrebnih?

V povprečju boste opravili 5 do 10 ogledov nepremičnin, preden boste našli pravo. Kadar si jih kupec ogleda več, ga to lahko že zmede (zato je smiselno voditi zapiske o ogledih) oziroma to verjetno pomeni, da si ni postavil pravih ciljev oziroma ni prepričan. »Taki kupci bi morali najprej priti na razgovor v banko in potem v agencijo, da se izbor zmanjša in fokusira,« svetuje Egartova. Če vas skrbijo pasti v oglasih, vas bo naša sogovornica pomirila: »Oglasi so kar realni, mogoče imajo nekateri zavajajoče slike, vendar se nepremičnina ne proda na podlagi slik, saj si jo je treba ogledati v naravi.«

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

oktober, 2018

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!