Prvi koraki na poti do svoje nepremičnine

Nakup stanovanja ali hiše je ena največjih življenjskih naložb, za katero je pogosto potrebno razmisliti tudi o bančnem kreditu. A nič ni nemogoče, če začnemo s pravimi koraki in prav na začetku.


1. korak: Ocena finančnih zmožnosti

Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, ali si nakup nepremičnine lahko privoščite. Odgovor je odvisen od vaših prihrankov in vaše kreditne sposobnosti. Prihrankov verjetno ne bo težko oceniti. Banka je običajno pripravljena kreditirati do 60 % vrednosti nepremičnine, ki jo kupujete (v primeru novogradnje do 70 %), če jo zavarujete s hipoteko, zato je bistvenega pomena, da ostalih 40 % lahko krijete iz svojih prihrankov. Če bi želeli s kreditom kupiti nepremičnino v celoti, boste v zavarovanje morali zagotoviti dodatne nepremičnine. Ne pozabite pa, da boste morali plačati še nakup opreme, za kar stanovanjskega kredita ne boste mogli uporabiti.

Najbolje je, da se držite klasičnega nasveta: če nepremičnine ne morete kupiti s kreditom z nespremenljivo obrestno mero do 30 let s 30 % stopnjo zadolženosti, potem si te nepremičnine še ne morete privoščiti.

Nato preverite svoj mesečni proračun in ocenite, koliko bi lahko vsak mesec namenili za odplačevanje kreditnega obroka. S temi podatki nato lahko naredite informativni izračun zneska kredita. Upoštevajte pa, da ni nujno, da boste res dobili toliko kredita.

   

2. korak: Oris vaše idealne nepremičnine

Vaše finančne zmožnosti pomembno vplivajo na izbiro nepremičnine, ne morejo pa biti edino merilo. Hitro boste ugotovili, da za enak znesek dobite zelo raznoliko ponudbo. Zato si morate odgovoriti na vprašanja:

  • Kje bi radi živeli?
  • Koliko prostora potrebujete?
  • Čemu se niste pripravljeni odpovedati? 

   

3. korak: Obisk v banki

Ko ste se razgledali po trgu in imate okvirno predstavo o tem, koliko denarja boste potrebovali za nakup želene nepremičnine, je čas, da se odpravite v banko.

Informativni izračun na spletu vam ne more odtehtati sestanka s kreditnim strokovnjakom. Poleg tega, da bo preveril vašo realno kreditno sposobnost, vam bo lahko odgovoril tudi na vprašanja, povezana z obrestnimi merami, dodatnimi stroški ipd. S temi informacijami in realnim izračunom v roki se lahko lotite pogajanj za nepremičnino oziroma prilagodite iskanje nepremičnine, če ste ugotovili, da si lahko privoščite manj – ali več.

Načrtujete nakup novega stanovanja?

Odgovore na vsa vprašanja, ki se vam lahko pojavijo pri nakupu nepremičnine - od izbire do nakupa in tudi tega, kako živeti v lastni nepremičnini s stroški, ki jih ta prinaša - najdete v našem priročniku.

Prenesite priročnik

april, 2018

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris placerat semper erat, ut sagittis ante tristique ut. Curabitur at vestibulum lectus.

Ustvarjam dom

Nakup ali obnova nepremičnine je ena največjih življenjskih naložb. Poglejte, kako si jo lahko čim bolj olajšate!

2021 09 nlb stanovanjski kredit landing 2560x1600

Stanovanjski kredit

Ugodni stanovanjski krediti za vse, ki želite ustvariti nov dom ali prenoviti starega. Informativni izračun kredita s fiksno ali spremenljivo obrestno mero.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!