S pravo vsebino v novo poslovno leto

V Velenju se je sredi novembra s tradicionalnim, že petim Poslovnim zajtrkom zaključila letošnja sezona dogodkov, ki jih  vsako leto za naše poslovne stranke pripravimo po vsej Sloveniji. Tema letošnjih zajtrkov je bila Panorama poslovnega okolja, številčna udeležba na dogodkih pa dokazuje, da se slovenski poslovneži močno zavedajo pomembnosti poznavanja širšega poslovnega okolja za uspeh.


Poslovno okolje se je v zadnjem času močno spremenilo – ne le zaradi gospodarske krize in okrevanja, ki smo mu priča v letošnjem letu, pač pa tudi zaradi digitalizacije, ki posega na vsa področja našega življenja in različnim poslom prinaša povsem nove konkurente. O vplivih tega disruptivnega okolja na bančni sektor je z udeleženci Poslovnih zajtrkov spregovoril Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, ki je povedal, da bo NLB na nove razmere odgovorila z odlično uporabniško izkušnjo in dosegljivostjo. Predstavil je novosti, ki jih NLB uvaja v tej luči, in omenil možnost odobritve kredita kar prek mobilne banke. Ob vsem tem je poudaril, bo v »najpomembnejših situacijah, ko človek pričakuje osebni kontakt in zaupanje, NLB prek svetovalcev in tudi videoklica tega nudila z največjim veseljem in predanostjo«.

Osrednje predavanje Poslovnih zajtrkov z naslovom Panorama poslovnega okolja je predstavljal Mitja Bertoncelj, vodja Metodologij in rezervacij v Sektorju za kreditne analize pravnih in fizičnih oseb. V razgibanem predavanju je obiskovalce vsakič znova popeljal skozi primerjavo posla nekoč in danes in orisal ključne razlike med poslovnim okoljem nekoč, ko je načrtovanje posla temeljilo na nadzoru tveganj, in danes, ko uspešen posel temelji na predvidevanju in upoštevanju morebitnih tveganj. V tem okolju, kjer se odločitve sprejemajo pretežno na podlagi temeljitih analiz, so se v podjetjih pojavili »chief risk & return officerji«, transakcije in tveganja pa pomagajo upravljati robotika in umetna inteligenca. Učinkovito obvladovanje tveganja danes omogočajo vedenjske napovedi, za banko pa je ključnega pomena, da čim bolje pozna okolje, v katerem deluje podjetje, in spozna tudi zavedanje podjetja o lastnem poslovnem okolju in panogi, da lahko podjetju najbolje pomaga.

Zadnja finančna tema je bila Obvladovanje obratnega kapitala, kjer je Helena Belingar, direktorica Sektorja za trgovinsko bančništvo, udeležencem predstavila odkup terjatev kot rdečo nit, preko katere lahko podjetje obvladuje obratni kapital. Izhodiščna podatka – 14,6 % je delež odprodanih terjatev v BDP angleškega gospodarstva in 2,3 % je delež odprodanih terjatev v BDP slovenskega gospodarstva – napovedujeta, kam bo šel trend v prihodnje. Zato so v predavanju udeleženci izvedeli, da so terjatve v bilanci stanja lahko sredstva, ki delajo za podjetje.

Sklepno predavanje za udeležence Poslovnih zajtrkov je imela tudi letos gospa Bojana Košnik, svetovalka za bonton in protokol, ki je govorila o poslovnih oblačilih. S pregledom osnovnih pravil in hkrati veliko pozornosti za podrobnosti je predstavila smernice tako moške kot ženske poslovne mode in mimogrede spregovorila tudi o pravilih poslovnega obdarovanja, ko gre za kravate. Čeprav so bile v nekem trenutku celo v slovenski diplomaciji uveljavljeno protokolarno darilo, je opozorila, da je kravata darilo, ki ga lahko podari le ženska, ki jo moški spušča v svojo intimno bližino.

Srečanja so se zaključila s sproščenim druženjem na vsakokratni lokaciji, ob čemer je bil čas za sproščen pogovor in navezovanje stikov med udeleženci iz različnih regij, iz katerih se bodo morda rojevali tudi novi posli prihodnosti.

Naslednje leto zopet z vami

»Že petič smo se po vsej Sloveniji srečali z našimi poslovnimi partnerji. Vsako leto si prizadevamo, da Poslovnim zajtrkom dajemo novo vsebino, in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se dogodkov vsako leto udeležuje večje število poslovnežev v vseh slovenskih regijah. Hkrati nas veseli, da se en del zajtrkov ne spremeni – sproščeno druženje ob dogodku in po njem je vsakič znova potrditev, da smo na pravi poti in da so tudi poslovneži, ki se družijo z nami, usmerjeni v sodelovanje in iskanje novih idej, ki prispevajo k razvoju in gospodarski rasti, katere del je tudi NLB. Zato vas, tudi če ste zamudili letošnje Poslovne zajtrke, vabimo, da se nam pridružite naslednje leto. Obljubimo, da bomo zopet poiskali zanimivo in aktualno vsebino.«

Vincenc Jamnik, direktor Poslovanja s srednje velikimi podjetji

Ne zamudite naslednjega dobrega nasveta

Naročite se na najbolj sveže nasvete za dobre finančno poslovne odločitve.

Naročite se

  

december, 2017

Za zavarovanje poslovanja lahko uporabite instrumente trgovinskega bančništva (trade finance) ali izvedene finančne instrumente za zavarovanje valutnega ali obrestnega tveganja.

Zavarovanje poslovanja

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!