Začetek študija – začetek novih stroškov

Začetek študija je pomembna prelomna točka tako za študenta kot tudi za starše, ki se bodo morali sprijazniti s prazno sobo in stroški za najemnino drugje. Stroški študija so namreč največji ravno za študente, ki zapustijo dom, in največ stroškov se pojavi prav v prvih mesecih študija. O življenjskih stroških povprečnega študenta smo se pogovarjali s študentko Špelo, ki je pred letom dni iz Brežic prišla študirat v Ljubljano.


Študent potrebuje streho nad glavo

Prvi izziv, s katerim se študent spopade, je iskanje primernega bivališča. Špela je v prvem letniku študija živela v najemniškem stanovanju s še dvema sostanovalkama in za dvoposteljno sobo plačevala povprečno 210 evrov vključno s stroški. Svetuje, da pri iskanju stanovanja čim prej naredite kompromis med ceno, lokacijo in standardom stanovanja. Dobra lokacija je blizu fakultete in hkrati blizu središča mesta. Slednje običajno vpliva na višino najemnine, prav tako pa se cena viša z višjim standardom stanovanja.

Največja izbira stanovanj je študentom na voljo avgusta, torej je treba iskati dovolj zgodaj, pri tem pa je koristen internet, na primer portala Nepremičnine.net, Bolha.si in Facebook skupina Stanovanjce, stanovanjce, kje si?. Imejte v mislih, da je najem stanovanja eden večjih mesečnih stroškov in najvišji začetni strošek, saj je poleg najemnine treba plačati še varščino in v nekaterih primerih provizijo. Te stroške običajno krijejo starši, prav tako kot tudi mesečne položnice, ki jih študentje prinesejo domov.

»Če ne greš v študentski dom, kar nekaj časa zapraviš za lov primernega stanovanja v Ljubljani. Nekako želiš ujeti dobro razmerje cene, lokacije in standarda stanovanja. Če imaš možnost študentskega doma, pa moraš biti pozoren, da se pravočasno prijaviš. Pa tudi takrat ni nujno, da ti bodo sobo lahko zagotovili že v oktobru, zato večini študentov, ki med študijem ne bivajo doma, izkušnja z iskanjem nepremičnine ne uide.«

  

Subvencionirane vožnje domov

Študenti imajo na voljo subvencioniran prevoz v obliki enotne subvencionirane vozovnice IJPP, ki združuje javni potniški promet. Ta strošek ne uide niti študentom, ki se na predavanja vozijo iz okoliških krajev. Cena subvencioniranega prevoza se razlikuje glede na vrsto subvencionirane vozovnice. Lahko se odločite za vozovnico za 10 voženj na mesec ali pa vozovnico z neomejenim številom voženj, ki je cenovno razdeljena v tri razrede, glede na oddaljenost stalnega prebivališča. Prav tako se lahko odločite za mesečno, polletno in letno vozovnico. Špela, ki se je v slovensko prestolnico vozila z vlakom in po Ljubljani prevažala z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, je za letno subvencionirano vozovnico plačala 225 evrov. Ko se odločate za tip vozovnice, si pozorno poglejte vse možnosti subvencioniranih vozovnic.

      

S praznim želodcem se ne da študirati

S selitvijo »na svoje« se študenti srečajo tudi s stroški prehrane, ki so v mesečnem proračunu zelo blizu strošku najemnine. V Sloveniji je na voljo subvencionirana prehrana, vendar pa so študenti do nje upravičeni šele, ko se vpišejo v sistem subvencionirane študentske prehrane. Običajno študentje nekaj obrokov jedo zunaj – subvencionirana prehrana, še vedno pa je ugodneje nakupiti živila za več dni in si kakšen obrok skuhati doma. Špela, ki je kombinirala prehranjevanje na bone in doma pripravljene obroke, je za hrano mesečno porabila povprečno med 150 in 200 evrov. Študentje, ki še vedno živijo doma, sicer potrebujejo manj prehrane izven domače jedilnice, a vseeno tudi pri njih ta strošek ni zanemarljiv. Ponudbo restavracij, ki ponujajo subvencionirano prehrano, najdete na portalu Študentska prehrana.

»Najlažje je, če si mesečni priliv razporediš na redne stroške – najemnina in telefon. Denar za hrano si je najbolje razdeliti po tednih. Preostanek denarja pa razporejaš po lastni presoji in potrebi. Če nočeš počitnic preživeti doma, pa je vsak mesec treba vsaj nekaj dati tudi na stran.«

   

Špelin mesečni proračun

Enkratni stroški
Najemnina za dvosobno stanovanje 360 €
Varščina 180€
Provizija 180€
Subvencioniran prevoz 225 €
Medkrajevni potniški promet – vozovnica za 10 voženj na mesec 135 €
Mestni promet (Ljubljana) – letna vozovnica 90 €
Študijski stroški 110-160 €
Vpisnina 10 €
Študijsko gradivo 50-100 €
Mesečni stroški
Najemnina za dvosobno stanovanje 210 €
Mesečna najemnina 180 €
Stroški 30 €
Prehrana na mesec 150-200 €
Ostali stroški 50-80 €
Telefon 20 €
Zabava in prosti čas 30-60 €
Prihodki
Žepnina (starši) 200 €
Štipendija 140€
Študentsko delo 50 €

    

Pripravite si načrt za študentski proračun

Poznate tudi vi študenta, ki se spopada obvladovanjem študentskega proračuna? Pošljite ali natisnite mu pripomoček za načrtovanje študentskega proračuna.

   

Prenesite pripomoček

        

Vloga staršev – in banke

Špela in tudi drugi naši sogovorniki so bili odkriti: starši v študentskem proračunu še vedno igrajo pomembno vlogo. Najpomembnejšo pri najemnini in prehrani, saj so običajno prav starši tisti, ki pokrijejo te stroške. Večina sogovornikov nam je povedala, da so tekom študija domov nosili položnice, ki so jih nato plačevali starši – danes prepošiljajo tudi e-račune. Sčasoma so sami začeli plačevati npr. račun za mobilni telefon, tisti, ki imajo absolventski staž, pa večino položnic že krijejo ali plačujejo sami, bodisi prek mobilne ali prek spletne banke.

A pomembno je, da starši od svojih študentov zahtevajo neko mero avtonomnosti, to je, da so vsaj za del stroškov odgovorni sami in da tudi vodijo mesečni proračun za vse stroške. Tako se bodo zavedali stroškov in sčasoma, ko se bodo njihovi prihodki večali, tudi lažje prevzeli odgovornost zanje. Lahko bi se dogovorili tudi, da starši študentu mesečno nakažejo večji znesek, a mora iz njega sam pokriti tako najemnino kot tudi vse ostale stroške.

Zato je priporočljivo, da že v prvem letniku študent uporablja lasten račun in tudi mobilno banko ter se tako navadi upravljati svoj proračun. 

Po podatkih Študentske organizacije Slovenije, ki je v okviru mednarodne raziskave Evroštudent za pristojno ministrstvo poleti 2013 izvedla anketiranje, so bili povprečni mesečni stroški študenta, povezani izključno s študijem, 565 evrov. Stroški, ki so jih vključili v raziskavo, so vpisnine in študijsko gradivo, prevoz, prehrana, komunikacija, zavarovanje in stroški nastanitve. Običajno so večje stalne stroške prevzeli starši ali skrbniki.

september, 2017

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!