»Usodni da« naj ne bo usoden za finance

Poroka je vsekakor eden od pomembnejših življenjskih dogodkov. Nekateri pozorno in natančno načrtujejo poroko z velikim številom povabljenih, drugi se odločijo za poroko v družbi svojih najbližjih. Kakorkoli, poroka je povezana s finančnimi izdatki, odvisno je samo, kako veliki so. Da se ne bosta izgubljala v računih in si belila glave, smo preverili, kako se s poročnimi financami spopadajo drugi pari. Svoje zgodbe so nam zaupali Maša & Tadej ter Nina & Luka.


Maša & Tadej

»Lahko bi rekla, da sva bila na poroko finančno nepripravljena,« sta povedala Maša in Tadej, ki sta za ta namen porabila 15.000 evrov in celoten strošek pokrila sama. Ker sta se poročila zelo na hitro, niti nista imela toliko prihrankov. »Kljub kratkemu izvedbenemu roku sva želela ta dan doživeti z vsemi ljudmi, ki nama veliko pomenijo,« dodajata, a s tem so stroški poroke skokovito narasli. Je bila kriva slaba organizacija? »Ne bi rekla, da je kriv način izvedbe, le slabše sva finančno načrtovala,« se nasmehne Maša, nevesta in glavna koordinatorka poroke.

"Veliko več kot denar nama pomeni čudovit dan, ki sva ga preživela s prijatelji, ljubezen pa tako ali tako premaga vse ovire."

»Na srečo je Tadej lahko zelo hitro najel kredit – od odločitve do denarja na računu je minilo le nekaj ur,« povesta. Pred tem sta že našla izposojevalnico poročnih oblek in pa cvetličarno, ki sta omogočali nakup na obroke. Šopke in obleke sta torej odplačevala 12 mesecev po poroki prek Tadejeve kartice NLB MasterCard. Ker sta to plačala na obroke prek kartice, sta lahko najela osebni kredit v nižjem znesku. »Ker sva premalo planirala, so nama na srečo s financami pomagali tudi starši in nama plačali poročno potovanje,« svojo zgodbo zaključita Maša in Tadej, ki danes srečna pričakujeta že drugega otroka.

Nina & Luka

Nina in Luka se bosta poročila pozimi. Želita si manjšo poroko v krogu najožje družine. »Del stroškov bodo krili starši, najin delež bo znašal okoli 4.000 evrov. Do zime bova lahko še kar nekaj dodatno privarčevala, a kot kaže, bova kljub temu vzela izredni limit. Denar bova porabila za obleki in vse ostalo, pogostitev in prostor bodo pokrili starši,« povesta in dodajata, da sta morala z denarjem svojih staršev upoštevati tudi nekaj njihovih želja pri izvedbi poročnega dne.

»Brez komplikacij in kompromisov ne bo šlo, a navsezadnje delava to zaradi družine,« se nasmehne Nina.

Ker je Nina šele pred kratkim dobila službo, Luka pa dela kot samostojni podjetnik in njegovi prihodki precej nihajo glede na sezono, se za kredit ne bosta odločila, saj ta zahteva redno mesečno odplačevanje. Vesta, da je osebni kredit ugodnejši od izrednega limita, a to, da limit lahko odplačata, ko Luka dobi večje naročilo, je pri njima pretehtalo. »Poznam svoj posel in svoje naročnike,« se nasmehne Luka, »odločiti se morava le še, koliko izrednega limita bova res vzela«. 

Življenje dan po tem

Po enem od najlepših dni v vajinem življenju in poročnem potovanju, pa vaju čaka nekaj formalnosti, ki jih je treba urediti. Ustreznim ustanovam je treba sporočiti spremembo priimka in kraja bivanja, med nje pa sodi tudi banka. O spremenjenih osebnih podatkih obvestita svojo poslovalnico, ki vama bo po potrebi izdala nove plačilne kartice. Mladoporočenci se lahko odločite tudi za pooblastilo zakonca na plačilnih karticah oziroma na osebnih računih

Ko se poročni dan konča, ponavadi sledi še poročno potovanje, a potem je treba začeti odplačevati redne mesečne kreditne obroke, obroke na plačilni kartici, limit na osebnem računu ... Če zakonca prej še nista živela skupaj, pridejo seveda tudi ti stroški (najemnina, položnice za elektriko, vodo, odvoz smeti, telekomunikacije ...).

Da se ne bi znašla v finančnih težavah, je dobro realno oceniti svoje prihodke in odhodke prilagoditi skupnemu življenju. V tem obdobju je pomembno, da imata varnostno rezervo. To je denar, ki si ga prihranimo "za hude čase". Mladoporočencema, ki odplačujeta "poroko za nazaj" omogoča, da bosta svoje obveznosti poravnala tudi
v primeru začasne izgube službe ali zmanjšanja prihodka.

Ne glede na to, ali imata mladoporočenca kakšen dolg ali ne, je za skupno življenje pomembno, da si izdelata družinski proračun:

  1. Zabeležita vse prihodke in odhodke ter jih razdelita v smiselne kategorije (npr. položnice, hrana, avto, prosti čas, kredit, zavarovanja).
  2. Razvrstita jih po pomembnosti in vsaki kategoriji pripišeta zgornji limit.
  3. Redno spremljata zneske in preverjata, če se držita limitov.

Tako bosta lažje uresničila svoje cilje, v primeru težav pa hitreje ukrepala.

 

Pripomoček za enostavno spremljanje prihodkov in stroškov

Za lažji začetek smo pripravili pripomoček, v katerega začneta vpisovati mesečno porabo, si določita limite in na koncu, če je treba, še potrebne spremembe. Sama se odločita, ali bosta imela vsak svojega ali bosta oba vnašala v enega.

Pripomoček si najprej prenesita in natisnita, potem pa že takoj lahko začneta vpisovati svoje stroške.

Prenesita pripomoček   

april, 2017

NLB Depozit

Depozit

Oblika varčevanja, ki vam omogoča naložbo in oplemenitenje vaših prihrankov.

obroki2017

Nakupi na obroke

S karticami z odloženim plačilom Mastercard/Visa/Karanta nakupujte na do 60 obrokov - na prodajnih mestih, ki to omogočajo, brez dodatnih obresti in stroškov.

2023 06 nlb osebni kredit cover 851x315

Osebni kredit

Potrošniški kredit do 35.000 € s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Sklenite ga v digitalni banki NLB Klik ali v poslovalnici.

Ne zamudite dobrega nasveta

Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


Prijavi se

Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!