Vrednostni papirji so za maratonce

Obveznice in še posebej delnice so oblika varčevanja, primerna za maratonce. Torej za vse, ki varčujejo dolgoročno. Ker so bolj tvegana naložba kot bančne vloge, ni smiselno, da vanje razporedite osnovne življenjske prihranke.

Priporočljivo je, da osnovne prihranke, ki so namenjeni za nepričakovane izdatke, za primer izpada rednih dohodkov in za doseganje kratkoročnih finančnih ciljev (npr. nakup avtomobila, počitnic, pohištva ...), razporedite v visoko varne bančne vloge. Delnice in obveznice naj služijo izključno kot nadgradnja ali dopolnilo bančnim vlogam, in sicer za doseganje dolgoročnih finančnih ciljev.

Nadvse priporočljivo je, da v delnicah ali obveznicah varčujete najmanj tri leta, po možnosti pa vsaj pet let.

Delež prihrankov v delnicah je odvisen tudi od naslednjih dejavnikov:

 • osebnih finančnih razmer: ugodnejše so, večji delež prihrankov lahko razporedite v delnice;
 • odnosa do tveganja: če se tveganja močno bojite, v delnice razporedite manjši delež prihrankov, kot če imate do tveganja racionalen odnos;
 • znanja in izkušenj: če ste si z varčevanjem v delnicah že pridobili dobre izkušnje, boste vanje razporedili večji del prihrankov, kot če se z delnicami srečujete prvič. Priporočljivo je torej, da v delnicah začnete varčevati postopoma.

Informacije na tej spletni strani predstavljajo tržno sporočilo.

december, 2013

Ponujamo vam številne naložbene priložnosti ter kakovostno obveščanje in pomoč pri zasledovanju vaših investicijskih ciljev.

Naložbe

keyvisual vrednostnipapirji 1920x468px

Trgovanje z vrednostnimi papirji

Nakup ali prodajo finančnih instrumentov izvajajo borzni posredniki, ki vam pomagajo pri zasledovanju vaših finančnih ciljev.

NLB Dogodki

  Ne zamudite dobrega nasveta

  Pridružite se več kot 220.000, ki redno dobivajo najbolj sveže nasvete za dobre finančne odločitve.


  Prijavi se

  Na voljo smo vam 24 ur na dan, vse dni v letu!